Farvel rød numse
SPONSORERET indhold

Rød numse hos børn: Sådan behandler du det

Det er ikke særlig rart, når babys numse er rød og irriteret. Det svier og brænder, og den lille græder. Heldigvis er der gode råd at hente - både når uheldet er ude, og når det handler om at forebygge.

Af:: Katrine Boyer og Amalie Louise Larsen Foto: Getty Images
24. jan. 2020 | Børn | Vores Børn

Det er helt almindeligt, at babyer får rød numse engang imellem. Nogle får det blot en enkelt gang, mens andre babyer og småbørn er mere følsomme og får bleeksem igen og igen.

Rød babynumse er ikke en egentlig sygdom, men en irritation i huden, der typisk rammer helt små børn, og som både svier og brænder. Ofte er udslættet centreret omkring bleområdet, hvor det kan vise sig som alt fra et lille, fint mønster til en grim omgang, der farver hele barnets underliv rødt.

Over halvdelen af alle babyer vil opleve at få problemer under bleen i perioder, og det er heldigvis uhyre sjældent, at bleeksem er farligt eller skadeligt. Det gør dog ikke sagen mindre generende for den lille, og de fleste forældre vil da også ty til alskens metoder for at lindre den sarte numse, hvis den er gal.

LÆS OGSÅ: Sygt barn: De 12 uundgåelige sygdomme

Men hvad skal du gøre, når uheldet er ude? Og hvorfor bliver din babys numse overhovedet rød? Svaret finder du som regel I én af disse tre årsager:

Bleen sidder for længe på

Den mest almindelige synder til rød numse er, hvis bleen får lov at sidde for længe på, og huden derfor irriteres af urin og afføring. Når de menneskelige affaldsstoffer lukkes inde i en ble længe nok, kan de nemlig omdannes til ammoniak, som ætser huden. Og det kan give barnet svie. Av!

Alle børn kan risikere at få rød numse, men børn, som i forvejen har sart eller tør hud, eller som døjer med tynd afføring, er særligt udsatte for små, røde numser. Sørg derfor for at skifte ble ofte og hurtigst muligt efter, at den er blevet brugt.

Fugtighed og svampeinfektion

Fugtighed under bleen kan også resultere i en svampeinfektion. Alle mennesker har svampe på huden, men kun under gunstige vilkår kan de give sig til at vokse. En svampeinfektion har ikke noget med dårlig hygiejne at gøre, men kan komme af fugtighed eller ændrede forhold på huden.

En svampeinfektion kan være meget generende for barnet, fordi det svier i huden - især når der kommer en ny portion tis eller afføring.

Bakterieinfektion

Dit barn kan også få en bakterieinfektion i bleområdet. Det kan ske, hvis der har været en rift i den lilles hud, eller hvis barnet måske har haft rød numse længe, så huden er svækket, og der dermed er skabt adgang for bakterierne.

Hvis barnet har fanget sig en bakterieinfektion, bliver huden både rød, varm og hævet, og barnet kan få feber. Hvis dit barn viser symptomer på en bakterieinfektion, skal du kontakte lægen.

Sådan behandler du en rød numse

Det er ikke altid lige let at komme en ordentlig gang bleeksem til livs, men der er god hjælp at hente mod røde og irriterede barnenumser – lige fra gamle husmoderråd til effektive apotek-salver.

Læs med her, hvor vi giver dig de bedste råd til at behandle bleeksem.

1. Masser af luft

En almindelig rød numse kan bedst behandles ved at lade huden få luft. Lad baby få lov til at være uden ble en times tid nogle gange i løbet af dagen.

Går dit barn i vuggestue eller dagpleje, så tag en times tid, inden I spiser aftensmad med ”fri leg” og bar numse, og gentag ritualet igen, inden barnet skal i seng. Det virker også godt som forebyggende, og dit barn vil formentlig elske fornemmelsen af frihed.

2. Skift ble ofte

Er uheldet ude, er det om at skifte barnets ble tit. Det kan være nødvendigt at skifte bleen op til 12 gange i døgnet, mens barnet har det værst. Sørg for, at bleen ikke sidder for tæt, så huden kan ånde. Du kan eventuelt overveje, om I skal gå en blestørrelse op.

3. Vælg en anden bletype

Skift til en anden bletype eller tag en overgang med stofbleer - eller engangsbleer, hvis det er stofbleer, I sædvanligvis bruger hjemme hos jer. Ikke alle bleer er nemlig lige gode for huden, så gå gerne efter dem uden kemikalier og parfume. Som hovedregel er moderne engangsbleer bedre end stofbleer mod røde numser, da de absorberer bedre og derfor er bedre til at holde huden tør.

LÆS OGSÅ: Stor guide: Vi tester forskellige bleer

 

4. Vask numsen, hver gang du skifter ble

Det er vigtigt at vaske barnets numse, hver gang du skifter ble, og hvis barnet kun har tisset, er det nok at bruge lunkent vand. Hvis der er afføring, kan du bruge lidt mild og uparfumeret sæbe eller en olie, der er godkendt til hudpleje, men husk altid at vaske efter med rent, lunkent vand, så der ikke sidder sæberester på barnets hud. Husk også, at du altid skal vaske bleområdet i retningen forfra og bagud.

5. Frem med hårtørreren

Brug eventuelt en hårtørrer på lavt blus et øjeblik, inden du giver barnet ble på, så hudfolderne bliver helt tørre.

6. Skift vaskeklud

Du kan også prøve at erstatte skumkludene med vaskeklude, som kan vaskes ved 60 grader, eller et håndklæde, som du har klippet i små stykker. Det føles mindre ru mod barnets hud.

LÆS OGSÅ: Den store madguide: Det må din baby spise

7. Brug creme

Hvis barnet er hårdt ramt af bleeksem, kan det være nødvendigt at behandle huden med en creme. Binyrebarkhormon, zinkpasta eller zinksalve er almindeligt kendt til at reparere en rød babynumse og er godt, fordi det lægger en beskyttende hinde over huden. Vær dog opmærksom på, at du ikke må bruge creme eller salve, hvis dit barn har væskende sår på numsen, og at zinksalve helst kun skal bruges i en begrænset periode.

Er dit barn ramt af en svampeinfektion, kan du købe en børnepasta i håndkøb på apoteket, som er en svampebekæmpelses-creme med zink i. Hvis den røde numse ikke bliver bedre i løbet af nogle dage, eller hvis den forværres, skal I tale med sundhedsplejersken eller lægen. Det gælder, uanset om generne er opstået af den ene eller den anden årsag. En bakterieinfektion kræver altid lægebehandling.

Kilder: Børnelæge Thomas Lee Dahm, Sundhed.dk, Apoteket.dk, Sygeboern.dk, Sundhedsplejersken.dk 1 og 2, Netdoktor.dk

Artiklen er oprindeligt udgive d. 5. januar 2009. Efter aftale med børnelæge Thomas Lee Dahm er artiklen opdateret af Amalie Louise Larsen.

Anbefalet til dig