Sådan putter du bedst dit store barn
SPONSORERET indhold

Sådan putter du bedst dit store barn

Faste ritualer, tålmodighed og ro i hytten er nogle af de ingredienser, der skal til, hvis du vil øge chancerne for, at dit barn kommer godt i seng – og at du får en rolig aften.

Af: Elisabeth Lykke Nielsen
21. nov. 2011 | Børn | Vores Børn

Der findes ingen perfekte putteopskrifter, understreger børnepsykolog Margrethe Brun Hansen. Men der er nogle overvejelser, du kan gøre dig, og en ingrediensliste du kan kigge i, når du vil skabe gode putteritualer for dit barn.

– Først og fremmest må du acceptere, at det at få et barn til at sove kræver en aktiv indsats af dig som forælder. Det er et stykke arbejde, der skal gøres, også når dit barn bliver større, siger hun.

LÆS OGSÅ: Lær dit store barn at sove

Ifølge Margrethe Brun Hansen kan det nemt tage en halv time til en time at putte, hvis man medregner både fjumretid, tandbørstning, eventuelt bad, godnathistorie, indsovningsperiode, og hvad der ellers skal til med.

Det tager tid

– Men hvis du regner, fra barnet er ‘grydeklar’, og til du siger godnat og går ud af rummet, vil jeg sige, at der nemt kan gå en god halv times tid. Og så må du være forberedt på, at dit barn skal bruge yderligere noget tid på at falde helt i søvn, siger Margrethe Brun Hansen.Du må også acceptere, at det perfekte putteritual varierer fra familie til familie, for børns søvnmønster og søvnbehov varierer, og ligesom med tøjet vokser dit barn jævnligt ud af sit søvnmønster og ind i næste fase. Det – og meget andet – skal du tage højde for, når du tilrettelægger jeres aftner og sammensætter ingredienserne til netop jeres putteritual.LÆS OGSÅ: 5 udfordringer ved søvn – sådan gør du– Den gode putning kræver ro, lederskab og lydhørhed fra din side, for der er mange hensyn at tage i forhold til både dit barns udviklingstrin, søvnmønster, forandringer i hverdagen, familiens sammensætning og så videre, siger børnepsykologen.

Vil bare være tæt på mor

Som forælder er det også vigtigt at forstå, at det at skulle sove – og være væk fra familien – kan føles utrygt for dit barn.

– Når søvn er så kompliceret, hænger det også sammen med, at man i søvnen bliver adskilt fra flokken. Du skal hjælpe dit barn med at acceptere adskillelsen, og derfor skal trygheden med helt ned i sengen, forklarer Margrethe Brun Hansen og understreger, at det, der giver tryghed ved sengetid, varierer alt efter, hvor gammelt barnet er.

LÆS OGSÅ: Søvn: Sådan sover dit barn bedst

– To-fire-årige elsker ritualer. Det er ritualerne, der giver dem tryghed, så her gælder det om at køre det samme projekt aften efter aften i det uendelige, siger hun.

Hos de fire-seks-årige er ritualerne stadig vigtige, og det er vigtigt at have samme sovested. Børn i den alder har desuden en meget udviklet fantasi og kan derfor let blive bange i perioder. Det skal du have med i dine overvejelser, når I vælger sovemønster, og måske have en madras parat, som dit barn kan sove på i jeres soveværelse i de perioder, hvor fantasien løber af med hende.

LÆS OGSÅ: Stop natteroderiet

Helt op til seksårsalderen er det vigtigt, at jeres barn har faste sengetider, som I også overholder i weekenden, for ellers går der kuk i soverytmen. Børn over seks år har stadig brug for ritualer og især for, at du giver dig tid. Sæt dig på sengekanten, for det er hér, du får en masse dejlige betroelser, råder Margrethe Brun Hansen.