Hvor længe skal man amme?
SPONSORERET indhold

Hvor længe er det bedst at amme?

En, tre, seks måneder – eller måske slet ikke? Det kan være svært at finde rundt i junglen af undersøgelser om amning. Her får du et overblik over, hvad en række eksperter mener.

Af: Heidi Callesen Foto: Istock
17. aug. 2016 | Børn | Vores Børn

Sundhedsstyrelsen: Modermælk i 6 måneder

De danske sundhedsmyndigheder anbefaler fuld amning, indtil barnet er seks måneder og derefter delvis amning i et år eller mere. Det vigtigste er ifølge dem, at du i den første tid tilbyder amning, når din nyfødte efterspørger det, uanset om det er otte eller atten gange i døgnet. Efter et halvt år kan du så begynde at tilbyde anden mad.

LÆS OGSÅ: Fotograf: “Jeg vil vise det smukke i amning”

Professor: Mors mælk indeholder farlig kemi

Maksimalt fire måneders fuldamning – sådan lyder anbefalingerne fra Philippe Grandjean, der er professor i miljømedicin ved blandt andet Syddansk Universitet. En undersøgelse af 81 børn over en årrække har vist, at jo længere du ammer, desto flere farlige fluorstoffer overfører du til dit barn. Fluor findes eksempelvis i pizzabakker og regntøj og er skadeligt for mennesker – det øger blandt andet risikoen for, at vacciner ikke virker. Forskerens resultater viste også, at børns indhold af farlig kemi i blodet steg med 30 procent per måned, de blev ammet.

WHO: Fortsæt gerne i flere år

Verdenssundhedsorganisationen anbefaler, at børn udelukkende lever af modermælk de første seks måneder. Derefter bør du starte op med fast føde, men stadigvæk supplere med amning i to år eller mere. I følge WHO kan amning dække halvdelen af dit barns energibehov, frem til det fylder et år – derefter bør det kun udgøre en tredjedel af den samlede kost. Anbefalingerne bunder i en sammenligning mellem 3.000 videnskabelige rapporter, der blandt andet fremhæver, at modermælken styrker immunforsvaret.LÆS OGSÅ: Babymad på glas skal kun bruges som nødløsning

Forsker: Ammebørn mangler B12

Ph.d. Eva Greibe fra Sundhedsvidenskab på Aarhus Universitet har undersøgt flere end 100 mødre og deres børn. Resultaterne viser,
at modermælken efter fire måneders amning ikke længere indeholder nok af det vigtige B12-vitamin. Vitaminet hjælper børn til at udvikle deres motorik og få højere IQ. Derfor anbefaler Eva Greibe højst fire måneders fuldamning.

Professor i børnemad: Am så længe som muligt

Professor i børneernæring og børnelæge Kim Fleischer Michaelsen mener, at snakken om farlig kemi i modermælken er overdrevet. Problemet med flourstoffer opstår allerede under graviditeten, og derfor anbefaler han, at du ammer i minimum seks måneder, og derefter så længe, du selv kan og vil. Kim Fleischer Michaelsen henviser til undersøgelser af, at amning styrker immunforsvaret, giver højere IQ og beskytter mod eksempelvis fedme – effekter der bliver stærkere, jo længere du ammer.