Test af babymad
SPONSORERET indhold

Babymad på glas skal kun bruges som nødløsning

To eksperter har lavet test af seks glas babymad og vurderer indhold, smag og konsistens.

Af: Ditte-Marie Ascanius Foto: Kaare Smith
06. maj. 2015 | Børn | Vores Børn

Der er strikse regler for, hvad babymad på glas må indeholde. Men er det så godt som sit rygte?

De to voksne eksperter tager sig tid til at tygge på eftersmagen af babymadversionen af lasagne, før de begynder at sætte ord på smagen og konsistensen.

– Det er faktisk ikke så hvinende sødt, som jeg havde troet, siger Melanie Wange Larsson, kandidat i human ernæring og tilknyttet Professionshøjskolen Metropol og Københavns Universitet.

LÆS OGSÅ: Babymad – kom godt i gang med mos og grød

– Nej, den er ikke sød, men den er heller ikke så meget andet. Og så har den en melklistret konsistens, supplerer Kenneth Højgaard, kvalitetschef i Københavns Madhus, mens han smasker for at understrege den klistrede konsistens.

Modermælk er lunkent, cremet og sødt, og det er den smag og konsistens, producenterne af babymad ofte prøver at ramme for at gøre det til en sikker vinder, når barnet så småt begynder på overgangskosten. Men samtlige seks testede retter er faktisk ikke helt så søde som forventet.

Babymad på glas er en udmærket løsning. Med måde. For man gør sit barn en bjørnetjeneste, hvis menuen for ofte står på præfabrikeret babymad, mener de to eksperter.

– Når du går i gang med overgangskosten fra modermælk til familiens mad, laver du et benspænd for dig selv ved at lave en overgang til mad på glas på vejen, for det har intet at gøre med hverken modermælk eller den kost, vi spiser, siger Kenneth Højgaard og forklarer, at man risikerer, at barnet beholder præferencen for sød mad og får sværere ved at være åben for flere smagsvarianter. Samtidig skal barnets tyggefunktion gradvist udfordres, og det bliver den ikke, hvis konsistensen ikke gradvist får mere struktur.

Rimelige regler

Da reglerne for indholdet i præfabrikeret babymad er strikse, kan det virke som en sikker måde at dække barnets daglige næringsbehov på.–Jeg tror, at man mest af alt skal se på, om man bruger det for ofte, for reglerne på området er som udgangspunkt rimelige. Energitætheden bør være ret høj og ligge mellem 300 og 400 kJ pr. 100 gram. De fleste i testen ligger desværre i den lave ende, siger Melanie Wange Larsson.LÆS OGSÅ: Kæmpeguide: Det må din baby spise– Når det er en ret med kød i, skal den indeholde minimum otte procent kød, og det gør de testede glas kun lige akkurat. Vil man sikre sig, at ens barn for eksempel får nok jern gennem kød, kan der være en risiko for, at det behov ikke bliver dækket, hvis man primært serverer babymad på glas.– Man skal dog ikke være bekymret, så længe man bruger det som supplement i en varieret sund kost.– Blot skal man ikke tro, at det er bedre end det, man selv kan lave, uddyber Melanie Wange Larsson, som også synes, at man skal overveje, hvad man betaler for. Ingredienslisten på flere af produkterne er så simpel, at det på ingen tid kunne laves derhjemme og fryses ned i mindre portioner til de dage, hvor tiden er knap.– Det er et fint supplement, hvis man er ude på farten og ikke har andet som reserve, men hvis man har mulighed for det, og det bare drejer sig om et enkelt måltid, kan man lige så godt mose en avokado eller en gulerod og kartoffel. Det er fint, så længe man sørger for, at de andre måltider for eksempel indeholder fisk og kød. Det er i hvert fald bedre end at vænne barnet til sød mad.LÆS OGSÅ: Vi tester frugtmosKenneth Højgaard er enig. I hans øjne er babymad på glas noget, der skal betegnes som dåsemad.– Brug det som en nødraket på farten, men derhjemme er det fuldstændig tåbeligt, for du risikerer at ødelægge dit barns maddannelse, mener han.

Eksperternes tre råd

Eksperterne er også enige om, at der ikke er en klar vinder af testen, for hvis man skal se på helhedsoplevelse af indhold, smag og ingrediens er det ene produkt lige så godt som det andet, hvis man kun bruger det en gang imellem.

Sempers couscous med kylling og basilikum er dog et godt eksempel på, hvordan krydderier kan udfordre barnets smagsløg, når saltindholdet skal begrænses.

Ifølge eksperterne er der tre råd, du fremover kan gå efter:

1: Gå efter glas med så høj energitæthed som muligt. Så er du sikker på, at det udgør et mættende måltid.

2: Gå efter produkter med så simple ingredienser som muligt, hvor der ikke er tilsat en masse bearbejdet stivelse.

3: Overvej, hvad du betaler for. Hvis det for eksempel bare er gulerod, tomat og kød, kan du let lave det selv.