Podcast anbefaling til forældre
SPONSORERET indhold

Forældreskabspodcasts – tre anbefalinger

Får du heller ikke læst alle de seneste bogudgivelser om børneopdragelse? Så kan det være, du skal se nærmere på den nyeste tendens indenfor podcast – nemlig forældreskabspodcast.

Af: Mikkel Juul Foto: iStock
24. maj. 2017 | Børn | Vores Børn

Med forældreskabet følger et virvar af nye bekymringer. Tankerne flyver rundt om ørerne på én, helt fra det spæde barn og op gennem folkeskolen.

Henover de seneste par år har forældreskabet vist sig som et godt emne i radiosammenhæng. Flere og flere stationer og selvstændige podcast helliger sig tid til, at hjælpe os rundtossede forældre med at finde vej i junglen af gode råd og guides.

1. Det store overblik – Forældreintra

Forældreintra er Radio24syvs forældreprogram. Programtitlen ringer rædselsfuld genklang hos en stor del af lytterne, men genklang vækker titlen med sikkerhed.For de få, som endnu ikke kender fænomenet er ForældreIntra den nye kontaktbog for landets skolebørn; en medieplatform, som skolerne benytter til at opretholde kontakten mellem hjem og skole, og som mange skolebørnsforældre har svært ved at rumme. Eftersigende er det »Danmarks næststørste sociale medie« efter Facebook.LÆS OGSÅ: Forældreintra er fandens opfindelseProgrammet Forældreintra bæres frem af en fri og direkte tone og af de to værter Kirstine Vinderskov »programmets omsorgsfulde mor«, og René Fredensborg »den upassende, men nærværende far«.Et mantra for programmet er at bringe de pædagogiske dogmer ned på jorden og dødeliggøre de udødelige perfektionsfremstillinger af familielivet. Vinderskov opleves ofte i rollen som den mor, der så gerne vil vide, hvad der sker i hovedet på sit barn, når der går båndsalat i kommunikationen mellem barn og voksen. De gode intentioner ender med at skygge for den gode relation.Fredensborg er den bramfrie far – faren fra helvede, fristes man til at sige – der har droppet forældremøderne og synes at der er for meget talentshow over de unge nu til dags. Begge værtsrollerne er på deres egen måde befriende i al deres bramfrihed og egne eksempler fra hverdagen.LÆS OGSÅ: 36 fede apps til børn propfyldt med læring og underholdning
Vinderskov og Fredensborg bruger i høj grad egne erfaringer og flere gange er værternes egne børn deltagere i programmet. Det er et greb, der fungerer umanerligt godt for Forældreintra. Børnenes stemme vægtes ligeså højt som eksperternes udmeldinger.Forældreintra udfolder sig løbene undervejs. Meget lig forældreskabet. Man opdager ny viden, som man helliger sig en stund, kaster det bort og støder på nye konflikter, som kræver ny indsigt. Der et så at sige et naturligt forløb, som adskillelige bøger forsøger at kortlægge, og som derfor altid virker uoverstigeligt. I dette virvar af udgivelser og meninger griber Forældreintra fast i ét emne for hvert program og skaber en fantastisk overskuelighed.Senest har det evigt relevante spørgsmål om sygdom og daginstitutioner været under luppen. I skrivende stund har det affødt to episoder, der går under titlen ’Børns ret til sygedage’. Første episode beskæftiger sig sagligt med viden på området og her berøres alt fra mikrobiologi (repræsenteret ved Ph.D Tobias Ibfelt) til det familiepolitiske (repræsenteret ved Karen Lumholt fra Familiepolitisk Netværk).I anden episode gæster Laura Lindahl (LA) studiet, netop med det formål at stille politikerne til ansvar. Det er relevant og beundringsværdig radio, der stiller spørgsmålstegn ved den måde, vi har indrettet vores samfund på og drager magthaverne til ansvar. Programmet viser, hvordan forældreskabets prosaiske trummerum kan løfte sig op på et samfundsøkonomisk relevant niveau. Det er højst anbefalelsesværdigt.’Forældreintra’ kan høres på Radio24syv lørdage kl. 11.05 eller på radio24syv.dkLÆS OGSÅ: Sådan kommer I billigst på sommerferie

2. Den rørende, personlige fortælling – Plus En

Plus En er et forsøg på at fortælle en ærlig historie om forældreskabet, som styres af værten Hanne Budtz-Jørgensen. Og man kommer helt ind i både Budtz-Jørgensens eget liv som mor og i de mennesker, hvis historie hun formidler videre.Hele første afsnit er helliget Budtz-Jørgensens egne erfaringer. Fra inden livet begyndte at blomstre i hende og til nu, flere år senere. Budtz-Jørgensens personlige fortælling vækker stor genkendelighed. Angsten, der også følger med barnets ankomst. »Det er jo mit værk. Min dreng som jeg kan forme. Ødelægge. Gøre til et monster. Eller det modsatte«.Selvom Budtz-Jørgensens egen fortælling vil vække genklang hos mange lyttere, er formålet med podcasten andet og mere end blot at sætte ord på en fællesfølelse, de færreste opfatter som fælles i øjeblikket. De fortællinger der er genstanden i Plus en er alt andet end ordinære og umiddelbart genkendelige.Men kernen er den samme i alle episoderne, omdrejningspunktet er de eksistentielle udfordringer, der følger med forældreskabet, hvad enten de måtte knytte sig til barnet, de voksne eller parforholdet.Underlægsmusikken der løber gennem det meste af hvert afsnit, er gennemtænkt og fantastisk godt skruet sammen. Det underbygger historiens kernehandling, og løfter podcastens generelle greb – den personlige fortælling – ud af navlen og ind i hjertet.’Plus en’ kan høres her.

3. De pædagogiske tænkere – Gamle pædagoger

Den2radio drives af en flok gamle intellektuelle. Det kan lyde som en kritik, men det er det tværtimod, det er en meget stor kompliment og det er desuden sådan de selv omtaler sig.

I efteråret udkom serien ’Gamle pædagoger’, som er beværtet af Egon Clausen. Formålet med serien er at indgå en kritisk dialog med de danske pædagogiske tænkere. Det skal oplyse og udfordre. Og det gør det.

LÆS OGSÅ: 10 gode børnefilm I kan se sammen

Der er sparet på de ”overflødige” virkemidler som musik og klipning. To kloge mænd (M/K) taler sammen om pædagogik generelt og særligt folkeskolereformen.

Clausen går til stålet og lader ’eksperterne’ vide, hvis han er uenig. Det kan lyde kedeligt, men det er faktisk vanvittigt interessant at lytte til.

Der lægges generelt ikke fingre imellem. Da Professor Peter Kemp besøger studiet er det i en åndelig kamp mod den »halvdannelse«, der står bag de seneste skolereformer. 

I første episode taler Brian Degn Mårtensson lærernes sag på den mest opløftende måde. »Man fokuserer på kompetencer, ikke indhold«, er et af kritikpunkterne, som følges op af det retoriske spørgsmål om vi skal »betragte vore børn som kommende medarbejdere«? Skolen har ikke længere med undervisning at gøre, nu skal eleverne lære at lære. En tilgang, som Mårtensson finder mere anvendelig på hunde fremfor mennesker.

Gamle Pædagoger er en gråhåret protestpodcasts, der retter skarp kritik af systemet. De samler den kritiske tænkning på området, hvilket er et helt formidabelt greb og public service på højeste niveau. 

’Gamle pædagoger’ kan høres her

LÆS OGSÅ: Apps og film til videnskabspiger og -drenge

LÆS OGSÅ: Thank you, Dora

LÆS OGSÅ: 4 apps der lærer dit barn om farver og former