Se verden med babyøjne
SPONSORERET indhold

Sådan føles det at være baby

Når sulten pludselig melder sig. Når mors hår kilder. Eller man får øje på en solskinsplet på væggen. Hvordan føles det egentlig at være en lille nyfødt baby?

Af:: Lene Ejg Jarbøl
18. maj. 2015 | Børn | Vores Børn

Din lille ny trold på bare to dage kan kende din lugt. Et tremåneders spædbarn kan signalere, hvad det helst vil kigge på, og en baby på et halvt år kan sagtens huske, hvad den tidligere har oplevet på puslebordet under en uro. Babyer kan faktisk en hel masse.

Men hvordan føles det egentlig at være sulten, når man kun er seks uger gammel? Hvad sker der, når baby græder, og du tager den lille op? Og hvordan er det at være midt i en god leg med mor, der så pludselig bliver lidt for meget? For over tyve år siden begyndte den amerikanske udviklingspsykolog Daniel Stern at undersøge, hvad vores små guldklumper oplever, og hans forskning bruges stadig i dag.

LÆS OGSÅ: Sådan er den første time for en nyfødt

– Forældre er meget nysgerrige efter, hvad deres børn kan og forstår på bestemte alderstrin. Det viser forskningen noget om, og som forældre kan I bruge denne viden som en base for, hvad I kan forvente af jeres børn, siger spædbarnsforsker Claes von Hofsten. 

Begynd med at forestille dig, at verden omkring dig er ukendt og uforudsigelig, og at genstande, lyde, lys, berøring og behov opleves som følelser og stemninger i konstant bevægelse. Tag med ud i verden set gennem babyøjne:

Stemmer og lys

Noget gløder og bevæger sig på væggen. Noget varmt lys, der er levende og danser en blid dans. Det er som en blid magnet, der fastholder mine øjne. Jeg bliver ved med at stirre på lysdansen. Pludselig vælter noget skarpt hvidt lys ind over mig. Det gør ondt i mine øjne, og jeg kigger væk.Sådan kan en lille solskinsplet opleves for baby. Baby oplever ting og hændelser ud fra de følelser, de vækker hos den lille nyfødte. En lille baby sanser verden, men forstår den ikke. Fra fødslen er den lilles nervesystem udviklet til at kunne bedømme styrken af lyd, berøring og lys. En baby på seks uger ser ret godt. Den evne bruger baby blandt andet til at beskytte sig selv og til at styre sin opmærksomhed med. Det betyder for eksempel, at baby ikke vil blive tiltrukket af en lampe, der kun lyser svagt. Og et alt for stærkt lys som direkte sollys vil baby undgå. Men en solskinsplet på væggen er lige tilpas og kan tryllebinde dit spædbarn. Ofte vil du kunne opleve, at din baby stirrer på en plet og er umulig at få til at se på dig – også selv om du gør alle mulige krumspring for at få den lille til at se dig i øjnene. Men i virkeligheden ser baby også dig – ude i periferien.LÆS OGSÅ:
Baby: 7 råd til de første tre månederEn blød og fin lyd strømmer pludselig hen over mig. Jeg ved ikke, hvor den kommer fra, men den beroliger mig og gør godt. Tonerne er varme og runde.Når du kalder din baby for skat, så ved baby ikke, at ‘skat’ er et ord, der er møntet på ham eller hende. Din nyfødte hæfter sig heller ikke særligt ved, at det er en lyd, du kommer med, frem for en berøring eller lys. Men baby sanser lyden.Noget dukker op foran mig og kommer hen mod mig. Det er nyt og dragende, og jeg vil gerne røre ved det. En tone suser forbi mig. Og så en anden.Prøv at forestille dig, at de ting, du ser eller rører ved, hverken har et navn eller en funktion. Og kun få – hvis overhovedet nogen – erindringer knyttet til sig. Sådan er det for din baby. En rød bidering er totalt fremmed. Den automatiske, men ubevidste reaktion, hvor hånden rækker ud efter den, opfatter baby som en lyd, der flyver forbi hovedet, men ved ikke, at det er dens egen bevægelse.

Jeg er sulten, mor

Noget er ved at ske. Jeg bliver utilpas. Jeg mærker en smerte, der skyller ind over mig i bølger, der bliver kraftigere og kraftigere. En storm er under opsejling, og min verden er ved at gå i opløsning, der kommer hurtige vindstød og en høj hylende lyd.Babys behov opstår pludseligt og kan virke meget voldsomme på den lille. Daniel Stern beskriver et spædbarns sult som en sultstorm. Fornemmelsen af sult begynder svagt, som en irritation, der forstyrrer hele babys væren. I takt med at sulten øges, begynder baby at trække vejret hurtigere og mere stødvist, og snart begynder den lille at græde. Sultsmerten tvinger nervesystemet til at skifte gear, og baby begynder at græde voldsomt og rytmisk. Men gråden har faktisk en lindrende effekt – det bliver som en bølge, hvor den lille slynger smertefornemmelsen ud og væk i takt med udåndingerne, og så kommer den igen som en knude af smerte inde i centrum af baby.

Baby siger fra

Hendes ansigt nærmer sig mig som en frisk, stærk brise. Som et vindstød blæser hun ind over mig, forsvinder og kommer mod mig igen. Jeg bliver opstemt, men pludselig kan jeg ikke genvinde balancen mellem vindstødene og bliver lidt bange.Du kender sikkert legen, hvor du tager dit ansigt helt hen til babys og kilder den lille med dit hår eller nusser næse. Og så trækker dig lidt tilbage for at komme igen med endnu mere kilderi. Her kan du på et tidspunkt opleve, at baby bliver overstimuleret og står af. Den lille vil derfor vælge at kigge væk og se på noget andet mindre stimulerende. På den måde signalerer din baby til dig, at du overskred en grænse. Et signal til dig om, at der er brug for en pause.

Kommunikationen udvikles

Men dit ansigt er det mest fascinerende for din baby og den lilles umiddelbare stimuleringsverden. Og helt små børn udvikler hurtigt en genvej i hjernen til at forstå andre menneskers udtryk, siger Claes von Hofsten:– Babyer skal ikke først formulere en masse tanker om, at nu vender mundvigene opad på dette menneske, der står over for mig. Hvad mon det betyder? Nåh jo, det er en grimasse, der betyder, at hun er glad. Babys hjerne ved med det samme, at dette ansigtsudtryk betyder, at mor er glad.LÆS OGSÅ: Tigerspring: Forstå babys udviklingI samværet med vores børn vil vi gang på gang støde på grænserne – og vi kan ikke undgå fejltagelser – som at overstimulere vores baby. Men det fantastiske er, at det er med til at udvikle baby til at finde måder at håndtere mange forskellige mennesker og oplevelser på. At være en god forælder består i høj grad i at lære, hvordan du skal justere din adfærd. Og det er i følge Daniel Stern igennem disse små ‘fejl’ i kommunikationen, at både baby og du udvikler jer ved sammen at reparere og få gang i legen igen, siger Daniel Stern.

Hjælp din baby

1. Sult og gråd

Baby oplever sulten, som om, verden er ved at gå i opløsning. Sultsmerten får baby til at græde voldsomt og rytmisk. Gråden er med til at lindre smerten midlertidigt, og er et signal til mor og far – for eksempel om, at ‘jeg er altså sulten’.

2. Det kan du gøre

Tal med blid stemme for at berolige dit grædende barn. Det er lige meget, hvilke ord du siger til baby. Din blide stemme vil virke som et tæppe, du lægger rundt om baby for at trøste. Tag baby på armen. Når du løfter din grædende baby op, sker der flere ting. Under ‘sultstormen’ har baby følt, at verden nærmest eksploderer og udvider sig. Berøringen kan føles som en grænse, der giver lindring. Tæt fysisk kontakt virker allermest beroligende, når baby er ophidset og ulykkelig. Samtidig gør det at anbringe baby i lodret stilling babys nervesystem mere modtageligt for synsindtryk og lyde. Kombinationen af din stemme, din berøring og den oprette stilling er med til at få baby til at føle, at tingene vender tilbage til det normale.

2. Og husk …

… at baby kan meget mere, end du tror, og nok skal få fortalt dig, hvad han gerne vil – på sin egen måde. Stol på, at du som forælder er god til at tolke din baby. Instinktivt vil du ofte vide, hvad der er det bedste at gøre i lige denne situation.

LÆS OGSÅ: Forældrerollen: Babys første døgn derhjemme

LÆS OGSÅ: Babys udvikling: Fra første smil til første ord

LÆS OGSÅ: 42 tips til babys første år