Babytegn
SPONSORERET indhold

Babytegn: Forstå din baby

Ville du ønske, at baby kunne fortælle dig, om gråden betyder sult, træt eller sut? Vi giver dig de 10 bedste babytegn at starte med, så du kan lettere kan forstå babys følelser.

Af: Charlotte Ingvartsen Foto: Pelle Rink
30. jun. 2011 | Børn | Vores Børn

Måske kan din baby allerede nikke ja, når du tilbyder et glas mælk. Måske knytter trolden kært den lille hånd op og i, når du vinker farvel i vuggestuen. Vi bruger alle sammen hver dag bestemte fagter, når vi taler til vores børn.

Men vidste du, at du kan lære dit barn mange flere tegn, som gør det muligt at forstå og ‘snakke’ om en lang række ting, og som gør hverdagen nemmere og sjovere for jer begge? Med babytegn kan I kommunikere, længe inden guldklumpen kan sige sit første ord.

Babytegn er enkle håndbevægelser for alt fra mad og mere til dyr fra dit barns dagligdag som hund og fugl. De er et supplement til, når du taler til dit barn, og nemme for dig og ikke mindst baby at lære.

Når dit barn fra timånedersalderen selv begynder at kunne lave tegnene, slipper du for frustrerende gættelege om, hvorvidt gråden betyder, at den lille er sulten, søvnig eller suttetrængende.

LÆS OGSÅ: 6 gode grunde til at lære dit barn babytegn

Opfyld behov via babytegn

Baby bliver i stand til at udtrykke behov og ønsker. Oveni får du en glad og tryg lille trold, fordi han eller hun oplever at blive forstået og mødt i sine behov.– Med babytegn lærer dit barn lynhurtigt, at det betaler sig at kommunikere. Du får ikke alene nemmere ved at opfylde barnets behov, du får også et særligt indblik i dit barns verden, fordi det selv kan ‘tage ordet’, når det for eksempel ser en interessant fugl i en bog eller på gåturen, forklarer Line Fagerholt, som underviser i babytegn.Med en baggrund som lærer og underviser af døve ved hun, hvordan døve forældre meget tidligt kan kommunikere med deres børn ved hjælp af tegn. Da hun selv blev mor, ville hun gerne bruge en lignende, men mere enkel teknik til at kommunikere med sin datter.LÆS OGSÅ: Sådan støtter du dit barns sprogHun undersøgte forskning og forskellige retninger inden for babytegn fra USA og udviklede Babytegnsprog, som hendes system hedder. Inspireret af dansk og amerikansk tegnsprog, men forenklet og tilpasset (hørende) småbørns motorik.

Kom godt i gang med babytegn

– Meningen er ikke, at barnet skal lære tegnsprog, men at det får et værktøj til at kommunikere, inden det kan tale,” forklarer Line Fagerholt, der siden har lært både pædagoger, sundhedsplejersker, mødregrupper og sin anden datter babytegn.Har du lyst til at kaste dig ud i babytegn, kan du begynde, når dit barn er seks-otte måneder.I princippet kan du også introducere babytegn til et ældre barn, for først omkring toårsalderen bliver børn så sprogligt stærke, at de fuldt ud kan udtrykke deres behov med ord.– Min erfaring er, at fra seksmånedersalderen bliver babyer mere bevidste om, hvad der sker omkring dem, og at der er forskel på ting. At de foretrækker noget mad eller legetøj frem for andet. Her opstår behovet for at kunne bede om bestemte ting, fortæller Line Fagerholt.

Lær først basale babytegn

Hun foreslår, at du lægger ud med nogle basale tegn. For eksempel tegnene for mad, drikke og mere. Ud over at det kan virke lidt grænseoverskridende at stå og gestikulere, er der kun få huskeregler for at få succes med tegnene.LÆS OGSÅ: TV hæmmer dit barns sprogBrug i starten tegnet så meget som muligt i den konkrete sammenhæng. Vær opmærksom på, at du er inden for dit barns synsfelt, så vidt muligt har øjenkontakt og altid sætter ord på, når du laver tegnet.Eksempelvis kan du inden frokost sige ‘nu er der mad’. Under måltidet nævner du, at maden smager dejligt. Slut af med at sige ‘tak for mad’. Hver gang viser du tegnet for mad.På den måde bliver det klart for dit barn, at dét ord sammen med dét tegn betyder dén ting. Det er slet ikke forvirrende for dit barn, forsikrer Line Fagerholt.

Mange babyer bruger selv babytegn

– Dit barn lytter ikke kun til, hvad du siger. Det sammenkæder også din mimik med dine bevægelser. Måske sidder dit flaskebarn og ryster hånden frem og tilbage, når du kommer med vællingen, fordi bevægelsen for ham hænger sammen med mad, siger hun og forklarer, at mange børn på den måde allerede anvender en slags babytegn. Men de fralægger sig hurtigt fagterne, hvis de oplever ikke at blive forstået, når de bruger dem.Når du introducerer babytegn, gælder det om at være tålmodig og vedholdende. Dit barn er motorisk først i stand til selv at lave tegnene omkring timånedersalderen.Så snart trolden begynder at lave et tegn eller to, kan du udvide med flere. Nu har din lille Einstein forstået, hvad det går ud på. Også selv om du undrer dig over, at nogle af tegnene tilsyneladende ikke bider sig fast.LÆS OGSÅ: Se hvad din babys første ord bliver– Jeg troede, min datter var det eneste barn i verden, der ikke kunne finde ud af at lave mad-tegnet. Men jeg fandt ud af, at hun ikke havde brug for det. For jeg gav hende mad på helt bestemte tidspunkter, inden hun nåede at blive rigtig sulten, fortæller Line Fagerholt og foreslår, at du både tager udgangspunkt i dit barns aldersniveau, og hvad han eller hun kan lide, når du indfører nye tegn.Når du første gang oplever din lille skat komme og ‘fortælle’ dig om en fugl i haven, bliver du uden tvivl pavestolt. Ligesom det ikke er til at stå for de små buttede hænder, der beder om hjælp til at få fingre i rosinerne. Så kan det være svært at sige nej.– Man må godt sige nej. Det kan godt være, at dit barn bliver frustreret, men så er det over dit nej og ikke over ikke at kunne gøre sig forståelig. Der er en væsentlig forskel, for det giver stor tryghed at føle sig forstået, forklarer Line Fagerholt.Line Fagerholt bliver ofte mødt med en bekymring, om børn at bliver sat sprogligt tilbage af at bruge babytegn. Tværtimod, forklarer hun.LÆS OGSÅ: Tag med på barnets første sprogrejseDels peger en amerikansk undersøgelse på, at børn, der laver babytegn, tidligere behersker sprog og har et stort ordforråd. Hendes egen erfaring er ligeledes, at tegnene styrker den sproglige udvikling.

Lad barnet aflæse dit ansigt

Hun ser det som en fordel, at du har meget øjenkontakt med dit barn, mens du laver tegnene – det giver barnet mulighed for at aflæse dit ansigt, hver gang der sættes ord på et tegn.På den måde lærer poden en masse om, hvordan munden skal formes for at udtale et ord.Når dit barn først kan tale, bliver det hurtigt langt mere praktisk at bruge ord end tegn.– Fordi babytegn er så simple, vil barnet hellere bruge sprogets nuancer, når det er i stand til det. Som lille er det rigtig sjovt at vise tegnet for hund. Et større barn vil også gerne fortælle om hundens farve, og hvad hunden laver, eksemplificerer Line Fagerholt og tilføjer, at det er meget smartere at kalde på mor og far inde fra værelset end at gå ind i stuen og lave tegnet.

Talesprog erstatter babytegn

En overgang vil dit barn fortsat bruge babytegn til svære ord, eller hvis det ikke bliver forstået, når det taler.

Men så småt erstatter talesprog helt babytegn, og du kan stoppe med at bruge tegnene i takt med dit barn.

Medmindre der i mellemtiden er kommet en lillebror eller -søster, som bruger tegnene, er det helt normalt, at dit barn fuldstændig har glemt babytegn efter ganske kort tid i bero.

– For barnet har tegnet aldrig været det vigtige. Det vigtige er at kunne kommunikere, siger Line Fagerholt.