RS virus baby
Foto: Colourbox. | Det er vigtigt at holde øje med om baby er ramt af RS-virus.
Vores Børn

RS virus baby

Sådan takler du RS-virus

Som mor til en baby frygter du måske smitten fra andres snotnæser, fordi du har hørt skrækhistorier om RS-virus – den ‘farlige’ forkølelse. Drop panikken, bliv klogere på sygdommen, der har højsæson netop nu, og få enkle råd til at spotte symptomerne.

Af Pernille H. Wedderkopp 30.jun.2009 Børn

Vi frygter alle, at vores børn bliver syge. Ikke mindst i starten, hvor de virker små og hjælpeløse. En af de sygdomme, som kan skabe panik, er RS-virus. Der florerer mange historier om tilsyneladende banale forkølelser, som er endt med, at små børn skulle indlægges på hospitalet.

Faktum er, at langt de fleste børn kommer godt igennem en RS-virus helt af sig selv. Men derfor er det alligevel godt at kende til sygdommen, så du kan gribe ind, hvis det bliver nødvendigt. Og ellers slappe af! 

LÆS OGSÅ: Guide: Sådan gør du, når dit barn har

RS-virus er et almindeligt forkølelsesvirus, som begynder med kendte symptomer som nys, feber og hoste. Men RS-virus sætter sig på luftrør, bronkier og lunger, hvor der dannes et særlig svært og sejt sekret (slim og snot), som irriterer luftvejene. Samtidig hæver slimhinderne og gør vejrtrækningen besværlig.

Faktaboks
 • RS virus (respiratorisk syncytialvirus) er et almindeligt forkølelsesvirus, der florerer i hele vinterhalvåret fra oktober til marts, dog ofte med højsæson i januar.

 • Hvert år indlægges 3 til 4.000 børn med RS virus. Heraf er cirka halvdelen under seks måneder gamle.

 • Voksne og større børn med RS virus vil bare blive almindeligt forkølede, mens helt små børn, især i det første leveår, kan blive meget syge.

 • Virusset sætter sig på de øvre og nedre luftveje, det vil sige luftrør, bronkier og lungerne. Der dannes slim og snot i luftvejene, slimhinderne hæver, og små børn vil have svært ved at hoste slimen op fra lungerne. Samtidig får de svært ved at trække vejret.

 • Et lille barn med RS virus skal på hospitalet, hvis det er meget forkølet og bruger alle sine kræfter på at trække vejret.

Forkølelse kræver


ekstra af baby


For voksne og større børn er RS-virus som en almindelig forkølelse, men for de nul til toårige kræver det mange kræfter at trække vejret og hoste sekretet op. Det gælder især børn under et år.

– Et lille barn er på alle måder mindre end en voksen. Det gælder også størrelsen på luftrøret og bronkierne. Men hævelsen i slimhinderne er den samme, uanset om man er barn eller voksen. Derfor rammer RS-virus små børn hårdest, fortæller Kaare Lundstrøm, overlæge på Rigshospitalets børneafdeling.

Men hvordan spotter du RS-virus? Hvis dit barn blot er snottet, men ellers er frisk, spiser normalt og gerne vil have kontakt, er der ingen grund til panik. Men bliver hun bleg, afviser kontakt og har svært ved at spise, skal du være opmærksom.

LÆS OGSÅ: Forkølelsens ABC

Og så skal du holde øje med, hvordan din lille snotnæse trækker vejret. Hvis hun trækker maven helt ind under ribbenene, er det tegn på, at hun bruger for mange kræfter. Hold også øje med hurtig vejrtrækning og lyd på udåndingen.

RS-virus minder om


akut astmatisk bronkitis

– Et RS-virus minder på mange måder om akut astmatisk bronkitis. Vejrtrækningen bliver hvæsende, og man kan høre, at der virkelig står noget nede i lungerne, som skal op. De små kan blive så udmattede, at de simpelthen ikke har kræfter nok til at få det op, siger Kaare Lundstrøm.

I det stadie skal du søge hjælp på skadestuen eller en børneafdeling. Børn under et halvt år med RS-virus vil som regel blive indlagt på hospitalet. Her får de hjælp til at trække vejret ved hjælp af C-PAP-metoden, hvor en lille tingest blæser varm luft ind gennem næsen og videre ud i lungerne.

Derudover får børnene ofte ilttilskud, behandling med astmamedicin og hjælp til at suge slimet væk fra luftvejene. Typisk skal I være indlagt sammen et par dage til en uge. Kun i yderst sjældne tilfælde skal barnet i respirator – i så fald kan indlæggelsen trække ud.

Kan RS-virus undgås?

Selv om RS-virus langtfra er sjovt, er der ifølge Kaare Lundstrøm ingen grund til, at du isolerer dig i en glasklokke hele vinteren. Dog anbefaler han, at du så vidt muligt forsøger at holde din baby på under et år på afstand af forkølede voksne og børn. Hvis det er muligt, skal du også undgå meget tæt pakkede rum i vinterhalvåret, hvor risikoen for virus er størst.

Du skal dog ikke nægte en forkølet storebror eller storesøster at være sammen med sin lillebror eller -søster på grund af fare for smitte. Sørg i stedet for, at den store vasker hænder, når de har med den lille at gøre. RS-virus smitter nemlig via det sekret, barnet nyser ud i hænderne

Faktaboks

Tegn på om din baby har RS-virus:

 • Ikke orker at spise. Hvis barnet for eksempel normalt ammer i 15 minutter ad gangen og pludselig ikke orker mere efter to til tre minutter, er der noget galt. Dette skal ikke forveksles med, at et meget forkølet barn nogle gange skal holde pause for at trække vejret, men så tager fat igen bagefter.

 • Bruger mange kræfter på vejrtrækningen. Hvis barnet suger maven helt ind under ribbenene under vejtrækningen, er det tegn på, at vejrtrækningen kræver rigtig mange kræfter, og at barnet over længere tid risikerer at blive meget udmattet.

 • Trækker vejret med hvæsende lyde. Det er tegn på, at luftvejene er fyldt med slim.

 • Laver knirkelyde på udåndingen. når vi har svært ved at trække vejret, er det en automatisk refleks, at vi bruger stemmebåndene til at yde modstand, når vi ånder ud.

 • Virker sløvt og ikke gider kontakt.

 • Er blegt i huden.

 • Har blå hud omkring munden og under fingerneglene.

 • Har indsunkne øjne og fontaneller (fontanellerne er de bløde områder i kraniet, hvor knoglerne ikke er vokset sammen endnu).


Henter...