Svigerforældre respekterer ikke min børneopdragelse
Foto: Colourbox | Bedster er gode for dit barn – også selv om I skulle være uenige om opdragelsen!
Vores Børn

Svigerforældre respekterer ikke min børneopdragelse

Mine svigerforældre respekterer ikke min måde at opdrage på

Af Redaktionen 09.aug.2011 Børn
Faktaboks

Jørgen Svenstrup er familiecoach og partner og medejer af MindCharge. Han er desuden medforfatter til bogen ‘Tro på dit barn’, som handler om, at børn kan meget mere, end vi forældre tror.

Som familiecoach arbejder Jørgen Svenstrup ud fra et princip om, at børn trives bedst og vil opnå flest succeser, hvis de får lov til at være selvhjulpne og selvstændige individer.

Spørgsmål:

Jeg er en ret principfast mor, det vil jeg gerne indrømme. Til gengæld bruger jeg også en del tid på at tænke over, hvorfor jeg mener, som jeg gør – og jeg vil gerne forklare omverdenen, herunder mine svigerforældre, baggrunden for de ‘regler’, jeg opstiller.

Mit problem er, at jeg ikke synes, de virker interesserede i at lytte – jo, de hører, hvad jeg siger, og så adlyder de, modvilligt. Men de respekterer ikke mine beslutninger eller siger til sig selv, at jeg gør, hvad jeg gør, fordi jeg mener, det er det allerbedste for deres barnebarn.

Vores issues kan være ting som for mange gaver hele tiden eller slik og usund mad. Jeg mener ikke, at jeg har nogen ‘fikse’ ideer, men blot nogle få overordnede principper, som jeg virkelig ønsker, at de har lyst til at respektere.

Vi er meget forskellige, mine svigerforældre og jeg, og jeg har virkelig svært ved at føle mig på bølgelængde med dem. Jeg mangler også deres anerkendelse, for eksempel ved at de engang imellem gav udtryk for, at de synes, jeg er en god mor for deres barnebarn.

Annette, mor til Bertram, 4 år

alt

Svar:

Kære Annette

Det lyder, som om du har nogle principfaste svigerforældre. Måske er de endda ligeså principfaste som dig – de har bare nogle andre principper. Hvor god er du til at respektere dem? Hvor god er du til at lytte til dem?

Når det er sagt, så er der jo ingen tvivl om, at det er dig og dine principper, der er afgørende i forhold til dit barn, og i dit korte brev lyder det også, som om de både er gennemtænkte og sunde.

På den anden side er der lige så lidt tvivl om, at selv om du kan bestemme, hvordan tingene skal være, kommer du aldrig til at bestemme, hvordan andre skal opleve dine principper.

Det er selve ‘verdensbilledernes’ natur. Vi har selv det bedste verdensbillede – ellers havde vi ikke valgt det. Og for os selv er det dermed også bedre end alle andres.

Til gengæld kan du have indflydelse på, hvordan dit verdensbillede skal opleves. Indflydelsen kommer gennem dialog, ikke monolog: Indflydelsen kommer, når vi selv lytter i stedet for at tale. Indflydelsen og anerkendelsen kommer, når vi selv begynder at anerkende!

Hvornår har du sidst anerkendt dine svigerforældre for de fantastiske bedsteforældre, de helt sikkert er for Bertram? Principper kan være rigtigt gode og sunde for vores børn, men bliver de rigide, kan de blive en begrænsning.

For mange er bedsteforældre dem, vi husker livet igennem som ikoner på menneskelighed, godhed og overskud. Måske skyldes det blandt andet, at vi har haft særlige privilegier hos dem.

Nu ved jeg ikke, hvor tit Bertram er sammen med sine bedsteforældre, men er det meget ofte, nytter det jo ikke noget, at de forkæler. Er det mere sjældent, er det måske lige akkurat dét, der gør dem til verdens bedste bedsteforældre!?

Jeg ønsker dig det bedste, Jørgen


Henter...