Sutteflaske til din baby
Foto: Colourbox | Der er god mulighed for nærkontakt med dit barn, selvom du bytter brysterne ud med en sutteflaske.
Vores Børn

Sutteflaske til din baby

Sutteflaske: 9 gode grunde til at holde af flasken

At ty til sutteflasken kan være det eneste rigtige for dig og din baby. Her er 9 gode grunde til at give dit barn mælk fra en sutteflaske, hvis du af den ene eller den anden årsag ikke ammer.

Af Amalie Nebelong 05.apr.2016 Børn

Denne artikel er tiltænkt mødre, som af den ene eller anden grund har truffet en beslutning om at ende ammeforløbet – og finde fred med den beslutning, når amningen ikke føles som den rette vej at gå.

1. Du kan have øjenkontakt med dit barn

Dit barn ligger næsten helt begravet med sit lille ansigt i dit bryst, hvis du ammer. Det er rigtig sødt, men det er også hyggeligt, når I kan have øjenkontakt, for det styrker båndet mellem dit barn og dig. Det kan du sagtens, når barnet får sutteflaske.

– Når du giver sutteflaske, bør dit barn sidde en lille smule oprejst, så der ikke sker tilbageløb af mælken til øret. Det betyder, at du har mulighed for at se, hvordan dit barn spiser, og du kan se, hvor veltilpas barnet er, når det spiser. Du kan også kærtegne dit barn lidt, mens det spiser fra sin sutteflaske og virkelig nyde den stund det er at give dit barn mælken. I øvrigt bliver båndet mellem dig og dit barn styrket gennem øjenkontakt.

Kilde: Sundhedsplejerske Helen Lyng Hansen

2. Du ved, hvor meget dit barn har spist

Blev brystet tømt helt? Skulle du have tilbudt det andet bryst også? Hvor meget fik han at spise? Var det nok til at mætte ham? Spørgsmålene kan være mange, når du ammer, for du har ikke mulighed for at vide, hvor meget dit barn har spist. For eksempel kan en nyfødt være hele og halve timer om at blive mæt, mens et større barn kan spise sig tilfreds på fem minutter.

– Når du giver dit barn sutteflaske, ved du præcist, hvor meget han har spist, for det kan du se på flaskens millimetermål. Det giver dig en ro, hvis dit barn er ked af det, for så kan du i hvert fald udelukke, at barnet er sulten.

Kilde: Sundhedsplejerske Helen Lyng Hansen

3. En sutteflaske kan ende dine frustrationer

At kæmpe for en amning, der måske i sidste ende alligevel ikke kan lade sig gøre, medfører måske masser af frustrationer og i værste tilfælde fortvivlelse. Så er det bedre med et alternativ, der fungerer nu og her og på langt sigt.

– At gøre det, som fungerer bedst, skaber størst mulig tryghed og trivsel for både baby og forældre. Derfor kan det for mange være en god idé at vælge flasken frem for frustrationer og stress i forbindelse med en amning, der ikke fungerer. Det er vigtigt, at du gør, hvad der føles rigtigt. Det er meget vigtigere end amning. 

Kilde: Barselscoach Susie Vinther Laursen

4. Du overfører ikke kemikalier til din baby

Når du sidder med dit barn og en sutteflaske på armen, kan du måske godt ærgre dig lidt over, at dit barn ikke suger de overflødige barselskilo ud af dig, mens du ser din baby vokse sig stor og stærk. Til gengæld kan du glæde dig over, at du ikke overfører kemikalier direkte fra din krop til dit lille barn.

LÆS OGSÅ: 5 genveje til en hverdag uden kemi

– Mange af de kemikalier, du har ophobet i din krop, kommer ud igennem brystmælken. Forskere har målt niveauet af kemikalier i kroppen hos kvinder, inden de har født, og efter de har født, og mængden er højere hos mødre, før de ammede end efter. Det kan altså være en fordel, at du ikke overfører dit “affald” direkte til baby, når du giver sutteflaske.

Kilde: Barselscoach Susie Vinther Laursen

5. Der er (måske) mindre jalousi fra søskende

Faktaboks

Sundhedsstyrelsen anbefaler amning fuldt ud i seks måneder og delvis til 12 måneder eller længere. Der er masser af gode grunde til at amme dit barn, men det er ikke sikkert, at det er den rigtige beslutning for dig. 

Når du ammer dit barn, vil du ofte være nødt til at afvise de større børn for at få tid og ro, og det kan få dine ældre børn til at føle sig en anelse tilsidesat.

– Med en sutteflaske er der mindre risiko for jalousi fra søskende – og måske også fra far – fordi opgaven med at give mad ikke kun hænger på dig, men kan deles i familien. Din baby vil på den måde ikke have eneret på din krop, og ældre søskende vil formentlig ikke føle sig tilsidesat i ligeså høj grad, som når babyen ligger ved brystet. Og måske kan de også hjælpe til?

Kilde: Barselscoach Susie Vinther Laursen

6. Far kan også komme på banen

At det ikke altid er dig, der står for at give jeres barn mad, giver dig nogle andre muligheder for at slappe af. For eksempel kan du gå tidligt i seng uden at skulle op igen efter få timer, hvis du får far til at stå for den sene sutteflaske, inden han går i seng.

LÆS OGSÅ: "Jeg ville være verdens bedste far"

– Det kan være rigtig dejligt for jer som nybagte forældre, at I også kan arbejde sammen om måltiderne. Og endelig kan det være skønt for far også at kunne opleve den nærhed med jeres barn omkring måltidet. Der er en særlig kontakt mellem forælder og barn i den stund.

Kilde: Sundhedsplejerske Helen Lyng Hansen

7. Du har altid mad nok

Faktaboks

Om eksperterne

Helen Lyng Hansen er sundhedsplejerske, ejer af Netsundhedsplejerske.dk og forfatter til blandt andre bogen Helens bog om amning og flaske.

Susie Vinther Laursen er familie- og barselscoach. Se mere på Alfacoaching.dk 

I takt med at du ser dit barn vokse, vil du måske bekymre dig om, hvorvidt du har mad nok til dit efterhånden mere sultne barn, hvis du ammer. I perioder vil du være nødt til at amme meget intensivt for at få mælkeproduktionen i vejret. Den bekymring slipper du for med flasken.

– Med modermælkserstatning har du altid mad nok og vil ikke opleve frustrationen ved ikke at kunne mætte dit barn, fordi dine bryster i en periode ikke producerer mælk nok.

Kilde: Barselscoach Susie Vinther Laursen

8. Dit barn bliver mere mæt

Hvis du har oplevet at skulle amme mange gange om natten, fordi dit barn ikke er mæt nok, ved du også, hvor anstrengende, trættende og frustrerende det er.

LÆS OGSÅ: Alt om modermælk

– Modermælkserstatning kan nogle gange mætte lidt mere end brystmælk. Ofte vil du derfor opleve, at børn der får sutteflaske spiser lidt færre gange i døgnet, end et barn der bliver ammet. Det betyder, at du kan være heldig at få lidt flere sammenhængende timers søvn om natten, hvilket kan være af stor betydning for en lille ny familie.

Kilde: Sundhedsplejerske Helen Lyng Hansen

9. Barnet kan få mad på sengen

Det er noget nær en kunstart at få flyttet dit sovende barn fra bryst til seng efter amning – uden at barnet vågner. Dit barn vil nemlig hurtigt fornemme, at han pludselig ligger et andet sted end der, hvor han faldt i søvn.

– En sutteflaske kan indimellem med fordel gives der, hvor dit barn skal sove, så han ikke oplever et skift fra favn til seng og bliver ked af det. Husk blot at hæve hovedgærdet lidt, så dit barn ikke ligger helt fladt, mens han spiser. Sørg for at give dit barn masser af kropskontakt og nærhed på andre tidspunkter.

Kilde: Sundhedsplejerske Helen Lyng Hansen

TILFØJELSE:

Flere af de ovenstående råd gælder også for ammende. Nogle ammende har f.eks. fin øjenkontakt med baby under amningen, og mange har også mælk i rigelige mængder. Barnets far kan naturligvis ikke amme, men han kan lave mad til mor. Denne artikel er tiltænkt mødre, som af den ene eller anden grund har truffet en beslutning om at ende ammeforløbet – og finde fred med den beslutning, når amningen ikke føles som den rette vej at gå. 

LÆS OGSÅ: "Om natten vågner han så hyppigt, at jeg er holdt op med at se på uret"

LÆS OGSÅ: 5 kriser med sutteflaske – sådan takler du dem

LÆS OGSÅ: 39 lifesaving babytips

dupa

Henter...