Tvillinger
SPONSORERET indhold

Hvad skal de kongelige tvillinger hedde?

Den 6. august 2010 blev det offentliggjort, at kronprins Frederik og kronprinsesse Mary venter tvillinger. Eva Meldgaard, navneforsker og brevkasseredaktør på Mit Barns Navn, fortæller her om tvillinger og deres navne - både i og uden for kongehuset.

Af:: Redaktionen Foto: Colourbox
10. dec. 2012 | Børn | Vores Børn

I gamle dage var tvillinger bestemt ikke velsete i de regerende kongehuse, fordi man frygtede endeløse spektakler om arvefølgen. Det har givet stof til litteraturens mest dramatiske tvillingehistorie: Manden med jernmasken, som skulle være den franske konge Ludvig den fjortendes tvillingebror Philippe, der blev fjernet straks efter fødslen.

Sådan er det heldigvis ikke længere, og i vore dage vækker udsigten til tvillinger lige så stor glæde i en kongefamilie som hos alle os andre. I det danske kongehus har vi kun et fortilfælde af tvillinger: Komtesserne Camilla og Josephine af Rosenborg, hvor Camilla har fået et navn, som dengang lå øverst på hitlisterne, mens Josephine (ligesom lillesøsteren Feodora) har fået et traditionelt royalt navn.

LÆS OGSÅ: Royal barnedåb: Så blev tvillingerne døbt

Det er ikke spor mærkeligt, at der ikke er flere tvillinger i kongefamilien, for kun én procent af alle fødsler resulterer nu til dags i tvillingepar. Af disse består en tredjedel af to piger, en tredjedel af to drenge og den sidste tredjedel af en pige og en dreng. Så statistisk set har kronprinsparret altså størst chance for at få to børn af samme køn.

Hvilke navne giver man sine tvillinger?

I ældre tid fik man langt flere tvillinger end i dag. I 1650 kalder et forældrepar i København deres tvillinger Adam og Eva. Og rigsantikvar Bertel Bartholin døber i 1673 sine tvillingedøtre (nr. 11 og 12 i børneflokken) med de noget enestående fornavne Caspare (Sophie) og Bartholotte (Marie). Men det er undtagelser.

Hvis man kigger i Vor Frue sogns dåbsregistre for de sidste 300 år, så tog de fleste forældre ikke særlige hensyn ved navngivning af tvillinger. De fik, kort sagt, de navne de skulle have! Vi har mange navnepar som fx Hanne – Jens Christian og Christen – Karen Kirstine Ingeborg, som ikke går særlig godt i spænd.

I 1800-tallet begynder man at afstemme tvillingernes navne efter hinanden, og højdepunktet her er nok tvillingenavnene Johan Anton – Johanne Antonia, som er lidt for godt afstemt efter hinanden! Nu til dags er tvillingefødsler en større begivenhed i familien, og man gør sig umage med navnene.

LÆS OGSÅ: Tvillinger – ens, men helt forskellige

Det er sjældent at træffe tvillingenavne som ikke står godt til hinanden. De kan have samme forbogstav (Mette – Maria, Otto – Orla, Karen – Karsten), samme antal bogstaver (Jan – Pia) eller samme antal navnekombinationer (Mai-Britt – Lise-Lotte).

Kan kongelige tvillinger hedder Adam og Eva?

Og hvad skal de kongelige tvillinger så hedde? Kronprinsparrets førstefødte skulle jo være en Christian, men med navnet Isabella til deres lille datter overraskede de os allesammen. Så de fleste navneforskere vil nok betakke sig for at komme med navneforslag på dette tidlige stadium!

Men der er masser af smukke fornavne både inden for og uden for de royale kredse, så mon ikke de ligesom de fleste andre danske tvillingeforældre vælger to navne, der passer godt sammen?

Min egen favorit blandt tvillingenavnene er så absolut Adam og Eva fra 1650. Men det kommer Marys og Frederiks tvillinger nok ikke til at hedde!

LÆS OGSÅ: Far til tvillinger: "Det er hårdt, vildt og sindssygt"

LÆS OGSÅ: Navne: Det skal du ikke kalde dine tvillinger