sponsoreret indhold
Eksperternes 9 råd: Sådan skaber I god stemning omkring middagsbordet
SPONSORERET indhold

Eksperternes 9 råd: Sådan skaber I god stemning omkring middagsbordet

Har du givet dit aftensmåltid med børnene et eftersyn for nyligt?

Af:: Annonce
03. mar. 2017 | Børn | Vores Børn

Aftensmåltidet er for de fleste familier det vigtigste i dag, fordi det er det eneste tidspunkt på dagen, hvor mange familier er samlet på, derfor vil vi også gerne have, at tiden omkring spisebordet bliver så hyggelig som muligt. Men ofte sker det, at måltidet hurtigt kommer til at handle om andet end mad, fortæller Fie Hørby, der er familie- psykoterapeut, forfatter og direktør i Family Lab:

LÆS OGSÅ: VIND

-Alt hvad der måtte være af små konflikter, sårede følelser eller ubalancer i familien lander ofte på middagsbordet. De dukker op til overfladen ved måltidet, hvor vi alle er samlet, og hvor der ofte er mange forventninger, værdier og behov i spil: Det er vigtigt for os, at børnene får sund mad, at de spiser den mad, vi har brugt tid på at lave, og at det er hyggeligt, når vi sætter os, siger Fie Hørby.

Men hvad kan vi gøre, for at aftensmåltidet bliver den hyggelige stund, som vi drømmer om? Det har vi spurgt to familieterapeuter om. Læs deres 9 gode råd her.

1. Overvej om der skal skrues ned for forventninger

-Det er min erfaring at alene det, vi har så mange forventninger til et fælles måltid, kan spænde ben for, at måltidet bliver, som vi drømmer om. Derudover kan vores forventninger om, hvordan måltidet skal være lægge et uhensigtsmæssigt pres på børnene og give anledning til konflikter, når de ikke lever op til det, vi forventer af dem. Familien er levende og omskiftelig. Nogle dage er det hyggeligt at samles. Andre dage er det mindre hyggeligt – og det er lige præcis sådan, det er at være familie, siger Fie Hørby.

2. Faste rammer kan gøre en forskel

-Alle børn kan godt lide faste rammer, og det kan du blandt andet give dem under aftensmaden, hvis I har faste pladser. Dermed undgår I, at der opstår daglige skænderier om, hvem der skal sidde hvor. Børn kan godt blive forvirrede, hvis I skifter hele tiden. Flytning af pladser kan være til forhandling, når børnene bliver ældre, siger familieterapeut Vibeke Dalum.stokke2Hvis I har flere børn, kan I med fordel give dem en stol i hver sin farve, så der aldrig hersker nogen tvivl om, hvem der sidder hvor. Stokke har lavet den ikoniske Tripp Trapp stol i de mest fantastiske farver, som du kan se her.

3. Venlige anvisninger er altid bedre end skæld ud

-Sæt dig så op. Sid nu stille. Tag det nu roligt, du skal nok få. Lad være med at snakke med mad i munden. Må vi andre også få lov at være her? Smag nu lige på det, før du siger, at du ikke kan lide det. Hvorfor kan du ikke sidde stille bare et øjeblik? Det er meget vigtigt, at I undlader kritik, bebrejdelser og belæring ved bordet. Dine børn mister appetitten og madglæden af det, siger Fie Hørby, hvortil Vibeke Dalum tilføjer:-Selvfølgelig sker det, at små børn rejser sig op på stolen, men i stedet for at skælde ud, er det langt bedre, at du bevarer roen og giver dem en venlig anvisning – også selvom det gentager sig. Vent med at fortælle, hvad dine børn gjorde forkert til efter maden.Køber du et Stokke bakkebord til din Tripp Trapp-stol, er det svære for dine børn at rejse sig op, og de har samtidigt lettere ved at spise maden uden din hjælp. Har du helt små børn, kan du også vælge Steps højstolen fra Stokke, der ligeledes kan kombineres med et bakkebord.

4. Det er ikke nødvendigvis løsningen at tvinge børnene til at smage på maden

-Jeg mener ikke, at du skal tvinge dit barn til at smage på maden. Spis i stedet i en positiv ånd, så barnet inspireres og får lyst til at smage på maden og træffe fornuftige valg, lyder det fra Fie Hørby.
Vibeke Dalum opfordrer til, at I som forældre roser maden – også de grønne ærter – da det vil få børnenes interesse for den mad, I spiser til at komme helt naturligt.

5. For meget fokus på børnene skader mere, end det gavner

-Det kan skabe dårlig stemning, hvis forældrene udelukkende har fokus på børnene under middagen. Børn vil ikke være i centrum, men en del af fællesskabet. Derfor er det vigtigt, at I som forældre husker ikke kun at tale til børnene, men også med hinanden, siger Vibeke Dalum og tilføjer, at hvis I siger noget om jer selv og jeres dag, så vil børnene på sigt lære at gøre det sammen.

6. Det kan være en fordel, at børnene er beskæftiget ved bordet, mens du laver maden

-Det kan ofte gå hen og blive hektisk lige inden spisetid. Hvis ikke børnene er med til at lave maden, er det en god idé at få børnene til at sætte sig ved bordet med nogle snacks – i form af knækbrød eller gulerødder – mens du laver maden færdig. Det er alfa omega for et hyggeligt aftensmåltid, at forældrene er i ro, når I sætter jer, for børnene kopierer jeres opfattelse, og det kan dette lille fif bidrage til, siger Vibeke Dalum.

7. Det er en fordel, at I undgå belønningsaftaler

– Børn skal have lyst til at sammensætte et måltid ud fra det, der er på bordet. Og bør ikke lokkes til at spise ”sundt” for så at blive belønnet med dessert. Det giver en forkert måltidsopfattelse samtidigt med, at det giver anledning til konflikt under middagen, mener Fie Hørby.

8. Bliv enige om, hvornår børnene må rejse sig fra bordet

-Når man har små børn, bør I som forældre lave en fast aftale om, hvornår børnene må rejse sig, så der ikke opstår konflikter dagligt under aftensmaden. Det er min erfaring, at børn har svært ved at rumme, at de skal blive siddende til forældrene har spist. Derfor foreslår jeg, at børnene rejser sig, når de er færdige med at spise og selv går hen og leger. Det er også en god måde at lære børnene, at forældrene ikke altid behøver at være en del af legen, lyder det fra Vibeke Dalum.

9. Prøv at inddrage børnene allerede i madlavningen

-Det kan være hyggeligt at være sammen om at lave mad, og barnets kendskab og nysgerrighed overfor maden øges – hvilket også øger lysten til at spise, siger Fie Hørby afsluttende.

stokke3
Køber du et Stokke bakkebord til din Tripp Trapp-stol, bliver det nemmere at inddrage børnene i madlavningen. Har du helt små børn, kan du også vælge Steps højstolen fra Stokke, der ligeledes kan kombineres med et bakkebord.