Nybagt mor
Foto: Privat | Velkommen til verden lille Sulajma.
Vores Børn

Nybagt mor

Nybagt mor: ”At se min mand som far, gør mig nærmest nyforelsket”

Tilde Broge-Starck har været mor i 4 dage. Læs, hvordan hun har oplevet de allerførste dage med sin lille ny familie.

Af Mette Simensen 24.jun.2016 Børn
Faktaboks

Mor Tilde Marian Broge-Starck, 31 år

Baby Sulajma, 4 dage gammel,

Ved fødslen vejede Sulajma 3240 gr. og målte 51 cm.

Hvordan forløb din fødsel?

Fødslen tog 29 timer fra vandet gik, til hun var ude. Jeg havde forberedt mig med yoga og smertefri fødsel, jeg havde lagt en slagplan, og jeg kom igennem med gispevejrtrækning og fik kun akupunktur som smertelindring. Veerne begyndte kort tid efter, vandet var gået, og de var meget hyppige, så jeg troede, det ville gå hurtigt, men da veerne blev længere, gik der utrolig lang tid imellem dem. Der var 6-7 minutter mellem hver ve i pressefasen, og jeg var i pressefasen i seks timer. Det var ret hårdt.

LÆS OGSÅ: Nybagt mor og brug for ro? Dyrk 'La Cuarentena'

Jeg havde hørt åbningsveerne skulle være hårde, men jeg synes overhovedet ikke, presseveerne var nemmere. I åbningsfasen kunne jeg bare gå ind i mig selv, men jeg skulle arbejde på en anden måde ved presseveerne, og det var sværere. Der var ikke rigtig nogen fremgang, så jeg lå bare og pressede hvert syvende minut, uden der skete så meget.

Da jeg havde presset i fem timer fik jeg vestimulerende drop, og det satte skub i tingene. Der var dog stadig pause mellem veerne, og i pauserne var det nærmest, som om jeg sov. Jeg blev helt overrasket, når den næste ve kom, for jeg havde nærmest glemt, jeg var ved at føde.

Der blev sat elektroder på babyens hoved for at måle hjerterytmen, og fordi hun var lidt stresset derinde, blev hun taget med sugekop. Jeg synes ikke, det var så voldsomt, som det lyder, men da jordemoren satte sugekop på, gjorde det så ondt, at jeg ikke kunne mærke, om jeg havde en ve, så jeg pressede, da jeg havde samlet kræfter, og hun kom ud på én ve. De tog koppen af, inden hun røg helt ud, og jeg røg senere på operationsbordet, fordi jeg sprak.

Hvad var det vildeste ved forløbet?

Det må være de vilde kontraster, der indgår i en fødsel. Den rummer både det kontrollerede og det voldsomme.

Min mand, Thomas, filmede lidt, mens jeg havde presseveer, og det er ret voldsomt at se mig selv råbe på ur-kvindemåden, men man ser også, hvor meget i kontrol jeg var undervejs. På vej til hospitalet sad jeg helt stille og lyttede til meditationsmusik og trak vejret roligt, selvom jeg havde veer.

LÆS OGSÅ: Kærlighed: Plej parforholdet, mor!

Hvad har overrasket dig mest de sidste 4 dage?

Det har overrasket mig, at jeg selv har så meget overskud og tålmodighed. Selv om hun græder, går jeg ikke i panik. Det er utroligt, hvor meget adrenalinen fra fødslen giver af overskud til at kunne overkomme alt muligt.

Jeg havde regnet med at være mere bekymret over at skulle hjem med barnet, og være i tvivl om, hvad jeg skal stille op, men mine instinkter gør, at det kommer helt naturligt. Det er ikke så svært. Jeg håber ikke, det kommer og bider mig i røven. 

Hvordan føles det at være nogens mor?

Jeg havde forestillet mig, at det ville føles mere overvældende, men det gør det egentlig ikke. Det føles meget naturligt – som om hun altid har været her. Til gengæld synes jeg, det er vildt, hvor tryg hun er ved mig. Hun har jo heller ikke mødt mig eller verden før, så det er vildt, at hun ikke virker mistroisk på nogen måde.

Jeg kan mærke, hvor meget mere man bliver knyttet til hinanden. I morgens lå vi bare og kiggede hinanden ind i øjnene og nussede hænder. Det var første gang, vi havde så meget kontakt. Selvom vi skal lære hinanden at kende, er det som om, vi allerede kender hinanden.

LÆS OGSÅ: 9 hemmeligheder om at være nybagt mor

Jeg kan genkende mig selv i hende, måden hun gaber på, den måde hun strækker sig på, det er hyggeligt, og er et udtryk for en forbindelse, der føles varmt og rart.

Hvordan er det at opleve din mand som far?

Jeg synes, han er helt vild fantastisk. Han har arbejdet i en børnehave, inden jeg lærte ham at kende, så han har styr på at skifte ble og give tøj på. Det har jeg aldrig prøvet før. Jeg ammer, og han pusler. Det er vildt at se den forbindelse, han har skabt til hende ved at bruge tiden på puslebordet. Det er ikke en side, jeg har set af ham før, og det er rart at opleve, at vi er et godt team.

Jeg bliver helt nyforelsket, når jeg ser, hvor god han er til det. Da jeg skulle køres til operation efter fødslen, var jeg slet ikke nervøs, for jeg vidste, at han ville klare det SÅ godt imens.

LÆS OGSÅ: Nybagt mor: 13 ting du IKKE vil glemme

LÆS OGSÅ: 8 ting, du ikke skal sige til en nybagt mor – og 8 kække kommentarer

LÆS OGSÅ: Parforhold: “Vi var tæt på at gå fra hinanden”


Henter...