Brystbetændelse
SPONSORERET indhold

“Av, av, mine bryster!”

Nu gik det ellers lige så godt. Mælken løber lystigt, og baby sutter fornøjet. Men pludselig kommer der ømhed, knuder, rifter og sår på dine fine fortrin. Det er alle ammende kvinders mareridt: Brystbetændelse.

Af:: Karen Greve Foto: Colourbox
13. jul. 2009 | Børn | Vores Børn

Brysterne er helt hårde og spændte, og bare tanken om, at baby skal sutte på dem, får dig til at tude. Mange oplever at få brystbetændelse, når de ammer, og det kan gøre afsindig ondt. Men hvorfor opstår det egentlig, og hvad kan du gøre?

Der er faktisk to slags brystbetændelse. Den mest almindelige opstår, når dine bryster i perioder er overfyldte. Det kan give irritation i mælkegangene, og brystet bliver ømt, hævet og rødt. Det føles lidt som knuder i brystet, og brystet er stoppet omtrent som en snottet næse, hvor du ikke kan puste igennem. Den anden form for brystbetændelse er en reel infektion, som opstår, hvis du får revner eller sår på brystvorterne, hvor bakterier kan vandre lige ind i mælkegangene. I det tilfælde får du feber og føler dig måske nærmest influenzaramt.

Det kan være rigtig svært at undgå brystbetændelse. Helen Lyng Hansen er sundhedsplejerske og international certificeret ammevejleder. Hun rådgiver hver dag nybagte mødre og kender alt til ammestuehistorier om at hærde brysterne på forhånd.

– Det der ‘sålelæder’ på brysterne dannes naturligt ved, at barnet dierstille og roligt. Du kan ikke stå med skurebørster eller en masse cremer for på forhånd at hærde brysterne, siger Helen Lyng Hansen.

LÆS OGSÅ: Sådan forebygger du brystbetændelse

Risikozoner

Du er særlig udsat for brystbetændelse i bestemte perioder af amningen. Helen Lyng Hansen peger på hjemkomsten lige efter fødslen, hvor brysterne let kan blive overfyldte med mælk. Det tager lidt tid, inden din babys sult og mælkemængden i brysterne er afstemt. Brysterne er heller ikke hærdet endnu, og du kan let få små rifter.– Hvis du får brystbetændelse i løbet af de første uger, er det nemmeste at kontakte barselsgangen. Sygeplejerskerne på barselsgangen svarer 24 timer i døgnet og har hele udstyret til udmalkning parat, og du kan få vejet baby, hvis du er urolig for, om din nyfødte får nok, siger Helen Lyng Hansen.Du skal også være opmærksom på brystbetændelse, hvis din baby er ved at få tænder og helt uskyldigt kommer til at bide lidt i dig. Eller hvis du springer amninger over, for eksempel fordi du skal af sted uden barnet. Malk lidt mælk ud – også på turen, så du ikke risikerer, at brysterne bliver overfyldte.

Sutteteknikken er afgørende

Det er ikke kun til babys egen fordel, at den får lært den rette sutteteknik – det er i høj grad også til din. Den forkerte teknik kan nemlig gå hårdt ud over brystvorterne.– Sutteteknik er alfa og omega. Har barnet rigtigt fat? Hvis barnet ligger skævt for eller ikke har bryst nok inde i munden, så får du sår på brystvorterne, siger Helen Lyng Hansen og fortsætter:– I starten kan du godt få overfladiske sår og sutteblærer, simpelthen fordi barnet lige skal lære at sutte, og brysterne skal hærdes lidt, men har du hul gennem længere tid, så skal du have tjekket barnets sutteteknik.Du kan aflaste brysterne ved at lade baby sutte fra forskellige stillinger og selv skifte mellem siddende og liggende amning. Men du kommer ikke uden om, at det gør ret ondt, hvis betændelsen er en realitet. Hvis du får feber, skal du dog altid ringe til lægen.Brystbetændelse med infektion skal behandles med antibiotika. Hvis du har tilstoppede mælkegange, kan du godt forsøge med varme brusebade og forsigtig massage af knuderne på brystet for at få mælken til at løbe, og du bør endelig fortsætte med amningen – selv om det kan være ren tortur.– Barnet er bedst til at hjælpe dig videre i ammeforløbet. Betændelsen er ikke en årsag til at stoppe, snarere tværtimod, siger Helen Lyng Hansen.LÆS OGSÅ: Modermælk: Sådan pumper, opbevarer og varmer du brystmælkHvis du er hårdt angrebet, kan en suttebrik af silikone være en nødløsning i en kort periode. Suttebrikkerne fås på apoteket og sættes på brystvorten, sådan at barnet sutter mælken ud gennem suttebrikken. På den måde undgår du direkte kontakt på sår og rifter, som kan få ro til at hele, uden at du afbryder amningen. Det er dog meget vigtigt, at suttebrikken passer i størrelsen, ellers kan den gøre skaden meget værre.

Baby klarer sig

Du kan ikke smitte dit barn med brystbetændelsen, og der sker heller ikke noget ved en smule blod i mælken. Det giver selvfølgelig lidt ekstra uro, men det er også helt normalt, hvis barnets vægt stagnerer, mens brystbetændelsen er på sit højeste. Du kan dog være opmærksom på diverse cremer til det ømme bryst. Ikke alt er godt for baby.

– Som udgangspunkt skal du ikke putte al mulig creme på brystet, for du skal tænke på, at barnet får det hele i munden, siger Helen Lyng Hansen