Når dit barn skal skifte skole
SPONSORERET indhold

Når dit barn skal skifte skole

Det kan sagtens være en god oplevelse for dit barn at skifte skole. Vi kigger nærmere på, hvad du kan gøre for at skabe den bedste start i den nye skole for dit barn.

Af:: Christel Thrane, Junior, Juni 2009
20. jul. 2009 | Børn | Vores Børn

Der kan være mange årsager til, at dit barn skal flytte skole, og der vil naturligvis være stor forskel på dine barns forventninger alt afhængig af, om det er en frivillig beslutning eller en voksenbeslutning, der er trukket ned over hovedet på dit barn.

Hvis flytningen sker som et led i en større omvæltning af dit barns liv, for eksempel på grund af en skilsmisse, et dødsfald eller en flytning af hele familien til en ? for dit barn ? helt ukendt by, så er det klart, at du skal være ekstra opmærksom på, hvor mange ændringer dit barn kan kapere. Og så er det måske en overvejelse værd at lade dit barn forblive i sin gamle skole, indtil han eller hun har fundet sig til rette i de nye omgivelser. ?Farvel gamle klasse?
Er skoleskiftet en realitet, kan det være en fantastisk glædelig begivenhed for dit barn, og afskeden med de gamle klassekammerater behøver slet ikke være en traumatisk begivenhed, som sætter sig dybe spor. Børn kan klare rigtig meget og falder helt utrolig hurtigt til i nye omgivelser, siger klasseleder Anni Gulstad fra Hyltebjerg Skole. Hun har i 14 år været med til både at byde nye klassekammerater velkomne og at sige farvel til børn, som af den ene eller anden grund må skifte skole.

?Jeg vil starte med at understrege, at det er mindst lige så vigtigt at sige ordentligt farvel til den klasse, man forlader, som at sige pænt goddag til den klasse, man ankommer i. Barnet må aldrig få en følelse af, at han eller hun lister ud ad bagdøren med bøjet pande, heller ikke selv om hun gør det, fordi hun er blevet drillet eller ikke er faldet godt til i klassen. Et skoleskift skal være en glædelig og spændende begivenhed, som barnet naturligvis skal dele med sine gamle og nye kammerater,? siger hun Et skift i en ferie er perfekt
Det er en rigtig god idé at time barnets skift med sommerferien, for første dag efter sommerferien er en helt naturlig ny start for alle i den nye klasse. Men hvis ikke det kan lade sig gøre, er en efterårsferie, en juleferie eller vinterferie også en løsning. Det er dog vigtigt, at dit barn har haft lejlighed til at hilse på sine nye kammerater inden sommerferien, så der ikke i løbet af ferien skabes alle mulige skræmmende billeder af, hvordan det hele bliver det nye sted. Uh, den nye skole er sikkert farlig
?Prøv at undgå så mange falske forestillinger som muligt. Meld først ud til dit barn, at I har besluttet, at hun skal skifte skole, når I har meldt hende ind i den nye skole og kender til den. På den måde vil I kunne besvare hendes mange spørgsmål bedst muligt. Og derefter er det en rigtig god idé at komme ?på prøve? et par dage i den nye klasse og hilse på og føle sig velkommen. Her kan man som forældre godt forlange et stort engagement af den kommende klasselærer, som virkelig skal forberede sine børn i klassen på, at det er en spændende og glædelig begivenhed med en ny klassekammerat,? siger Anni Gulstad.

Hun foreslår, at den nye klasselærer for eksempel kan give den nye elev nogle af bøgerne med hjem, så det hele ikke virker så nyt og overvældende, når barnet starter. Det er også en rigtig god idé at give hende et klassebillede med navne på, så hun kan øve sig på, hvad de nye klassekammerater hedder. De helt overskudsagtige lærere vil måske endda bede sine elever om at svare på nogle spørgsmål om sig selv og samle det med foto af hver enkelt i en lille ?blå bog? til den nye, så hun kan glæde sig på den måde.

Min nye klasselærer
?Når dit barn har mødt sin nye klasse, er det også meget nemmere at melde ud til sin gamle klasse, hvad det er, hun skal, og hvordan de nye kammerater virker og den slags. Børnene vil jo spørge en masse til den nye skole, og så er det godt at kunne føle sig lidt vigtig og fortælle om alle de fede ting, der er dér,? siger Anni Gulstad.

Som forælder har du også en opgave i at informere den nye skole og den nye klasselærer om alt, hvad der er relevant for, at de kan tage så godt hånd om dit barn som muligt. Hvis dit barn har oplevet noget traumatisk i form af personligt tab, skilsmisse eller mobning, så er det vigtigt, at I voksne får jer en samtale om, hvad der er foregået, og hvordan det har påvirket dit barn. Men i det hele taget er det godt at forklare de nye lærere lidt om, hvordan netop dit barn fungerer.

Hjælp dit barn med at få venner

Men en ting er, hvordan man forbereder sig til selve skiftet. Hvordan sikrer man sig, at ens barn rent faktisk lander godt i den nye klasse, og hvor meget skal man blande sig som forældre for at skubbe på dannelse af venskaber? ?Her er der tale om en hårfin balance, for naturligvis skal man holde øje og sikre sig, at ens barn trives og ikke føler sig helt udenfor i det nye miljø. Men dit barn har samtidig brug for, at du viser, at du ved, at han eller hun kan klare en sådan udfordring.

Børn møder nogle udfordringer af forskellig art i skolen, som de skal lære at takle ? og det kan de som regel sagtens finde ud af og lære noget uvurderligt vigtigt af,? siger Anni Gulstad, som understreger, at de fleste børn, der flytter klasse, lynhurtigt falder til og nyder at være den nye spændende gæste-stjerne på den nye skole. Men selvfølgelig er det en god idé, at du som forælder viser, at du synes, den nye skole er et rigtig godt sted. Du kan engagere dig ved for eksempel at melde dig som trivsels- eller kontaktforældre og tale med de andre forældre og i det hele taget snakke meget med dit barn om den nye skole.

Inviter kammerater hjem

En god idé er også at sikre sig, at dit barn får mulighed for at invitere nogle af sine nye kammerater med hjem. I velfungerende klasser vil der ofte være en regel om, at man husker at invitere nye klassekammerater hjem til sig ? især hvis det er samme køn som dit barn. Men hvis det ikke sker, så vær selv lidt udfarende, og inviter de nye kammerater på skift. Men igen ? gør det på en afslappet måde, så dit barn ikke oplever det akavet. ?Man kan ikke forcere venskaber, men man kan hjælpe sit barn til at vise sig selv fra flere sider, når skolekammeraterne også kommer med hjem og ser resten af familien,? siger Anni Gulstad. Skal man holde fast i de gamle?
For nogle børn kan det give dem en tryg overgang til det nye, hvis de får de gamle kammerater på besøg en gang imellem, så Anni Gulstad mener ikke, der er nogen grund til at cutte forbindelsen fuldstændig til de gamle kammerater. ?Men det fungerer altså sådan for de fleste børn, at deres liv er lige her og nu, hvor de selv befinder sig, så der går normalt ikke lang tid, før det er de nye kammerater, der tæller mest.?

Hvis dit barn kun vil tale med sine gamle venner, så er det måske en god idé at kigge på, hvorfor det er så svært at skabe nye relationer og gøre noget ekstra for at skabe rammerne ved at invitere vennerne på besøg.