Skemad
SPONSORERET indhold

Guide: Din babys første skemad

Det er en stor dag, når dit barn skal smage sit første rigtige måltid mad. Vi guider til, hvordan du kommer i gang på det rigtige tidspunkt – og på den gode måde.

Af:: Elisabeth Lykke Nielsen Foto: Nimastock
13. dec. 2014 | Børn | Vores Børn

Der er meget stor variation i, hvor meget mad små børn mellem fire og ni måneder spiser – lige fra antallet af måltider om dagen til mængden, de sætter til livs.

Du kan ikke afgøre, om dit barn får for meget eller for lidt mad, ved at se på, hvor meget der forsvinder fra tallerkenen.

Er du i tvivl om, hvorvidt dit barn får nok at spise, så se på vægten og humøret! De vigtigste indikatorer er nemlig, at dit barn trives og vokser, som han skal.

Og så skal du i øvrigt vide, at det er meget sjældent, at en baby får for meget eller for lidt mad. Hvis du bare ikke kan få dit barn på seks måneder til at åbne munden for skeen eller er i tvivl om noget andet omkring kosten, så tal med din sundhedsplejerske.

Vi har spurgt Dorte Fischer, der er sundhedsplejerske i Rudersdal Kommune og er medforfatter til bogen Babykalenderen om, hvordan du bedst går fra amning til skemad.

Fra mælk til mos og grød

Fire eller seks måneder?Hvis alt går vel, og dit barn trives, kan han klare sig 100 procent på brystmælk eller flaske i seks måneder. Men det er også helt fint at begynde på mos og grød fra firemåneders alderen, hvis dit barn virker meget sultent og parat.LÆS OGSÅ:
Amning: Babys første nat uden mælk­Klar, parat, start!Dit barn er klar til grød og mos, når han begynder at blive sulten oftere end før. Tegn på det kan for eksempel være, at han vågner mere om natten, og at han måske har brug for bryst eller flaske flere gange om dagen end hidtil.Måske begynder han også at følge jer med øjnene, når I spiser. Det er tegn på, at det er nu, du skal i gang med skemaden.­Find det rigtige tidspunkt på dagenVælg tidspunktet for dit lille barns møde med skemad nøje. Baby må hverken være træt, meget sulten eller stopmæt. Kan du mærke, at han er nysgerrig og overskudsagtig mellem formiddagsluren og middagståren, eller at han er i hopla, lige når han er vågnet op om morgenen, så slå til.­Det allerførste måltidDen allerførste portion, du laver til din guldklump, skal være lille – og tynd. Forvent ikke, at han spiser ret meget – det gør ikke spor. Succeskriteriet er, at I er i gang.­At spise er at øveKommer der nærmest mere grød ud end ind? Så er det altså ikke, fordi den lille ikke kan lide din lækre hirsegrød. I begyndelsen er spisning nemlig bare et eksperiment – noget din baby øver sig på. Hvis han har lidt svært ved det den første tid, er der en god forklaring: Dit barn er vant til at stikke tungen ud, når han sutter, og nu skal han til at stikke den ind for at få maden ned i maven. Så tænk på, at han klarer det flot, hvis maden bare har været i munden.LÆS OGSÅ: Av, min mave! – fra amning til skemad­Sanser med mundenEr du egentlig klar over, hvor heldigt det er, at maden skal i munden – og ikke i øret?Jo større baby bliver, des vigtigere bliver følesansen i munden. Den er barnets måde at lære verden at kende på. Læg dertil den naturlige nysgerrighed, børn er født med.Dit barn har kort sagt lyst til at putte nye ting i sin mund for at lære dem at kende. Der er da vitterlig tale om win-win, når I nu alligevel skal i gang med alverdens smagsoplevelser i form af grød og mos!­Gå efter milde smagStart med grød og mos, der er mild i smagen og har en helt lind konsistens som for eksempel hvedemelsgrød, risgrød eller majsgrød og gulerods- og kartoffelmos.­LÆS OGSÅ: Vi tester grønsagsmosFrugt er okay!Det er en skrøne, at hvis du begynder med frugtmos, får du et kræsent barn. Den mælk, der føder vores børn den første del af deres liv, er sød.Så du kan roligt blande lidt usødet frugtmos i grøden for at give den en interessant smag. Men ikke sukker, honning eller marmelade! For så bliver det sukkeret fra det, der fylder i den lille mave i stedet for den gode grød.Sig ‘ahhh’, morDet kan godt være, at grød og mos ikke hører til blandt dine favoritretter, men det er ikke nu, du skal flashe det! Dit barn spejler sig i dig, så husk at smile og sige ‘mmm’ og ‘aaah’, når du mader ham den lille søde.Øjenkontakt er vigtigtFor dit barn er maden en spændende nyhed, han skal i gang med at undersøge. Lidt ligesom et nyt legetøj, du viser ham. Derfor er det en god ide at sætte ham i en skråstol, når du mader ham, så han hele tiden kan se både dig og maden. Det gør det hyggeligt og trygt for ham.Når han selv kan sidde uden støtte, er det til gengæld en god ide at begynde at bruge højstolen, når han smovser grød.LÆS OGSÅ: Babys udvikling: Fra første smil til første ord­Luk øjnene i mødregruppenDet gør ondt, hvis din baby nipper til maden som en fugleunge, mens de andre babyer er sande ædedolke. Men husk, at appetit er individuelt, så prøv at lade være med at sammenligne.­Tak for madHvis dit barn bliver ked af det, træt eller på anden vis ikke har lyst til at ‘lege med’ mere, så skal du stoppe med det samme. Det samme gælder, når han er mæt.Mange børn viser, at de er mætte ved at lukke munden, dreje hovedet væk eller simpelthen falde i søvn.­ Baby bestemmer spisetidI starten behøver du ikke vælge noget fast tidspunkt på dagen, dit barn skal spise på. Det vigtigste er, at din lille skat har overskud og er klar til løjerne.­LÆS OGSÅ: Test dig selv: Find rytmen med din babyNogle vil hellere sutteNogle børn er ikke vilde med mos og grød, simpelthen fordi de bedst kan lide at sutte. Så måske får I aldrig rigtig gang i skemaden, før I når frem til de små hapsere. Er det sådan med dit barn, er det okay!­ Skål!Når din baby skal begynde at spise grød, skal han også begynde at lære at drikke vand til maden. Vælg en kop, som ikke vælter så let, og som baby med tiden selv kan lære at holde. Ifølge Sundhedsstyrelsen må børn drikke vand direkte fra hanen, fra de er fire måneder. Før fire måneder skal vandet koges.­ Slut af med mælkDet kan være svært at få mad nok indenbords, når man ikke er vant til at spise med ske. Så mange børn slutter måltidet af med en ammetår eller en flaske lige efter måltidet eller måske en times tid efter.På den måde sikrer du, at den lille mave er helt fyldt inden næste lur.LÆS OGSÅ: Vi tester grød­ Et, to eller tre måltider?Hvor mange måltider om dagen, et barn på fire-seks måneder spiser, er vidt forskelligt fra barn til barn. En god tommelfingerregel er dog, at indtil barnet fylder seks måneder, skal du ikke introducere dagens måltid nummer to, før dit barn kan spise en hel portion til måltid nummer et.Hvis dit barn er seks måneder, når I går i gang med skemaden, må I dog gerne øve i at spise flere gange om dagen – hvis altså din baby er med på ideen!­ Varier menuenDet er vigtigt, at du holder dig til Sundhedsstyrelsens anbefalinger om, hvad et barn må spise på forskellige alderstrin. Til gengæld må du gerne variere menuen – for eksempel ved at veksle mellem forskellige former for grød og grøntsagsmos og ved at blande frugtmos i grøden.Ved at variere sikrer du både, at han ikke bliver kræsen, og at han samtidig får nok af alle de gode ting, der er i de forskellige madvarer.­ Mælk er stadig det vigtigsteSelv om det måske går fantastisk med at spise skemad, skal du stadig huske på, at mælk er den vigtigste del af dit barns ernæring. Det er her, han får de fleste af de næringsstoffer, han skal bruge. Så selv om mælken ikke længere gør ham mæt, skal han have den – fra bryst, i kop og blandet i mos og grød.­ Kartoffelmos er en jokerNogle babyer har det svært med ren kartoffelmos, som kan give dem opkastfornemmelser. Så bland gerne andre grønsager i kartoffelmosen. Af en eller anden grund hjælper det tit.LÆS OGSÅ: Forstoppelse: Det skal din baby (ikke) spise­ Plastik eller ‘rigtig’ ske?Du behøver ikke købe særligt spisegrej til dit barn, men maden kan glide lettere ned med en blød plastikske, fordi den føles rar for de små gummer.En anden fordel ved plastikskeen er, at du kan gøre det lettere for lille Kong Gulerodsmos at sluge maden: Sæt en lille klat mos helt op i ganen på ham, så er det lettere for fyren at dirigere maden ned i maven frem for ud af munden igen.­ Nyt design i bleenDu vil hurtigt kunne se effekten af din kogekunst i bleen i form af mere faste afleveringer. I en periode kan det også være lidt sværere for dit barn at komme af med afføringen.Husk derfor at give ham væske nok – det letter fordøjelsen.

Fra mos og grød til familiens mad

­ Familiens mad – hvornår er det tid? Fra dit barn er omkring otte måneder, kan det gradvist begynde at spise familiens mad, hvis den ikke er for salt eller kraftigt krydret.  Mos maden med en gaffel, eller kom det i blenderen med lidt modermælkserstatning, hvis han ikke kan få den groft mosede mad ned.

­ Udvid repertoiret

Dit barns mave er nu klar til lidt større udfordringer, så nu kan du introducere grød med gluten, som for eksempel havregrød, og du kan supplere mosen med lidt kogt kød.

Lad dit barn selv have en ske i hånden, når du mader ham – så bliver det pludselig meget sjovere at spise.

Succes er nysgerrighed

Husk, at din succes som kok ikke afhænger af, hvor meget dit barn spiser, men om han er i godt humør og nysgerrig på maden, når han spiser.

Det er også fint, hvis han flytter maden rundt mellem tallerkenen, håret og hænderne. Så kan du jo snige et par skefulde ind i mellemtiden.

LÆS OGSÅ: 42 tips til babys mad det første år

­ Flere måltider

Det er ved at være tid til flere fulde måltider og til så småt at begynde at servere dem på faste tidspunkter.

Hold pauser

Det kan være sin sag for dit barn at tygge og synke mad i små hapser. I modsætning til dengang I startede med grød og mos, nytter det ikke at øve hver dag, hvis din trold kløjs i rugbrødshapserne eller grønsagsternene.

Sker det, er det fordi hans fysiologiske udvikling simpelthen ikke klar til mad i bidder endnu. Så drop projektet, og prøv igen om en uge.

­ Mor hjælper til

Selv om dit barn selv griber ivrigt ud efter de små tern af kogte grønsager, er det vigtigt, at du stadig hjælper til med at få maden indenbords – for måske går det meste af tiden med at tage maden ud af munden og kigge på den frem for rent faktisk at spise den.

Hvis det kniber lidt med at få maden indenbords, så slut gerne af med at blende en lille portion, som du mader ham med. Så du er sikker på, han ikke går sulten fra bordet.

LÆS OGSÅ: 10 trin til en glad baby uden mors bryst

­ Det fælles familiemåltid

Du glæder dig sikkert til, at I kan sætte jer til bords og indtage et rigtigt familiemåltid sammen. Men det er ikke sikkert, dit barn kan vente til klokken 18 med at spise.

Giv ham lidt at spise et par timer før familiens måltid, og lad ham så sidde med lidt små stykker mad sammen med jer andre. Så begynder han også at få fornemmelsen af, hvad et fælles måltid er.

­ Galt i halsen

Undgå at dit barn får maden galt i halsen ved udelukkende at give ham små stykker mad at spise. Hold også øje med ham, især når han spiser brød. Mange børn samler lidt brød i ganen ligesom en lille hamster, og sådan en klump kan godt sætte sig fast.

Husk at tilbyde vand eller mælk indimellem.

­ Undgå ‘hård’ mad

Dit barn må ikke få hårde fødevarer som gulerodsstave, æblebåde, skorper og lignende, før han er tre år gammel, fordi den slags mad lettere kan sætte sig fast i halsen.

Så kog grønsagerne – eller riv dem, hvis du synes, han skal smage dem rå.

­ Fingermad er fantastisk

Fristende grønne ærter og søde gule majskerner er sjove at fange – og alle tiders til at øve pincetgrebet! Det udfordrer finmotorikken – og hjælper dit barn med at lære at spise selv.

Kørekort til ske

Først når et barn er omkring 15 måneder, har det så meget styr på sin motorik, at det kan dreje håndleddet og føre skeen eller gaflen op til munden på perfekt vis. Så ros for ethvert forsøg på at ramme plet – og hjælp til så meget du kan, ved at made dit barn imellem forsøgene og ved at lade dit barn sidde med til bords og lære af, hvordan I andre gør.

LÆS OGSÅ: Vi tester højstole

LÆS OGSÅ: Projekt ammestop