Sådan behandler du lus
Foto: Getty Images | 75 procent af dem, der har haft lus i Danmark det sidste år, er piger eller kvinder.
Vores Børn

Sådan behandler du lus

Luseguide: Sådan bliver du fri for lus

Tanken om blodsugende aktivitet i hovedbunden er ikke just lykken, men lus er ingen katastrofe. Læs hvordan hovedlus smitter, og hvordan du slipper af med dem igen.

Af Pernille Høyrup 10.mar.2017 Børn

”Vi har tilfælde af lus”, står der på en seddel på døren ind til institutionen, og du kan allerede mærke, hvordan det begynder at klø i hovedbunden, selvom du sikkert ikke har lus. Og så igen, faktisk har omkring en tredjedel af alle skolebørn lus i løbet af et år, så det er meget godt at være beredt, hvis nu uheldet er ude.

Og inden du bander alt for meget, så er lus faktisk et sundhedstegn, for det er nemlig et positivt tegn på, at dit barn har venner og nære relationer. En enspænder bliver sjældent smittet med lus, lusene smitter nemlig kun via tæt fysisk kontakt. Men lige meget hvordan man vender og drejer det, så er de små blodsugende hovedlus aldrig for alvor velkomne gæster. Heldigvis er de ret nemme at slippe af med igen.

LÆS OGSÅ: Lus: Glemmer du (også) at tjekke dit barns hår?

Hvad er lus?

Faktaboks

Den 31. januar er national lusedag i Danmark, hvor alle forældre opfordres til at kæmme deres børn, så man ved fælles hjælp kan komme lusene til livs.

August måned er luseverdenens svar på D-dag, da lus har deres højsæson de første uger efter skolesommerferien, hvor tusindvis af børn samles efter ferien og inficerer hinanden på kryds og tværs.

I gamle dage var lus forbundet med overtro. Bagte man lus ind i en pandekage og spiste den, troede man, at det var et værn mod blæreslaphed, appetitmangel og koldfeber.

 

Hovedlusen er den mest udbredte parasit, der lever på mennesker. På verdensplan mener forskere, at over 32 millioner børn på mellem 4 og 14 hvert år bliver inficeret. Mange tror, at lusene bare kommer flyvende eller hoppende fra et barn til et at andet, men lus har ingen vinger, og de er blinde, så de kan ikke udse sig et specifik offer med ekstra lækkert hår.

Selve lusen er mellem 2-4 mm, den er flad og har en aflang krop, seks ben og et lille hoved med to følehorn. En nyudklækket lus, der lige er kommet ud af ægget, kaldes en nymfe, og den er under 1 mm lang. Både lus, nymfer og luseæg lever tæt ved hovedbunden, da de har det bedst ved 30 grader og høj luftfugtighed. Som regel er lysene lyse og bliver herefter mørkerøde eller nærmest sorte, når de indtager blod.

Hvem får lus?

I gamle dage mente man, at lus mest sprang på fattige folk med dårlig hygiejne, men lus er ret ligeglade med din årsindtægt. Lus vil bare gerne have os, så længe vi har hud og hår. Dog har lus en klar præference for pige med langt hår. 75 procent af dem, der har haft lus i Danmark det sidste år, er piger eller kvinder oplyser Videnskab.dk.

LÆS OGSÅ: Så er det lusetid

Et kort og usselt luseliv

Der er tre stadier i lusens livscyklus: æg, nymfe og voksen lus. Hunlusene klæber luseæg fast på håret ved hovedbunden med et stof, som minder om lim. Omkring 7-11 dage senere kommer de nyudklækkede nymfer ud af æggene og begynder at suge blod fra hovedbunden. Omkring 6 dage senere bliver nymferne til lus, og de nye hunlus begynder at lægge æg. En enkelt voksen lus kan efter parring nå at lægge mellem 30 og 300 æg. Lus har en levetid på ca. 3 uger.

Find et lusemiddel der virker eksempelvis Hedrin eller Linicin hos med24.dk (sponsoreret)

Hvornår smitter lus?

Lus hopper eller springer ikke fra hår til hår, de skifter udelukkende vært ved tæt hoved-til-hoved-kontakt med en person, der har lus. Det kan ske, når man leger, krammer, omfavner og er fysisk tæt på hinanden.

Luseæg i håret betyder ikke, at du har lus. Æggene minder om skæl, men du kan kende luseæggene ved, at de sidder godt fast og ikke kan drysse af hårstrået. Det er en god ide at kæmme dit barn en gang om ugen, og hvis ikke du med en lusekam kan finde levende lus, så er der faktisk ingen grund til at foretage dig yderligere, da æggene formegentlig er døde.

Kun hvis du finder levende lus, bør du ty til behandling med lusemiddel. Tjek gerne alle personer i husstanden, men vær ikke nervøs for, at husstandens kæledyr er inficeret, for lus lever kun i menneskehår. Der er heller ingen grund til at afspritte hele huset, for uden en vært vil lusene være døde inden for to døgn. Til gengæld er det en gode ide at vaske eller fryse kamme, børster, huer eller anden hovedbeklædning samt sengetøj.

LÆS OGSÅ: Hvad p… skal vi gøre ved de lus?

Må lus komme med i institution?

Selvom tanken om blodsugere i hovedbunden ikke er rar, så hører lus til under kategorien: en mindre pestilens. Du og dine børn kan opleve, at det klør i hovedbunden, men der er ingen grund til, at i skal isolere jer fra omverdenen, indtil behandlingen med garanti har virket. De officielle anbefalinger lyder, at man ikke hiver et barn ud af skole, fordi det har lus. Man skal dog begynde lusebehandling hurtigst muligt.

Faktaboks

Sådan behandler du lus:

• Den bedste forebyggelse mod lus er at undersøge dit barn for lus fast en gang om ugen – og især hvis der konstateres lus i skolen eller i omgangskredsen. Brug en tættekam.

• Har dit barn lus, så husk at underrette omgangskredsen, skolen og institutionen – og undersøg også resten af familien for lus.

• Du kan behandle lus ved kæmning, med lusemiddel – og gerne en kombination af begge. Er du i tvivl om, hvordan du kæmmer for lus, så tjek Luseguiden.dk!

• Kun de medlemmer af familien, som har levende lus, bør behandles med lusemiddel, da lus kan udvikle resistens (modstandsdygtighed) overfor lægemidler.

• Følg anvisningerne nøje på lusemidlet og husk at gentage behandlingen efter en uge.

• Kontrollér om behandlingen har været effektiv.

• Der er risiko for at blive smittet igen i perioden efter en behandling, og indtil alle smittekilder i omgangskredsen er lusefri.

• Kan du ikke komme lusene til livs, bør du kontakte lægen eller sundhedsplejersken.

Kilde: Luseguiden.dk, Samvirke, Videnskab.dk og Apotek.dk


Henter...