Lege med baby
SPONSORERET indhold

Når baby bliver væk

Hvorfor er det så sjovt at gemme ansigtet i hænderne og lege gemmeleg? Vi går bag om ‘borte-tit tit’.

Af: Katrine Krebs Foto: Colourbox
15. dec. 2008 | Børn | Vores Børn

Borte – tit tit! Din baby griner begejstret over den simple men underholdende leg – mor er væk, og så er hun der igen! Gemmelegen kan leges om og om igen og stadig være lige så stort et mysterium for baby. Der er mange gode grunde til, at den simple leg er blevet en fast tradition og nærmest noget, vi voksne gør per automatik.

– Først og fremmest er det en ufarlig måde at lege med separation på, når enten du eller baby skjuler jer bag jeres hænder. Baby finder ud af, at jeg er hér, og du er dér. Vi er to adskilte personer, og det er helt okay, siger Mette Vainer Wegloop, der underviser i tumlastik (babygymnastik).

Hun og musikpædagog Karen Marie Bille mener, at legen er aldeles genial for alle børn fra cirka seksmånedersalderen. Den gode gammeldags ‘borte-tit tit’ er en forudsigelig og tryg leg for baby, som er evigt underholdende. Det er godt for baby at lære, at mor altid kommer igen, og desuden styrker legen både motorisk, sansemæssig og auditiv udvikling

Adskillelsens kunst

Det hele handler om tryghed. Tryghed ved at opdage, at mor kommer igen, selv om hun lige var væk et øjeblik. Og den tryghed kan barnet øve sig i ved at lege gemme bag hænderne– Baby ved godt, at du ikke er rigtigt væk, men alligevel er det en stor overraskelse og glæde, når du kigger frem bag hænderne. Som voksne har vi det jo også med at lægge en hel del entusiasme i legen,” siger Karen Marie Bille med hentydning til de grimasser, voksne kan finde frem, når de tager hænderne bort og siger ‘BØHHH.’Fordi den populære og enkle babyleg øver adskillelsen og mindsker separationsangsten, er legen en god forberedelse til vuggestuestart.Vi skal øve os i ikke at føre vores frygt for at være adskilt over på vores børn. Måske tager de et lille tilbageskridt i deres udvikling, når de starter en ny hverdag, men det vender igen,” forklarer Mette Vainer Wegloop.Og imens er det netop godt med trygge lege sammen med mor eller far.– I begyndelsen vil baby synes, at gemmelegen er underholdende med alle, men efterhånden er det mest trygt at lege med mor og far,” siger Mette Vainer Wegloop.

Sæt lyd på legen

Karen Marie Bille mener desuden, at der ligger en naturlig rytme i ordene ‘borte-tit tit’, alt efter hvordan vi lægger trykket, og hvor langt vi trækker ordene ud, når vi siger det.– En ting er gemmelegen i sig selv, men den er jo ikke noget uden ordene – ‘bøhhh’, ‘borte-tit tit’, eller hvad vi nu vælger at sige, når vi viser os igen. Hvis vi tænker over rytmen, kommer der en sidegevinst, for babys motoriske udvikling forstærkes, når vi forener bevægelse med rytmer og remser,” siger hun.Og ifølge Mette Vainer Wegloop er der flere gode grunde til at sætte lyd på legen:Begreber er altid sværere at forstå for børn end ord for genstande som ‘bil’, ‘ko’ og ‘kat’. Når vi leger gemmeleg bag vores hænder, er det en god idé at fortælle, hvad vi gør: ‘Nu er mor væk. Nu er mor her igen.’ Det er altid lærerigt for baby, når vi sætter ord på de bevægelser, vi gør.Mette Vainer Wegloop mener, at fra cirka seksmånedersalderen vil ethvert barn blive begejstret over at gemme sig bag de buttede fingre eller se mor og far gøre det. Når barnet er omkring et år, ved det godt, at mor og far ikke er væk, men derfor kan begejstringen være lige stor. Når de små nærmer sig toårsalderen, skal der ekstra udfordringer til – for eksempel i form af ‘rigtig’ gemmeleg.

Væk i en stofble

Den simple gemmeleg kan altså sagtens være morsom længe og ofte. Især hvis du bringer lidt tilbehør ind i legen – lad baby få en stofble eller et tyndt tørklæde at gemme sig under. Så bliver det for alvor sjovt.

Alle børn synes, det er sjovt med noget let over hovedet. De små bryder sig ikke om, at du lægger dine hænder over deres øjne. Men et tyndt tørklæde eller en stofble vil sikkert vække begejstring, fordi baby virkelig føler, hun er væk. Hun får stimuleret følesansen og fornemmelsen af at være i sit eget rum, siger Mette Vainer Wegloop.

Denne vurdering er Karen Marie Bille helt enig i:- Det er en genial leg i forhold til rumfornemmelse, når du bruger et tørklæde. Det er også godt at fornemme for baby, at her er jeg i mit eget lille rum, der er en del af det store rum.

Så bare prøv det af med din baby.

– Det er en sikker vinder hver gang, lover Karen Marie Bille.

LÆS OGSÅ: Sådan leger dit barn det første år

LÆS OGSÅ: 10 lege der styrker dit barns fantasi

LÆS OGSÅ: Tigerspring: Forstå babys udvikling