Amning
SPONSORERET indhold

Amning: Må mælken smage af chili?

Når det gælder amning, skorter det ikke på gode råd om mad og drikke. Løg får baby til at prutte, kaffe gør ham urolig, og chokolade er den sikre vej til mavekneb. Eller er det?

Af: Mette Rou Lund, Vores Børn
10. jul. 2009 | Børn | Vores Børn

Som ammende mor kan det være svært at gennemskue, hvad maden betyder for din mælk og dermed din baby. Officielt kan du faktisk spise løs af alt, når det gælder amning, for ifølge Sundhedsstyrelsen er der ikke dokumentation for, at bestemte fødevarer påvirker barnet gennem modermælken.

Men sundhedsplejerske Helen Lyng Hansen har erfaring med, at kosten kan påvirke modermælken.

“Hvis du malker ud, kan du opleve, at mælken skifter farve, efter hvad du har spist. Man ved også, at modermælk skifter smag efter din mad. Derfor er det logisk, at nogle børn kan reagere på mælken, hvis du spiser meget af en bestemt fødevare,” siger Helen Lyng, der her giver sine bud på, hvilke madvarer du skal undgå, og hvilke du kan spise med sindsro.

Jordbær
Om sommeren frister en bakke friske jordbær, og jordbærkage får dig til at savle foran bageren. Men får det konsekvenser at falde for fristelsen? “Det er fint at spise et par jordbær, men du skal ikke spise hele bakken, da det kan give mavebøvl hos den lille. En jordbærkage er jo ikke sund, så dem skal du generelt ikke spise for mange af.”

Chokolade
Søvnmangel og udmattelse kan drive hvem som helst i kiosken efter tre plader Marabou. Men giver det endnu flere søvnløse nætter, når baby bliver lullet i søvn med ‘chokolademælken’?

LÆS OGSÅ: Amning: Alt om modermælk

“Jeg råder til at spise et par stykker chokolade i stedet for at kværne hele pladen. De fleste kan tåle en lille smule, men husk, at der er koffein i chokolade.”

Koffein virker opkvikkende og er ikke sagen i større mængder, hvis baby skal dysses i søvn.

Kaffe, te og cola
Efter klokken 20 lokker sofaen, og det kan være svært at få slutningen på den svenske krimi med, hvis du ikke kan snyde sovehjertet med lidt kaffe, te eller cola.

“Jeg anbefaler, at du højst drikker tre kopper kaffe, te, cola eller andre koffeinholdige drikke, når du er gravid eller ammer. Du kan eventuelt købe speciel ammete i helsekostforretninger.”

LÆS OGSÅ: AV – skal det gøre ondt at amme?

Løg og rodfrugter
Rodfrugter og løg er berygtede for at skabe luft i maven. Hvad sker der med baby, hvis du får sundhedsflip og vil leve af rå løg og revne gulerødder?

“Nogle kvinder oplever, at fødevarer, som har tendens til at give en selv luft i maven, også kan give barnet luft i maven. Modsat viser undersøgelser, at børn, der kender smagen af forskellige fødevarer fra modermælken, får smag for varierede fødevarer og på den måde bliver mindre kræsne. Hvis du tit spiser fødevarer, der giver luft i maven, og din baby er meget urolig, så hold pause med disse fødevarer.” Rødt kød
En saftig, rød bøf skal der til lørdag aften, men den slags tager jo lang tid at fordøje foros voksne, og nogle foretrækker deres bøf så blodig, at den er næsten rå.

“Generelt giver kød ikke problemer med barnets mave. Men det er en god idé at gennemstege kød, både som gravid og ammende, på grund af risikoen for infektioner som toxoplasmose, salmonella og campylobacter.”

Fisk
Fisk er lige sagen, hvis du vil spise sundt. Men hvilke fisk må du proppe dig med?

LÆS OGSÅ: Sådan forebygger du brystbetændelse

“De vigtige omega-3-fedtsyrer, vi får fra fisk, går i modermælken og videre til barnet, og de har stor betydning for barnets udvikling. Både gravide og ammende skal dog holde igen med rovfisk som helleflynder, tun, sværd og gedde på grund af kviksølvindholdet. I forhold til sushi skal du være opmærksom på, at hygiejne og tilberedning er i orden.”

Mælk
Sojamælk er in, og komælk er yt, ifølge nyeste trend, men Sundhedsstyrelsen er kritisk over for, at du eksperimenterer med mælkediæt uden at spørge din læge eller sundhedsplejerske til råds.

“Der er ikke dokumentation for, at diæt for moren kan forebygge allergi hos barnet. Mælk er en vigtig kilde til kalcium, men også til flere andre næringsstoffer, og sojamælk kan i sammensætning slet ikke sammenlignes med komælk. Det er meget sjældent, at børn reagerer med mælkeallergisymptomer, fordi moren drikker mælk, men det kan ske.”

Citrusfrugter
Brunch og friskpresset appelsinjuice hører sammen, men er der så dømt eftermiddagsskrål fra barnevognen på hjemturen fra caféen?

LÆS OGSÅ: Få styr på ammestuehistorierne

“Nogle kvinder oplever, at barnet reagerer, hvis de drikker appelsinjuice eller spiser rigtigt mange appelsiner og mandariner, men det er ikke til at sige, om det er syren i frugterne, der gør det. Igen gælder det, at du skal sørge for at spise varieret og indtage lidt med måde, så tåles det meste fint.”

Stærk mad
Chili con carne. God solid fuldkost for en sulten ammende kvinde, men måske for stærkt for baby?

“Krydret mad gør smagen af mælken mere krydret, hvilket kan forebygge kræsenhed. Tænk på, at familier med anden etnisk baggrund end dansk ofte spiser stærkere og mere krydret, end vi gør i Danmark, og amningen går fint i begge kulturer.”

Alkohol
Første våde nat i byen venter, men din lille baby skal selvfølgelig ikke vågne op med tømmermænd.

LÆS OGSÅ: Vi tester ammeindlæg

“Du skal så vidt muligt holde dig fra alkohol, når du ammer. Koncentrationen af alkohol i modermælken svarer til koncentration af alkohol i din blodbane, og så længe du har alkohol i blodet, er der også alkohol i mælken.”

Vælger du alligevel at feste igennem, kan du malke ud for at undgå, at sprutten går videre til baby.

“En tommelfingerregel er, at du skal vente med at amme to til tre timer, for hver genstand du har indtaget. Det vil sige, at hvis du har drukket tre genstande, bør du ikke amme i seks til ni timer efter.”

LÆS OGSÅ: Amning der virker

LÆS OGSÅ: Overlevelsesguide: Fra barselsboble til fuldtidsjob

LÆS OGSÅ: ‘I Favn’-opdragelse: “Lige nu er fokus bare på børnene”