Ægløsning - hvornår?
SPONSORERET indhold

Hvornår har jeg ægløsning?

Når du gerne vil være gravid, er det en god idé at få styr på, hvornår du har ægløsning. Der findes flere metoder til at beregne, hvornår du har ægløsning. Få et overblik her.

Af:: Redaktionen
23. mar. 2015 | Børn | Vores Børn

Ikke alle kvinder har en cyklus, som varer præcist 28 dage, og det er heller ikke alle kvinder, som har ægløsning præcist midt i cyklussen. Du kan derfor have behov for at bruge andre metoder for at beregne, hvornår du præcist har ægløsning, for derved at forøge dine chancer for at blive gravid.

  • Mål din temperatur dagligt, den stiger når du har ægløsning.
  • Hold øje med dit udflåd/ægløsningsslim, det ændre karakter, når du har ægløsning.
  • Brug en ægløsningstest. Du tisser på en stav, der måler indholdet af hormoner.
  • Beregn din ægløsning med vores ægløsningsberegner.  

Foto: Istock

Temperaturmetoden

En metode til at beregne din ægløsning mere præcist er ved at måle din temperatur hver morgen. Herved kan du finde ud af, hvornår du har haft ægløsning. Under ægløsningen vil din kropstemperatur i løbet af døgnet efter ægløsning stige (typisk op til en halv grad) på grund af hormonet progesteron. Ved dagligt at måle din temperatur, kan du derved præcist finde frem til din ægløsning og forudse, hvornår chancen for befrugtning er størst.

Find din ægløsning med en ægløsningberegner

Kvinder med en regelmæssig menstruationscyklus på 28 dage kan forvente ægløsning 12-16 dage før første menstruationsdag (og ikke 14 dage efter første menstruationdag, som mange fejlagtigt går ud fra).

For at få en mere præcis beregning, kan du i en periode føre kalender over dine cyklusser, for derved at få overblik over intervallet mellem dine menstruationer/ægløsninger. Du starter og slutter din beregning ved 1. menstruationsdag.

 Se følgende regneeksempel:

  • Fra korteste interval, for eksempel 25 dage, trækker du ALTID 18 dage fra (giver 7.dag i perioden).
  • Fra længste interval, for eksempel 29 dage – trækker du ALTID 11 dage (giver 18. dag i perioden).
  • Mellem 7. og 18. dag vil du få ægløsning. Ved regelmæssig samleje i disse dage (dvs. med 1-3 dages mellemrum) skulle der være en god chance for i løbet af nogle måneder at opnå graviditet. 

Under ægløsningen har ægget ca. 24 timer til et blive befrugtet af en sædcelle. Sædceller overlever normalt i livmoderen og æggelederne i en 2-3 dage.

LÆS OGSÅ: Så meget sex kræver det at blive gravid

Ægløsningsslim: Kig på dit udflåd

I starten af menstruationscyklussen producerer kroppen østrogen, som påvirker kirtler livmoderhalsen. Der dannes et sekret, cervikalsekret, som sædcellerne har brug for for at kunne overleve i livmoderen, blive transporteret ind i æggelederen og befrugte en ægcelle. Sekretet eller udflådet hjælper også med at transportere sædcellerne.

Nogle kvinder oplever, at mængden og typen af udflåd ændres under ægløsningen. Det kan føles mere klæbrigt end normalt under ægløsning. Dette kan hjælpe dig med at finde ud af, hvornår din ægløsning finder sted.

LÆS OGSÅ: Ægløsningsberegner: Find ud af, hvornår du har ægløsning

Ægløsningstests

Man kan også anvende en lidt dyrere men sikrere metode, nemlig ægløsningstest. Der findes mange forskellige typer af ægløsningstest, og de findes som strimmel, stav eller en digital udgave.

Ægløsningstests fungerer på samme måde som en graviditetstest, typisk ved at måle koncentrationen af forskellige hormoner i din urin for derved at fastslå, hvornår du har ægløsning.

5 andre tegn på at du har ægløsning

Nogle kvinder kan mærke på deres krop, når de har ægløsning. Udover temperaturstigning og øget udflåd under oplever nogle kvinder følgende symptomer på ægløsning:

  1. Ægløsningssmerter (Mittelschmertz). Før og under ægløsningen kan nogle kvinder mærke en let ømhed, murrende fornemmelse eller smerte i den ene side af underlivet. Det er ægget, der frigør sig fra æggestokkene.
  2. Ømme bryster. På grund af hormonpåvirkning kan dine bryster forandre sig under og efter ægløsningen. De kan blive større og ømme.
  3. Livmoderhalsen. I starten af din cyklus og efter ægløsning er din livmoderhals lukket, fast og tør. Når ægløsningen nærmer sig, bliver livmoderhalsen blød og elastisk og føles glat med vådt slim, og livmoderhalsen åbner sig en smule og bliver blødere og mere fremtrædende. Læs evt. mere i artiklen om ægløsningsslim. Hvis du undersøger dig selv, kan du følge med i, hvordan din livmoderhals forandrer sig under din cyklus. Denne metode kan måske hjælpe dig til at finde ud af, hvornår du har ægløsning.
  4. Ondt i ryggen. Nogle kvinder får ondt i ryggen, når de har ægløsning. Musklerne i underliv og ryg er tæt forbundet.
  5. Blødning. Nogle kvinder oplever en lille blødning under ægløsningen.

LÆS OGSÅ: Ægløsningsberegner: Find ud af, hvornår du har ægløsning

LÆS OGSÅ: 16 tidlige tegn på graviditet

LÆS OGSÅ:  Guide: Sådan spiser du dig gravid