Børnevenlig nytårsmenu
SPONSORERET indhold

Børnevenlig nytårsmenu: Nytårsmad med krudt i

Nytårsaften kan sagtens være festlig, selv om der sidder børn med til bords. Her er Louisa Lorangs bud på en lækker børnevenlig nytårsmenu til de små.

Af: Mette Seimann Simensen Foto: PR
28. dec. 2019 | Børn | Vores Børn

Det kan være en udfordring at finde den rette nytårsmenu, når du også skal tænke på børnene. Det kan godt være, de ikke vil sidde bænket gennem fire retter mad, men du kan alligevel tilrettelægge en nytårsmenu for børn, der går fint i spænd med de voksnes ganer. 

Her er et godt bud på en børnevenlig nytårsmenu fra kogebogsforfatter Louisa Lorang, som garanteret vil smage både store og små. Velbekomme & godt nytår!

Børnevenlig nytårsmenu: Platano-chips

Snack/forret til 2-3 pers.

Platanos-PS.jpgDet skal du bruge
2 grønne, faste platanos (madbananer)
Olie til stegning
Salt

  1. Sådan gør du
    Skær platanosene i tynde, skrå skiver og steg dem sprøde i olien. De skal have et par minutter.
  2. Tag dem op med en hulske og lad dem køle lidt. Bank dem lidt flade med en knyttet næve.
    Steg dem igen, til de er sprøde og helt gyldne.
  3. Dryp dem af på fedtsugende papir og drys dem med salt.

Børnevenlig nytårsmenu: Lobster rolls

2 stk.

En lækker hotdog med skaldyr, som børnene kan spise som hovedret. Gem resterne til de voksnes natmad, eller indtag den som en utraditionel forret. Se, det er en børnevenlig nytårsmenu!

Lobster-roll-PS.jpg

Det skal du bruge
200 g hummerkød
2-3 stilke bladselleri
½ syltet agurk
3-4 spsk. mayonnaise
1-2 spsk. citronsaft
15-20 dråber tabasco
Salt
2 bløde brød, evt. gode pølsebrød
Lidt hakket purløg
Ekstra pickles
Citronbåde

Sådan gør du:

  1. Skær hummerkødet i grove stykker. Snit bladsellerien fint, og hak den syltede agurk.
  2. Rør majonæse med citronsaft og tabasco og vend hummer, bladselleri og syltet agurk i.
  3. Smag til, og fyld hele balladen i to lune brød. Top med lidt hakket purløg, og server straks med ekstra pickles og citron. 
  4. TIP: Koger du din egen hummer, skal du koge en hummer på 5-700 g. i vand tilsat sukker, salt, lidt løg og evt. urter i ca. 10-12 minutter.
  5. Kom den levende hummer i det spilkogende vand med hovedet først. Kog den, og tag den op med en hulske.
  6. Køl den hurtigt af med bugen i vejret og gerne i køleskab. Pil den og nyd. 

Børnevenlig nytårsmenu: Søde kartoffelfritter

Til 3-4 personer

De her fritter er ualmindelig lækre! Server dem som tilbehør til børnenes lobster roll. Det udgør et udsøgt nytårsmåltid for familiens mindste. 

Fritter-PS-1024x563.jpg

Det skal du bruge

Mustard mayo 

½ fed hvidløg
2 dl mayonnaise
2 tsk. dijonsennep
1 spsk. grov sennep
1-2 tsk. malteddike eller hvidvinseddike
salt

Fritter

ca. 1 liter olie til stegning
4-6 søde kartofler
3 dl majsmel
1 ½ dl maizena
1 ½ spsk. løgpulver
1 spsk. sennepspulver
1 ½ tsk. sukker
½-1 tsk. cayennepeber
salt
2 ¼ dl danskvand

Sådan gør du:

Mustard mayo

  1. Riv hvidløget fint og rør det med mayonnaise, begge slags sennep og eddike.
  2. Mayoen må gerne være syrlig. Smag til med salt.

Fritter 

  1. Varm olien op i en stor gryde. Skræl eller skrub kartoflerne og skær dem i stave til pommes frites. Dup dem helt tørre i et rent viskestykke eller på køkkenrulle. 
  2. Bland majsmel, maizena, løgpulver, sennepspulver, sukker og cayennepeber med salt og danskvand. 
  3. Vend fritterne i dejen og steg dem gyldne og gennemstegte i den varme olie ad flere omgange. De skal ikke have mere end et par minutter eller tre, men tjek lige en, når de har den farve, du kan lide.
  4. Dryp dem af på fedtsugende papir og krydr evt. med lidt mere salt. Servér straks de sprøde fritter med mayo.

TIP Bliver det FOR meget med både fritter og mayo, kan du erstatte mayoen med skyr.

Børnevenlig nytårsmanu: Rocky Road

Ca. 1 ½ liter

Rocky-Road-NY.jpg

Det skal du bruge

½ liter sødmælk
½ liter fløde
150 g sukker
100 g glukosesirup
4 pasteuriserede æggeblommer
200 g mørk chokolade, ca. 65 %
150 g ristede mandler, grofthakkede
150 g mini-skumfiduser (hvide)

Sådan gør du:

  1. Kom mælk, fløde, sukker og glukose i en gryde og lad det varme op til lige under kogepunktet. Rør grundigt og tjek, at sukker og glukose er smeltet. 
  2. Pisk lidt af mælken i æggeblommerne og pisk derefter blommerne over i gryden med mælk. Sæt gryden tilbage over varmen og pisk, til mælken tykner en smule. Tag den af varmen. 
  3. Hak chokoladen fint og hæld stille og roligt lidt af mælkemassen i chokoladen. Rør, til chokoladen er smeltet og vend resten af mælkemassen i. Sæt ismassen i køleskabet, til den er helt kold.
  4. Rør grundigt rundt, og kør den så på en ismaskine. Vend mandler og skumfiduser i isen og sæt den i fryseren.

TIP Resultatet bliver bedst med en ismaskine. Har du ikke en, kan du godt lave den uden – gerne med lidt bourbon eller mørk rom i, hvis du laver en version til de voksne. Det hjælper den med ikke at krystallisere.

Børnevenlig nytårsmenu: Virgin Peach Margarita 

2 stk. 

Margaritas-PS-1024x564.jpg

Det skal du bruge

3 ferskner
4 cl limesaft
2 spsk. agavesirup

Sådan gør du:

  1. Blend hele balladen til en lækker slush, og servér straks. 

TIP En margarita med ferskner er også virkeligt god, hvis den bliver lavet af dåseferskner. Vel at mærke frosne og uden dåsen! Og uden agavesirup, da de jo allerede er så søde.

Opskrifterne er hentet i Louisa Lorangs kogebog ‘Mit Cowgirl køkken’ fra Lindhardt og Ringhof.

Anbefalet til dig