Plukveer
SPONSORERET indhold

Gravid: Sådan genkender du en plukve

De skal være der, men må ikke gøre ondt. Det er svært at blive klog på livmoderens sammentrækninger. Her fortæller jordemoderen dig, hvordan du kan kende forskel på de gode og de mindre gode plukveer.

Af:: Mille Madsen Foto: Colourbox
05. jan. 2009 | Børn | Vores Børn

 "Plukveer er noget af det sværeste at definere, og de kan være meget forskellige fra kvinde til kvinde", siger jordemoder Cecilie Jarløv Busch, der arbejder på Glostrup Hospital. 

"Typisk bliver maven hård som sten, eller man føler sig pludselig meget tung og må stoppe op", forklarer hun.

Men der er ikke noget farligt ved plukveer. De er naturlige og en af de to vigtige ting, man som gravid hele tiden skal mærke efter: babyens bevægelser og livmoderens sammentrækninger, også kaldet plukveer.

LÆS OGSÅ: Pakkeliste: Det skal du huske til tasken, når du skal føde på hospitalet

Livmoderen er en stor muskel, som normalt skal være blød, men indimellem strammer den op, og det kalder vi plukveer, fordi de i princippet er bittesmå veer. De rigtige veer er også sammentrækninger, bare meget mere kraftige.

Plukveer som perler på snor

Cecilie Jarløv Busch fortæller, at plukveerne nogle gange kommer gentagne gange, og det er helt i orden.

"De må bare ikke komme som perler på en snor, så tyder det nemlig på, at fødslen kan være i gang", siger hun.

LÆS OGSÅ: Følg din graviditet uge for uge

Som tommelfingerregel må man højst have fem plukveer i timen og ikke mange timer i træk. Ellers siger hun om forskellen på plukveer og rigtige veer:

"Man er ikke i tvivl, når man får en rigtig ve. Den bider og gør ondt", Cecilie Jarløv Busch understreger, at plukveerne ikke må gøre ondt.

LÆS OGSÅ: Bliv klar til fødslen

"Nogle oplever, at det er ubehageligt, når maven bliver hård og strammer op, men det er helt naturligt. Det kan føles lidt som menstruationssmerter. Men hvis det gør ondt, og det ikke går over, når man slapper af et stykke tid, så skal man ringe til sin læge eller jordemoder", siger hun.

Tag tid til afslapning

"De fleste gange skal man bare tage sig tid til at ligge på langs. En halv time midt på dagen ville være godt for alle gravide", siger Cecilie Jarløv Busch, som mener, det vil få de fleste stramme maver til at blive bløde og medgørlige igen.

Hun oplever tit kvinder i konsultationen, som siger, de har svært ved at finde tid til hvile i deres arbejdsliv. Og så klager de over hyppige plukveer.

"Det kan være svært at passe ind i et moderne arbejdsliv, men ro er godt mod for mange eller meget kraftige plukveer", siger Cecilie Jarløv Busch.

"Der er nogle, der går ned i tid under graviditeten. Men en ugentlig fridag kan ikke afhjælpe kraftige plukveer i hverdagen. Der skal man prøve at få benene op midt på dagen", opfordrer hun til.

Generelt skal man huske, at plukveer ikke er farlige.

LÆS OGSÅ: Fødsel: Er det nu?

"De er helt naturlige, og de skal være der. Så man skal ikke være bange, bare opmærksom", siger Cecilie Jarløv Busch.

Når det er tid for den lille til at komme ud i verden, forandrer veerne karakter. Man har typisk flere plukveer tættere på terminen, og en dag gør de ondt. Så er de rigtige veer på banen. Jordemoderen fortæller, at når kvinderne ringer til fødegangen og siger, fødslen er i gang, taler hun altid med den gravide, indtil hun får en ve.

"Hvis hun stille og roligt fortæller, at nu har hun en ve, så er det ikke en rigtig én", siger Cecilie Jarløv Busch og uddyber:

"Rigtige veer er så voldsomme, at man ikke kan føre en normal samtale. Jeg siger til dem: Når du ligger og bider i gulvtæppet, er den god nok."

LÆS OGSÅ: 20 super råd til en god fødsel

LÆS OGSÅ: Fødsel: Hvornår skal jeg tage på hospitalet?