Det kan være svært at glemme baby for en stund, men prøv alligevel - for jeres egen skyld. Foto: Istock
Vores Børn

Mor og far på date: 1-2-3 slap nu af!

Nu sidder I så dér på restauranten og skal rigtigt nyde hinandens selskab, men hvordan gør man egentlig? Måske har det taget tid at arrangere og blive klar til denne aften, og så bliver I alligevel ved med at skæve til mobilen under bordet. Vi hjælper jer til at slappe af.

Af Lene Ejg Jarbøl 11.dec.2008 Børn

En sutteflaske med mælk står parat i køleskabet. Der er lagt bleer frem ved puslepladsen, og jeres mobilnumre (begges for en sikkerheds skyld) er skrevet med store fede typer på en seddel, der ligger lige ved siden af telefonen. Afskeden gik over alt forventning.

Jeres baby sad mæt og tilfreds på armen af mormor og viftede med sin lille, tykke lab og forstod vist ikke helt, hvorfor mor trippede sådan i døren, og far til sidst hev hende af sted ned ad trappen.

LÆS OGSÅ: Parforhold: Sådan overlever I det første år med barn

Nu sidder I så på restauranten og har bestilt en lækker menu og husets rødvin. Tjenerne vimser omkring jer, og for første gang i rigtig lang tid skal I bare tænke på jer selv og hinanden. Få snakket og huske på, hvorfor det var, I faldt for hinanden i ”før-vi-fik-børn-tiden.”

Men det er nu lettere sagt end gjort. For har den lille det nu godt? Mobilen ligger dér i tasken, og måske skulle I lige tjekke, om mormor har ringet. Eller selv gå ud at ringe hjem, bare lige for at høre.

For de fleste forældre, der er af sted på date uden baby, er mobiltelefonen en livline, de nødig vil give slip på. Og det er helt forståeligt. Men barsels- og livsstilscoach Nina K. Brandt er alligevel fortaler for at gøre forsøget eller i hvert fald prøve at nedtone dens eksistens.

– Hvis I kan leve med, at mobilen er slukket eller efterladt ude i garderoben i jakkelommen, så giver det mere nærvær og intensitet til jeres aften ude. Aftenen kan hurtig blive lidt halvhjertet, hvis en af jer konstant sidder med et øje på mobilen. Så går idéen lidt af projektet. Hvis det drejer sig om en enkel kop kaffe på en café, hvor meget kan så nå at gå galt på tre kvarter, spørger Nina K. Brandt med et smil velvidende om, at nervøse forældre formentlig kan forestille sig alverdens ulykker ske på meget kort tid.

Klare aftaler

Er telefonen et uundværligt redskab og nærmest hele grundlaget for, at I overhovedet tør efterlade jeres baby derhjemme, så kan I prøve med nogle få ”mobilregler,” foreslår Nina K. Brandt:

– Først og fremmest, sæt telefonen på lydløs og aftal, at I kun tjekker telefonen hver hele eller halve time. Og overhold de grænser, I har sat. Hvis I har en telefon med vibrator og har den i lommen, så kan I mærke, hvis den ringer. Så behøver I ikke sidde og fiske den op af tasken for at tjekke den.

LÆS OGSÅ: 7 råd: Undgå kærlighedsfælderne, når I får børn

Et andet godt råd til bedre at kunne nyde aftenen ude handler om at lave helt klare aftaler med barnepasseren derhjemme, om hvornår hun eller han ringer efter jer. Så ved I, at hvis jeres lille har grædt i mere end en halv eller en hel time, så bliver I ”ringet hjem.”

– Nogle babysittere vil måske gøre sig ”seje” og udholde barnegråd ganske længe, fordi de virkelig under jer en aften ude. Men forældre kan måske bedre slappe af, hvis de ved, at baby ikke får lov at blive alt for utrøstelig. Så hvis baby har hulkeskreget i tre kvarter, så bliver I altså kaldt hjem, for sådan er aftalen, siger Nina K. Brandt.

Forskellige behov for ”gå-ud-tid”

Det er ret almindeligt, at dit og din mand eller kærestes behov for at komme ud sammen uden jeres barn ikke opstår samtidig. Oftest vil din mand have frygtelig lyst til at få dig med væk fra babyskrål og bleskift og se dig i den lækre kjole, han gav dig til jul – mens du de første mange måneder måske i virkeligheden har det helt fint i din lille babypuppe med gylp på tøjet og hår på benene.

Ifølge Nina K. Brandt skyldes den forskel alle de hormoner, der pumper rundt i kvinderne efter fødslen. Derfor skal din mand også respektere, når du ikke har lyst til at blive skilt fra dit barn de første mange måneder. Det er biologisk betinget, at du føler trang til at beskytte barnet og ikke gå fra det. 

Her er det måske en mulighed at udnytte, hvis barnet sover, en lang lur i barnevognen. Under en gåtur i skoven med det sovende barn, kan I sagtens få snakket, foreslår Nina K. Brandt.

LÆS OGSÅ: Savner du at kunne tage ud med vennerne igen?

Til gengæld kan det være en god idé for os kvinder at vise lidt imødekommenhed over for vores mænds ”gå-ud-trang,” når de små er blevet lidt større og mere robuste, mener livsstilscoachen.

– Du bør se på det som et cadeau til dit parforhold og til dig selv, at din mand har lyst til at tilbringe tid alene med dig uden børnene, siger Nina K. Brandt.

Tid til tosomhed vigtig

Som coach med speciale i blandt andet familier er hun stor tilhænger af, at I som par giver jer tid til hinanden og får genopfrisket, hvorfor I blev forelskede – og ikke kun være mor og far.

Parforholdet kan I sagtens dyrke derhjemme, når de små er puttet, fortæller Nina Brandt. Her er én måde at trække stikket ud til telefonen, få slukket for tv og computeren og sat sig ned i sofaen og få snakket rigtigt med sin partner. Men det at gå ud og være to igen giver alligevel en ekstra dimension, mener coachen, der selv er mor.

LÆS OGSÅ: Bevar kæresteforholdet

– Det har en stor værdi at være et sted, hvor man ikke behøver at have et øre på barnet, men kan hellige sig sin partner 100 procent. Man kan være ”dig og mig” – og ikke forældre til lille Anna, der måske vågner lige om lidt, siger Nina K. Brandt.

Hvor man er henne, er i virkeligheden lige meget. Om man er på en kaffebar, på fin restaurant eller går en tur i skoven, mener hun. Bare det er et sted, hvor man kan få snakket sammen. Og hvis man ikke kan finde på emner at snakke om, der ikke handler om den lilles seneste bedrifter, så anbefaler Nina K. Brandt forældre at drømme lidt sammen.

Med et lille billede illustrerer hun det, vi egentlig godt ved – men som det alligevel er værd at huske på en gang imellem:

Et parforhold er som en blomst. Den kan klare sig ret længe med ganske lidt vand, men hvis den slet ikke får noget, så visner den på et tidspunkt.

Faktaboks

Tip til ham og hende

– Prøv at fordybe jer og være tilstede, selv om baby bliver passet af andre. Som kvinde skal du være imødekommende, hvis din mand har lyst til at bruge tid alene med dig. Stedet er underordnet, bare I hygger jer sammen.

– Kvinder og mænd har forskellige biologiske bindinger til barnet. Tjek mobilen hver halve time, og læg den ellers til side. Som mand skal du huske, kvinden er påvirket af hormonerne fra graviditet og fødsel. Lav klare aftaler med barnepigen, om hvornår der ringes til jer.


Henter...