Sådan får I en rolig eftermiddag - og aften
SPONSORERET indhold

Sådan får I en rolig eftermiddag - og aften

Føles det somme tider som én lang ulvetime, fra du henter dit barn i institutionen, til du afleverer ham i drømmeland? Det er fordi, vi som forældre altid er et skridt foran børnene i hverdagens rutiner, siger familieterapeut Vibeke Dalum.

Af:: Elisabeth Lykke Nielsen, Vores Børn Sund Familie, Efterår 2010
03. nov. 2010 | Børn | Vores Børn

Rutine: Hentning

Tag dig tid til at sige goddag! Prøv at fornemme, hvor dit barn er nu. Hvis barnet er i gang med at lave perleplader, behøver du ikke selv lave en, inden I kan gå fra børnehaven, men sig for eksempel: “Jeg kan se, du hygger dig med at lege med perler, det kan være, vi skal have perlerne frem, når vi kommer hjem?”

Klik i boksen til højre og se hvordan du får en rolig eftermiddag for vuggestue-, børnehave-, skolebarnet og dig selv

Du kan selv udstråle ro, for eksempel ved at tage jakken af. Du behøver ikke blive længere af den grund, men du viser dit barn, at du er nærværende på den måde.

Rutine: Indkøb

Hvis en tur i Netto har det med at udvikle sig til gråd og plagerier om mælkesnitter, så vær beredt! Sørg for det første for at planlægge dine indkøb, så du ikke surfer rundt i butikken efter inspiration til aftensmaden, for det tager længere tid.

LÆS OGSÅ: Guide til en god mor-barn snak

Overvej, om du kan nøjes med at købe stort ind en gang om ugen, hvis du har en fryser, og kan planlægge menuen for en uge ad gangen. Tag en gulerod, en banan, en juice eller en kiks med til dit barn – det er svært at sige ‘mælkesnitte’ med munden fuld af mad!

Rutine: Hjemkomst

Vis barnet, at hjemmet er den fredelige oase, du gerne vil gøre det til, så ‘tag hjemmet på jer’, når I kommer hjem. Overvej, hvordan I kan komme ned i gear, for eksempel med et lille ritual, I gentager hver dag: Sidder I alle med en kande te og slapper af inden madlavningen? Går I hver til sit i ti minutter og nyder at læse avisen, Anders And-bladet eller en billedbog?

Gør hjemkomsten til jeres egen, og lad børnene forstå, at I har skiftet miljø, og nu er vi her: Hjem, kære hjem! Prøv igen at rette antennerne ind på dit barn, og se, hvordan hun har det: Har hun svært ved at omstille sig, er hun træt, sulten?

LÆS OGSÅ: Lækre snacks til ulvetimen

Det er altid en god idé med en lille eftermiddagssnack, hvis I er sultne, når I kommer hjem. Mindre børn kan ikke se bort fra deres sult, indtil I skal spise, så servér lidt frugt, nødder eller knækbrød, og spis aftensmad lidt senere i stedet. Så kan I også få tid til at se på, om der er lege, der skal leges, eller lektier, der skal læses.

Rutine: Lektier

Sørg for at skabe hyggelige og fredelige rammer til lektielæsning for dit lille skolebarn, og stå til rådighed i det omfang, det er nødvendigt, uden at du skal være lærerens forlængede arm. Lektier er et almindeligt vilkår for skolebørn, men de må ikke blive konfliktstof i familien.

Rutine: Madlavning

Lad være med at se på, hvordan andre gør det, men gør i stedet det, der fungerer bedst for jer. Kan I lide at lave mad sammen hele familien, eller er aftensmaden noget, de voksne laver, mens børnene leger? Passer menuens ambitionsniveau til den tid og de kræfter, du har, eller har du lyst til at springe over gærdet, hvor det er lavere? Så gør det! Det behøver ikke blive på bekostning af sundheden.

Rutine: Tak for i dag

Find jeres egen måde at gå til ro på, og gør tingene på en ordentlig og respektfuld måde. Du behøver ikke rulle et helt underholdningsprogram ud for at få børstet tænderne, hvis det ikke er din stil. Dit barn skal også mærke, at hverdagens små rutiner er helt naturlige.

Ritualer omkring putning er også en god ting. Godnathistorier eller godnatlæsning er fine veje til at komme ned i gear på og byde søvnen velkommen. Børn vil altid gerne have mere af det hyggelige, men det er dig, der skal sætte kvoten og overholde den.

LÆS OGSÅ: 7 tip til en rolig morgen