Opbevaring af modermælk
SPONSORERET indhold

Modermælk: Sådan pumper, opbevarer og varmer du brystmælk

Få sundhedsplejerskens svar på alle dine spørgsmål om håndtering og opbevaring af modermælk.

Af: May Kjærsgaard Foto: Getty Images
22. apr. 2021 | Børn | Vores Børn

OBS: Denne artikel er oprindeligt udgivet d. 31. oktober 2016. Efter aftale med sundhedsplejerske Dorte Fischer er artiklen opdateret af Lea Holdgaard Hansen.

Hvordan pumper man?

Modermælk er designet til at løbe, når baby er i nærheden og bliver tricket af at baby sutter på brystet. Det er svært at efterligne med en pumpe, derfor kan det være rigtig svært at få noget ud af brysterne. Man kan derfor tro, at det er fordi der ikke er noget mælk, men sådan hænger det ikke sammen.

Det kan hjælpe at have barnet at kigge på, eller at kigge på billeder af barnet, gerne hvor det ligger ved brystet. Alternativt kan man pumpe på det andet bryst, mens barnet ligger ved det ene.

Pumpen, flasken og eventuelle opbevarings-bøtter skal alle rengøres og skoldes, inden brug. Bakterier kan rigtig godt lide modermælk, så det er vigtigt at være grundig med rengøringen.

LÆS OGSÅ: 10 facts om amning og alkohol

Skal man købe en elektrisk brystpumpe, eller kan man nøjes med en manuel?

Det er meget forskelligt, hvad behovet er. Hvis man skal malke fuldt ud, er en elektrisk brystpumpe – gerne en dobbelt – et must. Det er ret besværligt og hårdt at pumpe større mængder ud med en manuel, ligesom man kun kan pumpe ét bryst ad gangen.

En elektrisk brystpumpe kan lejes hos apoteket eller hos babyudstyrs-butikker.

En manuel kan dog være god at have i en snæver vending til at tage trykket af overspændte bryster, eller på farten.

LÆS OGSÅ: Guide: Amningens ABC

Er der forskel på, hvornår på døgnet man pumper?

Det er en skrøne, at modermælk varierer over døgnet og at baby sover bedst på mælk pumpet ud om aftenen.

Det vigtigste er, at du ikke tager mælken fra barnet og kommer til at tømme brysterne, lige inden barnet efterspørger. Så det handler om at finde et tidspunkt at malke ud, hvor barnet er mæt og tilfreds. Eller alternativt pumpe ud på det andet bryst, mens baby spiser af det ene.

LÆS OGSÅ: 5 kriser med sutteflasker – sådan takler du dem

Hvordan opbevarer man modermælken?

Modermælken kan opbevares i køleskab eller fryses ned til senere brug.

Modermælk, der skal bruges med det samme, behøver ikke komme på køl og kan holde sig ved stuetemperatur i op til 4 timer.

Skal modermælken gemmes, skal den på køl eller frys med det samme.

I køleskab kan den friske modermælk holde sig i 3 dage. På frys kan den holde sig i 6 måneder. Husk at skrive dato på mælken.

Modermælken kan opbevares direkte i sutteflasken, i fryseposer eller i bægre, der er beregnet til opbevaring af modermælk, dem findes der et stort udvalg af. Vigtigst er det, at de bøtter eller poser der bruges, er beregnet til opbevaring af madvarer. 

Det er især smart at bruge fryseposer til opbevaring, da de ikke fylder mere i fryseren, end den mængde der er i. Når man skal bruge mælken kan man kombinere flere poser til et måltid.

Hvis man bruger opbevaring, hvor der ikke er markeret mængde, kan det være en god idé at notere på ved frysning, hvor mange ml der er i.

LÆS OGSÅ: De 7 mest almindelige fejl ved amning

Hvordan varmer man modermælk?

Modermælk varmes ved vandbad. Modermælk må ikke overvarmes, da de gode antistoffer går tabt, når mælken bliver varmere end kropstemperatur.

Af samme grund anbefaler sundhedsplejerskerne ikke, at man bruger microovnen til opvarmning. Når det er sagt, så kan microovnen godt bruges i en snæver vending.

Når frossen modermælk er tøet op ved vandbad, skal det bruges med det samme, og ellers kasseres. Hvis modermælken tøes langsomt op i køleskabet, kan det holde sig 1 døgn.

Optøet modermælk må ikke fryses igen.

LÆS OGSÅ: 9 gode grunde til at holde af sutteflasken

Hvor længe kan man holde en flaske varm?

Modermælk kan opvarmes til kropstemperatur og holdes varm i 1 time, enten ved at holde den på kroppen, eller i en termotaske til formålet.

Må man blande modermælk og modermælkserstatning?

Man må godt blande modermælk og modermælkserstatning. Men mange kvinder bliver kede af, hvis barnet ikke spiser op og modermælken derved bliver hældt ud i vasken. I så fald kan det være en idé at give modermælken først og derefter supplere med erstatning i en ny flaske.

Kilde: Sundhedsplejerske Dorte Fischer

Anbefalet til dig