Louisa Lorang: "Der skal være plads til en hotdog med hele svineriet"
SPONSORERET indhold

Louisa Lorang: "Der skal være plads til en hotdog med hele svineriet"

Få den gravide kogebogsforfatter, Louisa Lorangs bedste ideer til en sund ventetid – med plads til lidt af det knap så sunde, selvfølgelig.

Af:: Sofie Winther Askgaard Foto: Maria Sattrup
24. aug. 2015 | Børn | Vores Børn

Det røde Ø-mærke er noget af det første, man får øje på i Louisas Lorangs indkøbskurv. Dernæst mængden af frugt og grønt – som stiger proportionelt med hendes voksende mave lige nu. Hun er i femte måned med sit tredje barn, og lysten til kiwi, spinat og karse vokser måned for måned. Men noget gemmer sig under de økologiske æbler, afslører Louisa Lorang. 

LÆS OGSÅ: Kaffe, sex, sushi – hvad må du i graviditeten?

– Øhm … det er Kalles Kaviar. Det er altid Kalles Kaviar, indrømmer mad-elskeren, der ikke er helt stolt af indkøbskurvens hemmelighed.

– Jeg er kendt for at gå op i sund mad, og jeg ved jo, at folk kigger nysgerrigt på mine indkøb. Så jeg gemmer de mindre pæne ting under de økologiske. Når jeg handler med min mand, fisker han kaviaren frem og råber ud over supermarkedet: ‘Louiiisa? Er det dig, der har taget Kalles Kaviar igen?’. 

Men sådan er Louisa Lorang. Det sunde fylder mest; hun er bare langt fra fanatisk, heller ikke som gravid. Der skal nemlig være plads til at skeje ud, siger hun – helst med kaviar, kold flødeskum og en ‘svinsk hotter’.

Svinekoteletter om morgenen

Du kender nok bedst Louisa Lorang for hendes nemme hverdagsretter, der ikke går på kompromis med smag eller sundhed. Men som mange andre gravide døjer hun med kvalme i de første tre måneder af sine graviditeter, og så er det svært at spise sundt.LÆS OGSÅ:
‘Jeg måtte vælge mit ene barn fra, så det andet kunne le– Jeg har det så dårligt de første tre måneder. Heldigvis kaster jeg ikke op, men jeg er omgivet af mad, og det er frygteligt! siger hun. – Jeg står klokken ni om morgenen og steger svinekoteletter og bløde løg til et fotoshoot, for det er mit arbejde, forklarer Louisa Lorang, der dog er så heldig at have en mand, der gerne rydder køkkenet, hvis hans kvalmeramte hustru har brug for at sidde i et køligt rum og glemme alt om mad. Redningen i denne graviditet er juice, juice, juice. En kop kogt vand med citron om morgenen for at sparke systemet i gang, og så hendes yndlingsjuice med kiwi og spinat. – Man kan altid få juice ned, og jeg kan mærke på mig selv, at jeg har brug for noget frisk juice til at give energi om morgenen. Det kan jeg kun anbefale mod kvalme, siger hun.– Når du drikker noget, der er så proppet med grønt og vitaminer, behøver du heller ikke tænke, at du aldrig må spise den der lækre croissant.

Vanvittig efter heksehyl

Hun indrømmer, at hun har en svaghed for hvidt brød, slik og croissanter. Men er glad for, at hun er temmelig artig, når hun ikke er gravid, for i den første kvalmetid skriger kroppen efter søde sager.

– Min krop craver sukker. Selvfølgelig giver jeg efter en gang imellem, men jeg prøver at tøjle trangen med sunde alternativer som min elskede chokoshake med hampemælk. Den mætter og er sød og fuld af gode sager, siger hun.

Sundhed handler nemlig også om nydelse, og der skal være plads til det hele i livet. Også når du er gravid.

LÆS OGSÅ: "Hvor ville jeg ønske, at der var en, der havde set mig dybt i øjnene og bedt

– Jeg går meget op i sundhed og spiser for det meste kun ting, der er gode for min krop. Omvendt synes jeg ikke, man skal være fanatisk, fordi man er gravid. Det er fandeme sjældent, at jeg har brug for at købe et paprundstykke med birkes og tandsmør – men hvis jeg har, så gør jeg det!

Men man kan jo godt prøve at tøjle sukkertrangen, mener hun, og det lykkes hende meget af tiden, fordi hendes hormoner også higer efter svesker direkte fra posen, madder med stærk sennep og karse, vesterhavsost og blandingen af syre og jord fra kiwi og spinat. Det sværeste er faktisk aftner-
ne, når de store unger sover. 

– Så vågner galskaben i mig! Skabene er fulde af dadler, svesker, tørret mango og æblechips, men i går havde jeg tårer i øjnene, fordi jeg bare måtte have heksehyl. Min stakkels mand hentede dem, og jeg endte med at drikke halvanden liter vand bagefter, for så lækkert var det jo slet ikke. Jeg er bare mere ekstrem, når jeg er gravid.

Tatar til fødslen

Selv om Louisa Lorangs krop skriger på sukker, og hun godt kan finde på at gumle vingummier under optagelserne til programmet Køkkentjansen på TV2 Fri, så synes hun bestemt ikke, at gravide bare skal give los og spise løs. – Det er nødvendigt, at vi tænker på vores sundhed, især når vi er gravide. Det, vi putter i munden, vedrører andre end os selv. Hvis man ikke husker at minde folk om, hvor vigtigt det er, så stikker det af for nogle, mener Louisa Lorang og fortsætter:– Det kommer selvfølgelig an på, hvordan man er vant til at leve. Hvis man normalt spiser sundt og varieret, men æder al mulig ballade i de første måneder af sin graviditet, går det nok.LÆS OGSÅ: Her er Danmarks 90 mærkeligste navneSelv er hun langt mere bange for E-numre, sprøjtegifte, tungmetaller og kunstige sødestoffer, og hvis hun kunne bestemme, stod det øverst på listen over, hvad der er farligt at spise. Langt over sukker og fedt. – Jeg spiser meget økologisk, men jeg er endnu mere opmærksom, når jeg er gravid. Det er bedre at spise en økologisk kage end et eller andet sukkerfrit snask, som du ikke aner, hvad der er i. Jeg bliver ikke tilfreds af kunstigt slik – men jeg bliver fandeme tilfreds af verdens bedste økologiske smørcroissant! Sådan en basse står på listen over Louisa Lorangs laster. Sammen med råt kød. Tatar er tæt på hendes yndlingsspise, men det tør hun ikke som gravid.– Jeg har sagt til min mand, at jeg ikke skal have blomster, når jeg har født. Jeg skal bare have tatar leveret direkte fra Bar Vin! griner hun.

Pinlige hotdogs

Men hvordan undgår man lige alle de usunde fælder, når man som gravid går fra småsulten til farligt knurrende rovdyr på nul-komma-fem? Og hvordan tryller man en nærende middag frem, mens man står op og sover? Frysepizzafaren lurer lige om hjørnet. 

– Jeg elsker convenience food, hvis det er ordentligt. Du kan sagtens finde en god økologisk smoothie i et supermarked, små snackgulerødder eller tørret mango, svarer Louisa Lorang.

– Hvis jeg ikke orker den store ballade til aftensmad, køber jeg fiskefrikadeller eller kogt torskerogn og spiser det på rugbrød med majonæse, røræg og grønt. Det er hurtigere – og meget skønnere – end at købe en pizza, lyder hendes alternative fastfoodtip. 

Det er en stor udfordring, medgiver hun, at lave hurtig mad, der ikke går på kompromis med smag eller sundhed. Men du må altid ‘snyde’, siger Louisa Lorang, bare du ved, hvad det er, du putter i munden, mens du snyder. 

Og så skal du ikke skamme dig over at spise rugbrød til aftensmad. Det er langt bedre end pizza og fritter, mener hun, som ellers selv har pomfritter med remo højt på sin liste over cravings. Og dem skal der også være plads til.

Det gælder blandt andet Louisa Lorangs elskede hotdogs. Direkte fra den lokale pølsebod. Mindst to gange om året. Det er dansk kulturarv, for fa’en, mener hun, og den skal der altså være plads til.

– Jeg spiser ikke mange pinlige ting, men jeg er ikke flov over det, når det sker. Jeg kan godt blive trodsig over sundhedshysteriet, for man behøver ikke være fanatisk omkring det. Heller ikke som gravid. Alt med måde. Herunder hottere med hele svineriet. 

Louisa Lorang fødte i midten af juli en lille pige. 

LÆS OGSÅ: Mad som får maven til at strutte af sundhed

LÆS OGSÅ: Kost: Spis dig til verdens sundeste baby

LÆS OGSÅ: 10 typiske bekymringer som gravid