børn ipad afhængighed
SPONSORERET indhold

Ekspert om iPads: Som at sende børn ind i en slikbutik og lade dem spise løs

Spil og andre app’s på ungernes iPad har til formål at målrette reklamer til dine poder og gøre dem afhængige. Men det er ikke kun af det onde, når junior tager sig en timeout med sin tablet. Så længe du som forælder lærer dit at tage kritisk stilling i den digitale slikbutik.

Af:: Louise Graa Christensen Foto: iStock
18. aug. 2017 | Børn | Vores Børn

Dit barns små fingre bevæger sig hjemmevant henover iPad’ens skærm. Poden er endnu en gang i færd med at spille et af de utallige spil, der gemmer sig i det digitale vidunder. Ifølge Imran Rashid, der er læge og tidligere IT-iværksætter, kan den situation dog meget vel være problematisk:

– Jeg ved godt, det kan lyde som en skræmmekampagne, når jeg taler om, hvordan brugen af digitale medier kan påvirke negativt, og at rigtig meget af det, børnene bruger deres tid på på iPad’en, er skabt af forretningsmænd, der vil tjene flest muligt penge. Men for mig at se er det nødvendigt at tage emnet op. Det er ikke for at pege fingre af forældrene, men for at bevidstgøre dem om de mekanismer, der ligger bag teknologien, siger Imran Rashid.

I kraft af sin rolle som læge, far og tidligere IT-iværksætter begyndte han for nogle år tilbage at overveje konsekvenserne af vores øgede forbrug af digitale medier. Det fik ham til at skrive bogen ”Sluk. Kunsten at overleve i en digital verden”, der baserer sig på forskellige videnskabelige studier blandt andet med afsæt i hjerneforskning.

LÆS OGSÅ: 8 gratis app's til børn, der er så gode, at de burde koste kassen

Hjælp dit barn med medieforbruget

I bogen fokuserer Imran Rashid blandt andet på, hvordan visse spil, film og digitale tjenester kan gøre både børn og voksne afhængige. For det er langt fra alle apps, der består af neutralt software, forklarer han. I stedet aflæser de vores mindste bevægelser, og medier som Youtube retter reklamer udvalgt til seeren, spil som Candy Crush er designede til at udløse belønningshormoner non stop, og mange spil-app’s lokker os til at købe resten af et spil, der ellers er låst.

– Børn kan ikke selv regulere deres medieforbrug. Derfor er det ligesom at sende dem ind i en slikbutik og lade dem spise uden hæmninger, hvis man ikke hjælper dem til at forstå, hvornår det er nok, siger Imran Rashid.

Han understreger, at han er helt med på, at skærmene er her for at blive, og han mener da også, at der findes gode tjenester.

– For eksempel synes jeg, at hele Ramasjang-universet er fantastisk. Det handler ikke om forbrug, men om at nogle mennesker har gjort sig tanker om at ville hjælpe børn med at lære. Den sondring er vigtig at kende både som barn og voksen, siger Imran Rashid.

LÆS OGSÅ: 3 suveræne app's til barnet, der elsker at synge

Forældre er gode til at regulere børns brug af iPad

For Imran Rashid handler børns brug af digitale medier altså i høj grad om, hvornår, hvordan og hvorfor de bliver brugt. Det samme gælder for Malene Charlotte Larsen, der lektor ved Institut for Kommunikation på Aalborg Universitet og har skrevet en rapport om børns brug af digitale medier, ”Digitale medier i småbørnshøjde – Om 0-8-årige børns brug af digitale medier i hjemmet”, hvor hun har talt med småbørnsfamilier.– Børn i Danmark er vokset op med, at smartphones og tablets er en del af deres liv, og det er på godt og ondt. Min oplevelse er dog, at langt de fleste familier er gode til at regulere børns medieforbrug. Det er selvfølgelig en negativ ting, hvis børnene ikke laver andet end at sidde foran skærmen, men det har jeg ikke hørt om, siger hun og understreger, at hendes holdninger baserer sig på antropologiske studier af danske middelklassefamilier.

Lær børnene at tage kritisk stilling

Malene Charlotte Larsen har observeret, hvordan spil og film blandt andet kan give børnene en tiltrængt pause eller give anledning til kreativ leg uden for skærmen, når de for eksempel begynder at lege ”Paw Patrol” med deres venner. Samtidig er det dog vigtigt, at forældre sætter sig ind i børnenes medievaner og også lærer dem at have en kritisk indstilling:

– Inden børnene er ret gamle, skal man begynde at snakke med dem om, at nogle prøver at lokke dem videre med gratis spil for eksempel. De kan sagtens lære en kritisk tilgang og forstå, hvad der er godt og skidt. Det handler rigtig meget om at tale om deres medieforbrug sammen, siger hun.

LÆS OGSÅ: De 9 bedste app's til børn mellem 0-3 år

LÆS OGSÅ: Dit barn behøver ikke spille iPad alene: Her er de 8 bedste app's for 2 eller flere spillere

LÆS OGSÅ: Hjælp min søn har brugt 34.000 kr. i en app. Hvordan kunne det ske