Lær dit barn at programmere
SPONSORERET indhold

Giv dit barn superkræfter: Sådan lærer du dit barn at løse komplekse problemer med programmering

Børn har en fantastisk fantasi, nysgerrighed og evne til at finde på kreative løsninger. Benyt denne evne, og introducer programmering i en ung alder.

Af:: Af Katrine Kornerup og Maren Due Olsen Foto: Getty
18. jan. 2017 | Børn | Vores Børn

For de fleste forældre er sprogene java og html det rene volapyk. Kort fortalt er det nogle af de mange sprog, vores computere bruger til at kommunikere med. For børn, der er vokset op med computerteknologi, er disse sporg slet ikke ukendte og de kan læres helt på højde med engelsk, kinesisk, spansk med videre. Børn vil i fremtiden kommunikere mere og mere via kodning, så hvorfor ikke give dem muligheden for at lære computersprog, og gøre dem kompetente indenfor computervidenskab og klar til den verden, de vokser op i. Det handler om at være med fra start, for teknologien udvikler sig i rasende fart.

Giv dit barn superkræfter

I 5-6 års alderen er børn i stand til at opfatte og forstå logiske sammenhængen. Det er i den alder, du kan begynde at introducere barnet for kodning og som med alle andre sprog gælder det, jo tidligere barnet lærer des bedre. At kommunikere med avancerede maskiner, må være det nærmest man kommer superkræfter. Du skal lære dit barn at kode fordi:Det klæder barnet på og giver det mulighed for at udtrykke sigDet er ligeså enkelt som at lære et nyt sprogTidlig indlæring er en fordel for barnetBarnet bliver ‘flydende’ i teknologiProgrammering er fremtidens job, og der er brug for mange!Men hvad gør du, når du ikke selv kan programmere? Du behøver heldigvis ikke selv at kunne programmere, for at kunne lære dit barn det, se hvor nemt du kommer i gang her:

Start uden skærm

Når du skal introducere kodesprog til dit barn, er det en god idé at starte uden skærm. Prøv at spørge barnet hvad der sker, når du siger “HOP”. I de fleste tilfælde vil det være en instruks for at få nogen til at hoppe. Det er lige præcis sådan, at programmering fungerer. Vi sætter et ord eller en kommndo ind og det får elementer til at handle. Snak om det når I kører i bil. Her ser vi mange vejskilte, og konceptet er det samme; skiltene programmerer os til at opfører os på en bestemt måde i trafikken. Står der 50 km på et skilt, så kører vi 50 km/t.

Sæt strøm til byggeklodserne

littleBits understøtter princippet om, at alt bygges op af en række elementer, som fungerer i samspil med hinanden. Vi har for eksempel koblet en alarm til hoveddøren, der hyler, når vi åbner. De forskellige elementer danner et kredsløb og hænger sammen ved hjælp af magneter, og har hver sin funktion, på samme måde som med skiltene i trafikken og kommandoen “HOPP”. Det er nemt og meget sjovt legetøj, der giver børn en forståelse af hvordan hverdagens elektronik fungere.

Bitsbox – børn udvikler og koder apps

Bitsbox er legetøj som fungerer sammen med en app, og lærer barnet at programmere. Man kan vælge mellem digitalt medlemdskab eller at få tilsendt en pakke hver måned med nye sjove opgaver. Bitsbox forbinder leg med læring på en virkelig sjov måde. Dit barn kan pludselig kode en app -det er da sejt!

Kodning giver selvtillid

Når børn lærer at kode, lærer de at lære. Det er samme princip med at læse og skrive. Når barnet lærer at læse, lærer det at lære mere. Det åbner nemlig op for en ny verden af bøger, artikler og leksikoner. Det samme sker ved kodning. Her lærer man først og fremmest om computere, men også at udtrykke sig kreativt og mestre nye færdigheder hvilket giver masser af selvtillid.

Programmering er avanceret og giver hele tiden barnet mulighed for at udvikle sig. Kodning kan kombineres med færdigheder fra matematikkens verden som variabler og algoritmer, og pludselig giver den teoretiske matematik man lærer i skolen mening, for nu skal den bruges praktisk. At forstå vigtigheden af læring i den store sammenhængen er vigtig. Vokser barnet op og bliver programmør, marketingchef eller tømre, giver kodningen mulighed for at forstå komplekse problemer og for at samarbejde.

Scratch Jr.

En genial gratis app udviklet af et af USAs førende universiteter MIT. Det er et helt univers for børn, hvor man kan lave spil, animationer og interaktive tegninger. Softwaren Scratch lærer barnet at tænke kreativt samtidig med at de trænes i systematisk tænkning og kompleksitet, hvilket er meget vigtigt i vores teknologiske verden.

</figure> Scratch Junior er en super pædagogisk app der lærer børn at programmere.

Hent Scratch Junior til iOS her

LEGO Mindstorms EV3

Kodning bygger på det sammen princip som i LEGO, alle byggeklodserne skal hænge rigtigt sammen for at få det ønskede resultat. Med LEGO Mindstorms EV3  lærer børn om programmering på den sjove og meget kreative måde. 

The Foos Coding

Med denne sjove og prisvindende app bliver barnet introduceret for kodning på en enkel og grafisk måde. Barnet er med til at udvikle spillet i app’en og indsætter koder, der får figurerne til at gøre, som barnet vil. Sværhedsgraden udvikles med barnet. En app der virkelig understøtter problemløsning og kreativitet.

</figure> Med The Foos Coding lærer dit barn at forstå principperne i at kode

Hent he Foo’s Coding til iOS her_

Lær at programmere med Anders And

Anders And er også gået ind i kampen, for at lære børn at programmere og har lavet en programmeringsskole i 4 dele, hvor der er forklaringer, tip og øvelser, der gør barnet i stand til at forstå og lave simpel programmering. 

Besøg Andebys programmeringsskole her

Her er flere steder, hvor dit barn kan komme i gang med at lære at kode

kodesmart.dk 

kodestafetten.dk