Balance baby
SPONSORERET indhold

Motorik: Find balancen, baby!

En god motorik giver dit barn selvtillid og selvstændighed. Og du kan skubbe udviklingen på vej, hvis du bruger tre gange fem minutter om dagen på at lege motorik med din baby.

Af:: Ulla Hinge Thomsen, Vores Børn, efterår 2009. Foto: Monica Bach
24. nov. 2009 | Børn | Vores Børn

Fra din baby bliver født, er han på hårdt arbejde for at få kontrol over sin krop. Han skal lære at holde sit dinglende hoved, styre øjne og hænder, vende sig og senere krybe, kravle og gå. Alt det kalder vi med et fint ord for motorik. En god motorik er nødvendig for, at dit barn kan blive selvstændig og få selvtillid.

Meget går af sig selv, men du kan hjælpe baby på vej med simple øvelser.

MOTORIK FOR BABY: SE DE 7 SJOVE ØVELSER I GALLERIET HEROVER

“Motorikken er indkodet, fra vi bliver født, og de fleste børn vil udvikle sig helt af sig selv,” siger Vibeke Winter, som er børnefysioterapeut og forfatter til bogen Leg, der styrker motorikken 0-1 ½ år.

“Nogle børn har dog brug for at blive stimuleret ekstra med øvelser, mens andre bare bliver endnu dygtigere af det. Og alle børn synes, det er sjovt at lege med deres forældre. Det giver dejlig kontakt og velvære i kroppen, ligesom når vi voksne dyrker sport,” forklarer hun.

Du kan øve motorik når som helst, men det er sjovest, hvis både du og baby er friske. Brug et underlag, som er rart at ligge på, men ikke for blødt – så kan det være svært at bevæge sig på – og supplér med redskaber som bold, rullebræt og evt. en såkaldt tummelumsk med flad bund (en stor ‘skål’, som din baby kan ligge og blive rullet rundt i).

LÆS OGSÅ: Motorik: Vend bunden i vejret på baby

Vibeke Winter foreslår, at du øver motorik med din baby mindst tre gange fem minutter om dagen, alt efter dit og barnets temperament. “Der er ingen øvre grænse for, hvor meget du kan træne, så længe babyen synes, det er sjovt,” siger hun.

Giv baby frihed og selvtillid
Men hvad nu hvis baby slet ikke finder det morsomt at ‘lege motorik’ og bare græder?

“De børn, der ikke er glade for at bevæge sig, er typisk heller ikke gode til det, og så bliver det en ond cirkel. Hvis barnet piver, så hold en pause, og lav øvelsen igen – eller lav en anden øvelse først, og vend så tilbage til den første,” foreslår Vibeke Winter.

Det kan måske føles som hårdt arbejde at træne med sådan en baby, der ikke lige er den fødte gymnast, men Vibeke Winter understreger, at træningen er en investering i dit barns fremtid – ligesom for eksempel tandbørstning.

“Børn, der kan bevæge sig, har mange flere muligheder for at vælge senere. Det handler ikke bare om at være først til at kravle eller gå i mødregruppen, men om, at børn med god motorik får frihed til at lege og selvtillid til at udvikle sig og lære noget nyt.”

Her på siden får du syv sjove øvelser, du selv kan lave med din baby. Nogle af dem kan du bruge fra fødslen, andre kræver, at baby selv kan holde hovedet. Alle øvelserne styrker balancesansen, som er fundamentet for den motoriske udvikling. Balancesansen sidder i det indre øre og fungerer – meget forenklet – ved, at der flyder væske gennem tre buegange. Når væsken kommer rundt i buegangene, stimuleres balancesansen, og derfor er det vigtigt at dreje din baby rundt, som du ser i mange af øvelserne herunder.

LÆS OGSÅ: Derfor er god motorik så vigtigt for dit barn

LÆS OGSÅ: Motorik: Tjek de 3 sanser hos dit barn