Vores Børn

Allergi eller børneeksem?

Af Redaktionen 12.sep.2011 Børn
Faktaboks

Annebeth Rosenvinge er speciallæge i børnesygdomme, ph.d og til daglig praktiserende børnelæge i Børnelægeklinikken i København. Hun er også lægeekspert i DR’s Aftenshowet.

Spørgsmål:

Min syvårige datter har med jævne mellemrum eksem og kløe på sin hud. Det er særligt i albueleddet og på hænderne, men der er ikke noget i knæhaserne.

Hun har haft det, siden hun var lille, så vi har med jævne mellemrum behandlet det med hormoncreme. Det vil jeg dog helst slippe for, og
nu er jeg også kommet i tvivl om, hvorvidt det overhovedet er børneeksem, for burde hun ikke være vokset fra det som syvårig?

Vi smører hende med fed creme, men det har ikke den store effekt.

Det er også, som om det blusser op i sommerperioden, så kan det i stedet være en type allergi, der giver kløe og udslæt på huden?

Venlig hilsen Kirsten

Læs lægens svar på næste side>>

alt

Svar:

Kære Kirsten

Du har ret i, at det virker logisk, at børneeksem er noget, som børn har – og som de vokser fra. Sådan er det også for mange, men ikke for alle.

Det, du fortæller, er faktisk meget klassisk for børneeksem, så det lyder, som om det er den rigtige diagnose. Navnet kommer af, at børneeksem er en hudsygdom, som typisk starter inden for de første leveår, og det er den almindeligste hudsygdom hos spæde og mindre børn.

Eksemet kaldes også atopisk eksem, og det giver tendens til tør hud, der nemt klør, og som i perioder blusser op med eksem. Hos større børn ses det ofte netop i albuebøjninger og på hænderne, som du beskriver, men også i knæhaser og på ankler.

Hos helt små børn er det karakteristisk, at eksemet på arme og ben sidder på ydersiden (strækkesiden) og på kinderne, i ansigtet og i bleområdet.

Som du selv er inde på, kan allergi spille en rolle, men det er næppe den egentlige årsag. Faktisk er der ikke en enkelt klar årsag, men arvelighed har stor betydning; hos de ramte findes astma, høfeber og/eller allergi i den nærmeste familie. Allergi kan muligvis forværre eksem, så hvis du har mistanke om det, er det en god idé at drøfte med din læge, om dit barn skal testes.

En anden grund til, at eksemet blusser op i sommerperioden, kan være, at varme og sved irriterer den tørre og følsomme hud. Sommeren plejer dog at være den sæson, hvor de fleste oplever en bedring, hvorimod vinterens kolde, tørre luft hos de fleste virker forværrende på eksemet.

Forløbet af børne- eller atopisk eksem er meget forskelligt fra barn til barn. Det har vist sig, at godt halvdelen er helt fri for eksem ved pubertetsalderen, og at de, som ikke vokser fra deres eksem, dog får en bedring med alderen.

Når du skriver, at fed creme ikke hjælper, er det spørgsmålet, om det er, fordi din datter har decideret opblussen af eksemet. Hvis det er tilfældet, er behandlingen hormoncreme.

Herudover er daglig pleje af huden med god fugtighedscreme alfa og omega – men den skal fortsætte, også selv om eksemet er væk. Mange stopper netop med at smøre med den daglige fede creme, når huden er i ro, men det er ikke meningen, for huden har fortsat en skrøbelighed og mangel på egne fedtstoffer til at holde sig uden for eksemrisiko.

Børneeksem er en stor udfordring for både barn og familie, så jeg håber, at I får al den hjælp, I har brug for, til at takle det.


Henter...