Vuggestuestart
SPONSORERET indhold

I institution for første gang

Få eksperternes råd til at gøre det til en god oplevelse, når dit barn skal begynde i dagpleje eller vuggestue.

Af:: Katrine Bøg Foto: Istock
26. aug. 2016 | Børn | Vores Børn

Hvornår skal han starte?
Dit barn kan starte i dagpleje eller vuggestue, når han er seks måneder gammel, men de fleste starter, når de er omkring 10 måneder. Det er helt indivi- duelt, hvordan barnet reagerer. Det er en fordel, at barnet kan komme rundt selv, fordi han så selv vil kunne bevæge sig hen til en voksen eller væk fra no- get, han ikke bryder sig om.

LÆS OGSÅ: 10 spørgsmål til vuggestuebesøget

Sådan udvikler barnet sig
Når dit barn er sammen med andre børn, kan det være med til at udvikle hans forståelse for andre. De helt små kan lære ved at iagttage, og når børn er et år, begynder de at finde glæde ved hinandens selskab og knytte bånd. Når de er lidt større, begynder de at danne rigtige venskaber.

Sæt tid af, og vær med
Insistér på at være med i en til to uger, også selvom dit barn umiddelbart falder hurtigt til, for du har en helt unik mulighed for at få et indblik i den hver- dag, dit barn skal til at have. Hvis du samtidig viser dit barn, at du er tryg og glad, er dit barn det også. De første dage bør du være der med dit barn i nogle timer, så kan du begynde at gå og øge tiden langsomt. For nogle børn ta- ger det ganske få dage, for andre flere uger – og nogle børn reagerer først efter noget tid.

LÆS OGSÅ: Dit barn har godt af at gå i institution

Vuggestue – for og imod
I en vuggestue vil dit barn blive passet af uddannede pædagoger, og der vil være flere voksne, barnet kan knytte sig til, så I ikke havner i en sårbar position, hvis yndlingspædagogen er syg eller holder ferie. Det er også en fordel, hvis kemien ikke er der mellem pædagogen og barnet og forældrene – så kan man prøve med en ny. Omvendt kan vuggestuelivet opleves som kaotisk, fordi der er flere børn og voksne at for- holde sig til. Det kan i nogle tilfælde tage længere tid at køre et barn ind.

Dagpleje – for og imod
En dagpleje opleves af nogle som mere tryg end en vuggestue, fordi der kun er en voksen at forholde sig til, ligesom børnegruppen er markant mindre. Dagplejeren er normalt ikke uddannet pædagog og passer børnene i sin egen bolig. Ved sygdom og ferie vil barnet blive passet i en gæstedagpleje. Nogle oplever, at det går lettere at køre et barn ind i en dagpleje, fordi forholdene er mere overskuelige.

Når det går galt
Nogle gange går det ikke helt så let. Tilliden mellem de voksne, der er om- kring barnet, er altafgørende for et godt institutionsliv for barnet. Hvis du ikke føler dig tryg ved pædagogen eller dagplejeren, skal du ikke gå og vente på, at tingene bliver bedre. Tal med pædagogerne eller dagplejeren – eller med lederen eller den tilsynsførende i dagplejen. Vær ærlig, men sørg samtidig for at holde en god tone.

Øv jer i farvel
Sig farvel til barnet, hver gang du går, også derhjemme. Så lærer han, at mor og far går, men kommer igen.

Bamse giver tryghed
Giv dit barn en ting med hjemmefra – en bamse, en sutteklud eller et lille album med billeder af mor, far, storesøster, barnevognen osv. Når barnet savner sin hjemlige verden, kan det hjælpe.

LÆS OGSÅ: Vælg den rigtige vuggestue

LÆS OGSÅ: Ti tips: Skab en god hverdag i institutionen

LÆS OGSÅ: Sådan afleverer du uden gråd