Fødsel
SPONSORERET indhold

Sådan forbereder du dig mentalt til fødslen

Har du også hørt utallige skræmmehistorier om fødsler? Vig udenom frygten, og bliv mentalt klar til fødslen.

Af:: Amalie Nebelong. Foto: iStock
16. apr. 2016 | Børn | Vores Børn

Timer fyldt med smerte. At briste og skulle syes efterfølgende. Det er negative tanker, der kan komme til at fylde, når du står over for at skulle føde første gang. Eller når du skal føde anden gang og kan huske tilbage på en dårlig fødselsoplevelse, da du bragte dit første barn til verden. Det er ærgerligt, at mange kvinder frygter fødslen, for når kroppen bliver bange, arbejder den ikke ligeså godt, som hvis den er afslappet og bekymringsfri, mener jordemor Heidi Meyer Vallentin og psykomotorisk og Marte Meo terapeut hos afspændingspædagogernes aftenskole (apa) Marie Havn

LÆS OGSÅ: Gravid med dit første barn?

Ifølge jordemoder Heidi Meyer Vallentin, er vores frygt ofte det værste.

 – Vores frygt for den smerte, vi skal igennem i forbindelse med fødslen, er ofte værre end den smerte, vi rent faktisk kommer til at opleve under fødslen, siger hun.

LÆS OGSÅ: Vi tester 15 vandrehistorier om gravide

Både Heidi Meyer Vallentin og Marie Havn mener, at det kan have en afgørende betydning for din fødselsoplevelse, hvis du arbejder med din angst i god tid inden fødslen. Her giver de dig 6 trin til at forberede dig mentalt på fødslen af dit barn.

1. Tilegn dig viden 

For Marie Havn handler mentalforberedelse om, at du skaber en tryghed i dig selv. Hvad der skal til afhænger af den enkelte, men der er alligevel et par ting, der fungerer for de fleste.– Det hjælper at tænke konstruktivt med hjælp fra den viden samt de mentale og kropslige redskaber, du kan tilegne dig fra fødselsforberedelse. Tænk for eksempel på veerne som værende nødvendige for, at dit barn kan fødes, og husk på, at de er ganske ufarlige, siger Marie Havn.Hvis du tilegner dig en fysiologisk viden, vil du være meget mindre bange for at briste for eksempel, som er en af de ting, mange kvinder frygterJo mere du forstår, hvad der kommer til at foregå i din krop under fødslen, jo mindre vil du under fødslen bekymre dig om, hvad det næste mon bliver, når veerne ruller ind over dig.– Derfor skal du have et indblik i fødselsprocessen for at kunne samarbejde bedst muligt med fødslen og kunne slippe den indre modstand, der vil være til stede, hvis du har en masse negative tanker, siger Heidi Meyer Vallentin.– Hvordan ser der ud i skeden? Hvordan er det, at huden udvider sig, og blodkar og nervebaner trækker sig tilbage, så huden bliver helt papirstynd og faktisk kan give sig og briste, uden at du mærker det, siger hun.

2. Italesæt din frygt

Hvad er du mest bange for? Er det smerten, du ikke ender omfanget af? Er du bekymret for din baby? Når du har identificeret din frygt, kan du italesætte den.– At turde tale højt om det, du frygter, er første vigtige skridt på vejen mod ikke at lade dine bekymringer styre dig, siger Heidi Meyer Vallentin.

3. Inddrag din mand

Husk på at din mand også er en del af både graviditet og fødsel, selvom det er dig, der gennemgår den fysiske forandring i takt med, at dit barn vokser.

– Tal med din partner på forhånd om tanker og forventninger til det, der skal ske. Hvad glæder du dig til, hvad frygter du, er der noget, der ligger dig særligt på sinde – for eksempel muligheden for at komme i vand, ønsker vedrørende naturlig eller medicinsk smertelindring eller forventninger til jordemoderens tilstedeværelse og kommunikation? Jo bedre din partner kender dine tanker, jo bedre kan han hjælpe dig og være din formidler, siger Marie Havn.

Det kan hjælpe dig med at slappe af mentalt, at du ved, at det ikke kun er dig, der kender til dine ønsker og forventninger.

4. Mærk dit barn

Lægger du mærke til dit barn i maven, eller har du for travlt med alt muligt andet? Især hvis det ikke er dit første barn, kan det være svært at huske på dit barn i maven, men ifølge Marie Havn er det en god idé at ”lære dit barn at kende” allerede, mens det ligger i din mave Det kan du gøre ved at stoppe op, vende opmærksomheden indad og tage et par dybe vejrtrækninger.– Skab en forbindelse til dit barn ved at mærke fosterets bevægelser, og reager på dem ved for eksempel at ae maven, tale til den og synge. At du kommer i samspil med dit ufødte barn er en måde, hvorpå du kan indgå et tidligt samarbejde med dit barn og vise vejen som i, ”det her skal vi to nok klare sammen.” En forbindelse til dit barn kan hjælpe dig til at føle en mental parathed, siger Marie Havn.

5. Søg væk fra et negativt fokus

– Hvis du er bange for smerterne, kan du omskrive negative tanker om vearbejde til, at det bliver spændende og udfordrende. På den måde vil du være mere kampberedt, siger Heidi Meyer Vallentin.Metoden kan du bruge ved alle de ting, du frygter omkring fødslen. Helt konkret kan du lave et skema, hvor du skriver din frygt ned og ved siden af skriver alternative positive tanker ned. På den måde kan du pakke din frygt væk og undgå, at den får overtaget.– Jo mere du bekymrer dig, jo mere trækker du dig selv i en negativ retning, så det er rigtig vigtigt at stå ved din frygt. Måske kan du tænke på, hvad det værste, der kan ske, er, og hvad du så aktivt kan gøre for at undgå, at det sker. Når du får italesat din frygt, bearbejder du dine bekymringer og giver plads til de positive forventninger, siger Heidi Meyer Vallentin.Begge eksperter er enige om, at du skal lægge det døve øre til de negative fødselsberetninger, der med hundrede procent sikkerhed vil blive fortalt – også i din nærhed selvom du er gravid.– Hæft dig i stedet ved de positive fødselsberetninger, hvor kvinder for eksempel beretter om, at de ikke bristede, men havde en fantastisk oplevelse. Træk dit fokus over på det konstruktive, da det er dét, der vil hjælpe dig til en bedre fødsel, siger Heidi Meyer Vallentin.Hvis du får negative tanker omkring din fødsel, skal du ifølge Marie Havn sætte din lid til, at din livmoder kan udføre det job, den er skabt til – og så i øvrigt huske på, hvor sej du er. – Fokusér på dine mentale ressourcer, og hiv den positive erfaring frem fra erindringen om andre særligt udfordrende situationer, som du klarede, siger hun.

6. Visualisér din drømmefødsel

Mange jordemødre anbefaler, at du er forberedt på, at fødslen kan gå anderledes, end du ønsker. Men det betyder ikke, at du skal forberede dig på det værste.

– Hvis jeg beder dig tage en bid af en citron, får du nærmest en fysisk reaktion, inden du tager bidden, fordi du har visualiseret dig, hvor surt det vil blive, så når du forestiller dig det værst tænkelige op til din fødsel, sætter det sig i dig som en kropslig hukommelse. Det gør, at din krop, når du kommer ud på vippen af, hvad du kan mestre under selve fødslen, på et tidspunkt vil slå over i det, du har fortalt den. Derfor er det vigtigt, at du fortæller din krop, at det er muligt at føde rigtig godt. Ligesom så mange kvinder har gjort før dig, siger Heidi Meyer Vallentin.

Så læn dig tilbage, og forestil dig din drømmefødsel, hvor du tør begrave de negative associationer og i stedet opbygge positive associationer, hvor du tror på, at det bliver en fed oplevelse at føde dit barn.

– Fortæl dig selv, hvad du ønsker dig, og vær klar på at gå den vej fødslen går og få det bedste ud af det, når fødslen går i gang, siger Heidi Meyer Vallentin.

LÆS OGSÅ: Er du så bange for at føde at det påvirker din glæde ved graviditeten?

LÆS OGSÅ: Louisa Lorangs 4 lækre gravid-opskrifter

LÆS OGSÅ: Er det blevet alt for svært at være gravid?