Autostol til dit barn
SPONSORERET indhold

Sådan køber du den rigtige autostol til dit barn

Isofix, fempunktssele, bagudvendt. Det er en ny verden, der åbner sig, når du skal købe dit barns måske vigtigste sikkerhedsudstyr – autostolen.

Af: Sofie Winther Askgaard Foto: Getty Images
04. mar. 2016 | Børn | Vores Børn

Du vil dit kommende barn det bedste – og gruer måske allerede nu for alt det, der kan gå galt. Som en køretur i bilen, bare for bare at nævne én ting. 

Autostolen er noget af det vigtigste sikkerhedsudstyr, du kommer til at købe til dit barn, men det kan være en jungle at navigere rundt i størrelser, standarder og sikkerhedskrav. 

LÆS OGSÅ: Guide til autostole: Hvilken autostol passer til din baby?

Ifølge loven skal alle børn, der er under 135 centimeter, være fastspændt i godkendt sikkerhedsudstyr i bilen under kørsel. Men selv om stolen både ser pæn ud, koster en formue og er godkendt, er det ikke lig med, at den er sikker nok eller fri for miljøskadelige stoffer, siger Flemming Søndergaard, ekspert i autostole og indkøbsansvarlig hos FDM. FDM’s seneste test af 30 autostole viste, at der er decideret farlige stole i omløb, da flere af dem gik i stykker under testen.

Noget af det vigtigste er at vælge en stol, der passer til dit barn – og din bil, understreger Flemming Søndergaard. 

– Hvis stolen eksempelvis er for stor, vil den ikke beskytte dit barn godt nok, fordi barnet kan kure rundt i stolen. Selerne skal også kunne strammes helt til, så dit barn holdes fast i stolen ved en kollision, forklarer Flemming Søndergaard.

Det er normalt at starte med en bagudvendt babyautostol i gruppe 0, der er godkendt til 13 kilo. Det er dog de færreste børn, der kan være i den første stol til de vejer 13 kilo, så mange må skifte til en større stol tidligere, siger Gitte Sørensen, der er testansvarlig for autostole hos Forbrugerrådet Tænk. 

– Men det er bedst at lade barnet sidde i den bagudvendte babyautostol så længe som muligt, og det er ikke et problem for barnet eksempelvis at sidde med bøjede ben. Stolen er først for lille, hvis barnets hoved rager op over rygstøtten, siger hun. 

Pas på billige stole

Næste gruppe stole – gruppe 1 fra 9 kilo – findes også som bagudvendte stole. Ulempen er bare, at de fylder ret meget i bilen og skal monteres med et støtteben på bilens gulv. Ikke alle biler har plads til det, men det er ifølge FDM fire til seks gange så sikkert for dit barn at sidde bagudvendt.Det kan være fristende at købe en billig autostol til 5-600 kroner i et byggemarked eller supermarked, når du ved, at den alligevel skal skiftes til en større snart. Men eksperterne advarer mod at gå efter discountmodellerne. – De billigste autostole klarer sig ofte dårligt i test, og selv om de er godkendt, så er der meget langt op til niveauet for de stole, der klarer sig godt i testene. Du har heller ikke mulighed for ordentlig rådgivning om autostolen i supermarkedet, advarer Gitte Sørensen fra Forbrugerrådet Tænk. I september 2014 testede FDM således i samarbejde med flere europæiske bilklubber 11 autostole til omkring 500 kroner, og mere end halvdelen dumpede, mens kun fire lige akkurat bestod testen. Stolene dumpede både på sikkerhed og indhold af skadelige stoffer. 

Helst ikke brugt

Det kan også være fristende at købe en brugt stol for at spare penge, men her skal du også se dig for. Der er ikke noget galt i at købe brugt, men FDM fraråder det, når det gælder autostole, fordi det kan være svært for dig at vide, om stolen har været i et uheld, understreger Flemming Søndergaard fra FDM. – Hvis stolen har været i en ulykke, skal den kasseres. Også selv om det ikke lige kan ses på den. Du må gøre dit bedste for at sikre dig ved at tjekke stolen godt igennem og se efter strækmærker på selerne eller brud på flamingoen, der kan afsløre, at stolen har været i en kollission, råder han.En brugt stol skal selvfølgelig også leve op til de gældende sikkerhedskrav, da den ellers er ulovlig at køre med. Der skal være et mærke på stolen, hvorpå der skal stå enten (ECE) 44-04 eller (ECE) 44-03, eller også skal stolen være mærket med i-Size. Men husk, at selv om du køber den bedste, sikreste og dyreste model, så er det ligegyldigt, hvis ikke du monterer stolen korrekt og får sat dit barn rigtigt i den. Når det gælder babyautostolen, anbefaler Flemming Søndergaard fra FDM, at du altid køber en base til stolen, som står fast i bilen. Selve stolen kan du nemt klikke af og på basen, og den vil stå meget mere stabilt. Og så råder han til at vælge en base med isofixbeslag, som mindsker autostolens bevægelser og risikoen for fejlmontering. – Stolen står mere sikkert med isofix, og den har ofte en indikator med lys, lyd eller farve, der viser, om den er monteret korrekt, råder Flemming Søndergaard, der flere gange har været ude og tjekke autostole ved skoler og institutioner og ser mange autostole, der er monteret helt forkert.– Netop derfor anbefaler vi hos FDM at vælge en autostol med isofix, når det er muligt. Det gør risikoen for fejlmontering mindre, fordi du ganske enkelt klikker stolen eller basen i hak uden brug af lange seler, der kan sno sig eller sidde for løst, siger han. Men du kan selvfølgelig også få gode autostole til biler, der ikke har isofix, understreger Gitte Sørensen fra Forbrugerrådet Tænk. 

Tjek testresultaterne

Der kommer hele tiden nye autostole på markedet, og der bliver lavet nye test af dem. Hvert år laver FDM’s søster-organisation, ADAC, i samarbejde med flere europæiske forbrugerorganisationer og bilklubber en ny test af autostole, hvor stolene bliver bedømt inden for sikkerhed, betjening, rengøring og kemi. Du kan finde testresultaterne på fdm.dk eller taenk.dk.

– Når du så har fundet den rigtige stol, er det en god ide at køre ud i butikken og prøve stolen i din bil. Hvis du ikke har født, kan du selvfølgelig ikke teste den med babyen, men du kan finde ud af, om stolen virker stabil og passer ind i jeres bil, råder Gitte Sørensen fra Forbrugerrådet Tænk. 

Med de næste grupper af autostole er det dog en god ide også at have den lille med for at prøve stolen, siger Flemming Søndergaard fra FDM.

– Det gælder særligt de autostole, der har en sikkerhedspude foran maven i stedet for seler. De klarer sig rigtig godt i test, men det er ikke alle børn, der bryder sig om at sidde med en pude foran sig, fortæller han. 

Sidst, men ikke mindst, råder begge eksperter til, at du læser manualen grundigt igennem og får rådgivning til, hvordan stolen monteres og bruges, så du er klædt så godt på som muligt til at sikre dit barn bedst i bilen.