Mor-rollen
SPONSORERET indhold

Hvilken mor vil du være?

Måske er du som gravid begyndt at tænke over, hvad dine forældre gjorde godt og mindre godt i din opvækst, og hvad du vil give videre til dit barn? Men hvordan omsætter du dine gode intentioner til praksis? Få familieekspertens 10 råd til en harmonisk start på forældrerollen.

Af:: Mette Seimann Simensen Foto: Nimastock
30. mar. 2012 | Børn | Vores Børn

1. Plus og minus
Skriv en liste over de ting fra din egen barndom, du tænker tilbage på med glæde, som du gerne vil give videre til dit eget barn. Skriv også en liste over oplevelser eller væremåder fra dine egne forældre eller andre voksne, som du ikke ønsker at videreføre. Sørg for at have ro omkring dig, når du laver denne øvelse. Tænd eventuelt et par stearinlys, og lyt til noget behagelig musik.

2. Sig tak
Måske fylder den positive liste dig med taknemmelighed og kærlighed. Hvis der er noget, du har brug for at sige, så sørg for at få det gjort. Tak for eksempel din far for altid at have være lyttende. Det kan også være, at du først opdager, hvordan dine forældre har vist dig kærlighed, når du selv er blevet mor. For eksempel når du finder ud af, hvor ofte din egen mor stod op om natten for at amme eller skifte dig. Det er heldigvis aldrig for sent at sige tak.

LÆS OGSÅ: Hvilken type mor er du?

3. Find alternativer
Hvad vil du ikke give videre til dine børn? Tricket er at tænke i alternativer, for oftest forfalder vi til at gøre det modsatte af, hvad vores forældre gjorde. Det fungerer bare ikke særlig godt i længden, så hvad kan du gøre i stedet? Hvis du for eksempel har en oplevelse af, at din mor ofte skældte ud, kan du overveje, hvad du ellers kan gøre, når du bliver vred frem for at skælde ud. Måske skal du tælle til ti eller råbe ned i en pude. Beslut dig for en strategi, og bær over med dig selv, hvis du alligevel falder i og for eksempel skælder ud på dit barn.

4. Afklar værdier
Hvilke tanker gør du og din partner jer om at skulle være forældre, og hvilke værdier vil I føre videre? Afsæt tid til sådan en snak, lyt til hinanden uden at dømme den anden, og indgå eventuelt kompromisser. Det er nemlig okay at være forskellige. Måske vægter en af jer ærlighed meget højt, mens den anden vægter det at være hensynsfuld højere. Definér, hvad det betyder for jer hver især. Skal I være ærlige i enhver situation, eller er det okay at være hensynsfuld i en sårbar situation – og så vente lidt med ærligheden? Se, om I kan møde hinanden på midten, men vær samtidig nysgerrige. Find ud af, hvorfor det er så vigtigt for den anden. Måske kan du blive inspireret til at tænke i nye baner.

5. Opdag styrker og svagheder
Hvad er jeres styrker og svagheder hver især? Hvor ser I, at I kan blive udfordret? Hvordan kan I støtte hinanden, både nu og efter barnet er født? Undersøg, hvordan I komplementerer hinanden. Har du svært ved at tage afsked? Så er det måske bedre, at din mand afleverer baby, når han eller hun skal passes de første gange. Hvis din mand er meget nervøs for fødslen, kan du for eksempel forklare, hvad der skal ske eller tilbyde at tage presset fra ham ved at tage en veninde med i stedet. I er et makkerpar, og I behøver ikke kunne det samme.

LÆS OGSÅ: 10 hemmeligheder om at blive mor

6. Find en rollemodel
Det kan være svært at definere, hvad en god mor er for dig. Kig på forældrene omkring dig. Er der en, du gerne vil efterligne? Notér, hvad det er, der gør, at den person er en god forælder i dine øjne. Det kan for eksempel være, at han eller hun er særligt tålmodig, kærlig, sjov, god til at lege og så videre.

7. Kopiér din rollemodel
Undersøg, hvordan du kan udvikle eller styrke de samme kvaliteter i dig selv, som den attråværdige forælder har. Hvis du for eksempel gerne vil være god til at lege ligesom din rollemodel, kan du overveje, hvordan leg falder dig nemmest. Det kan godt være, at din svigerinde er vildt god til at bygge huler, men hvis det ligger langt fra dig og din personlighed, skal du måske lege med dit barn ved at bage en kage, gå i svømmehallen eller kigge i pegebøger sammen. Leg foregår ikke kun gennem dukker og biler. Hvad synes du kunne være sjovt at lave med dit barn? Skriv ned, og afprøv det, når tiden kommer.

8. Husk at bære over med dig selv
Hvis du falder i fælden og gør det, du havde svoret, du aldrig ville gøre – hvad enten det er som gravid eller mor – så spild ikke energi på at bebrejde dig selv. Det kan godt være, at du har råbt ad dit barn eller stresset på jobbet under graviditeten, selv om du havde lovet dig selv, at det aldrig skulle ske. Men tilgiv dig selv, og sig gerne højt – eventuelt foran spejlet: ‘Jeg gør det bedste, jeg kan’.

LÆS OGSÅ: Guide til fødslens faser

9. Vis også det uperfekte
Er du i gang med at skabe et picture perfect? Hvis du er, så stop. At være forælder handler ikke om at være perfekt, og du kan lige så godt indse det først som sidst: Du bliver aldrig perfekt. Heldigvis, for det ville være umuligt for et barn at leve op til en perfekt forælder.

Vis derimod dig selv og dit barn, at du er et menneske på godt og ondt. Det er nemt nok at elske dig selv, når alt kører. Udfordringen er at elske os selv, når vi føler os bagud, mislykkede og alene. Tænk, hvilken gave det vil være for dit barn at lære, at det er okay at være sig selv med de fejl og mangler, der måtte følge med. Det er noget af det mest befriende, du kan lære dit barn. At et menneske kan blive sur, falde til ro igen og sige undskyld. Øv dig allerede i graviditeten på at sige undskyld til dit barn i maven, når du for eksempel spiser forkert eller motionerer for lidt, og fortsæt på samme vis efter fødslen.

10. Vær autentisk
Børn fornemmer deres forældres følelser og afkoder lynhurtigt, selv fra de er helt små. Det kan være hårdt at være nybagt mor, men vær ærlig over for dig selv og dit barn. Du kan sagtens sige til en lille baby: ‘Jeg synes, det er svært, og jeg gør mit bedste”’ Babyer afkoder tonefaldet og forstår meget mere, end vi måske umiddelbart tror. Når du er ærlig og tør være den, du er, vil kontakten til dit barn blive endnu tættere. Og dit barn vil ikke elske dig mindre af den grund.

LÆS OGSÅ: Mad som får maven til at strutte af sundhed

LÆS OGSÅ: Mærkelige madvaner under graviditeten

LÆS OGSÅ: Du ved, du er flergangsgravid, når…