Søvn
SPONSORERET indhold

Søvn: Sådan får du junior til at sove længe

Du elsker det lille menneske ved siden af dig i sengen, ja. Begejstringen er dog begrænset, når han vågner klokken 4.30! Snup søvnekspertens 10 tips, der får dit barn til at sove længe.

Af: Jo Brand Foto: Nimastock
15. aug. 2013 | Børn | Vores Børn

1. Beslut dig for at gøre noget

Er du blevet mor til et såkaldt lærkebarn, der starter sin pippen, allerede inden fuglene gør, skal

du først og fremmest gøre noget ved situationen. For nej, det er ikke rimeligt, at du står og rører i havregrøden på et tidspunkt, hvor dine veninder stadig er på morgenværtshus. I stedet skal du vise dit barn tydeligt, hvornår det er nat, og hvornår det er dag.

Det er dig, der bestemmer, hvornår det er morgen – ikke barnet. Og det er ikke morgen klokken 4.29 eller 5.03 Alt før klokken seks er nat, fastslår sundhedsplejerske Karin Naphaug, forfatter til bogen Sov godt. Husk, at dit barn ikke kender klokken; han ved ikke, hvornår det er morgen, og hvornår det er nat, og derfor må du lære ham det.

2. Begynd søvnindlæringen tidligt i babys liv

De første tre måneder af dit barns liv må du affinde dig med natteroderi. Men allerede fra din skrattende morgenfugl er tre måneder, kan du begynde at lære ham, at klokken fem er nat. Også selv om baby vågner og vil have mad.LÆS OGSÅ: Forstå babys søvnGiv ham lidt mad, og læg ham i sengen igen, siger Karin Naphaug, der mener, at den slags morgenmåltider bør stoppe, så snart dit barn begynder at få fast føde fra fire-fem-måneders-alderen. Efter den alder er der kun én måde at takle den tidlige opvågning på: Vis barnet, at det stadig er nat, og at man skal sove om natten.

3. Tjek, om dit barn er udhvilet

Du skal først og fremmest finde ud af, om dit barn er frisk eller ej, når det vågner, før vækkeuret bipper. Hvis tumlingen sætter sig op i sengen og er helt klar til en ny dag, så har han sovet nok. Men hvis han gnider øjne og virker utilfreds, er han stadig træt.Grunden til, at trætte børn vågner for tidligt, kan være den lette drømmesøvn, som barnet befinder sig i ved fire-femtiden om morgenen. Det betyder, at junior vågner af enhver lyd eller af drømmen. Men at han vågner, betyder ikke, at han er udhvilet. Trætte børn skal lulles tilbage i søvnen. Pivvågne børn skal der derimod arbejdes med for at få længere morgener.

4. Skær ned på den sene middagslur

Vågner dit barn glad og tilfreds før klokken seks, er der noget, der tyder på, at det har fået nok søvn. Det kan du dog lave om på; du skal bare i gang med regnemaskinen. Find ud af, hvor meget søvn dit barn egentlig har brug for, ved at regne ud, hvor meget søvn alle lurene giver tilsammen. Måske sover han for meget i løbet af dagen i forhold til om natten. Nogle børn får deres sene lur for sent på dagen, og det kan gå ud over søvnen i den tidlige morgenstund.LÆS OGSÅ: Guide til bedre søvn for DIG!Når dit barn er over seks måneder, skal eftermiddagsluren ikke ligge efter klokken 16, lyder det fra sundhedsplejersken, der råder dig til at vække barnet gradvist tidligere og tidligere, hvis det sover for langt ud på eftermiddagen. Når dit barn er omkring et år, har det som regel kun brug for en lur ved 11.30-12-tiden og frem til 14-14.30, altså omkring to en halv time. Børn er dog ikke små robotter, så du er nødt til at prøve dig frem for at se, hvor meget søvn der passer bedst.

5. Put i ordentlig tid

En forklaring på, at dit barn vågner tidligt, selv om det er træt, kan være, at du lægger det for sent i seng – måske endda i håbet om, at det sover længere. Mange børn kommer for sent i seng, hvilket resulterer i overtræthed. Når børn er overtrætte, sover de dårligt, og når de sover dårligt, er der risiko for, at de vågner tidligt.Eksperten råder til, at børn under fire år ligger i deres seng klokken 18.30, så de sover klokken 19. Sådan bør det være, fra de er tre måneder gamle. Så er du en af de mødre, der lader den bette blive oppe og se to tegnefilm efter aftensmaden, er det en dårlig vane, du bør droppe. I hvert fald, hvis du gerne vil sove længere end til klokken fem.LÆS OGSÅ: 10 trin til mere søvn

6. Lad dit barn blive i egen seng

Når dit barn begynder at rumstere så tidligt, at du tænker, at det må være en ond drøm, skal du først og fremmest forsøge at slippe af sted med ikke at gøre noget som helst. Det kan være svært, men altså: Lad barnet ligge i sin seng, så længe det overhovedet er muligt. Se, om han falder i søvn af sig selv igen, i stedet for at tage ham op med det samme.Forsøg så, om du kan lade ham ligge i længere og længere tid, indtil han lærer at sove til klokken seks. Hvis dit lille A-menneske protesterer højlydt, så gå straks til næste punkt.

7. Sørg for, at dit barn er trygt

Hvad hvis mit barn græder lungerne af led? Så skal du vise, at du er der. Børn skal ikke græde alene i timevis. Det vigtige er, at dit barn ikke føler sig forladt. Han skal vide, at du er der. Så hvis det ikke hjælper at se tiden an, når han vågner, så skynd dig ind til ham, og sig ‘schhh, det er nat. Læg dig ned og sov’.LÆS OGSÅ: 3 familier: Løs vores søvnproblemerAlternativet er, at du lægger dig på en madras i børneværelset, hvor du kan sove videre, når den lille lærke vågner for tidligt. Du skal ikke gøre noget – bare vise, at du er der. Mor i rummet virker på mange børn, men ikke alle. Giv det en chance.

8. Undgå belønninger

Tager du morgenfuglen op, når den pipper klokken altfor-tidligt, bidrager du selv til, at det gentager sig. På den måde bekræfter du piphans i, at det er morgen. Står du op med barnet, indstiller det sig på den rutine og begynder fast at vågne så tidligt. Når børn får positiv opmærksomhed i form af mad eller at blive taget op af sengen, er det det samme som at give dem en belønning. Det får dem til at vågne på samme tidspunkt igen og igen.Det er helt forståeligt, hvis du placerer hr. eller fru morgenfrisk foran fjernsynet, så du selv lige kan lukke øjnene et par velsignede minutter på sofaen, men det er også den forkerte taktik, for fjernsyn er en kæmpe belønning. Hvis dit barn vågner og får lov til at komme op og se tegnefilm, er det helt sikkert, at det vågner klokken fem igen dagen efter.

9. Lad baby sove i eget værelse

Har dit barn ikke allerede sit eget værelse, kan det være en løsning, der kan strække nætterne. Du kan for eksempel lade junior sove i eget værelse, fra han er seks måneder, for så vækker I ikke hinanden med smålyde. Det gør også risikoen for, at han ender i din seng, mindre, siger Karin Naphaug og understeger, at du selvfølgelig skal gøre det, du har det bedst med.LÆS OGSÅ: Søvn styrker dit barns helbredDet er også en god ide at hænge mørklægningsgardiner op, for det kan være svært at bilde dit barn ind, at det er nat, hvis solen brager ned i hovedet på ham fra klokken fem. Du hjælper også søvnen på vej ved at holde værelset køligt. Er der tale om et helt lille barn, er 18 grader en passende temperatur, mens termometeret fint kan stå på 16-17 grader, fra dit barn er et år.

10. Hold ud

Uanset hvad du gør, kan du godt begynde at glæde dig: En skønne dag har vækkeuret passeret seks, før morgenfuglen kvidrer. Pludselig er det ovre. Det er ikke til at sige, hvornår det sker, men der kommer en morgen, hvor dit barn sover længe af sig selv.Hvis du ikke gør noget aktivt for det, vil det normalt ske, når dit barn er omkring halvandet år. Her begynder de fleste at sove længere af sig selv. Ellers sker det gerne, når de er omkring to et halvt-tre år, når det er slut med middagsluren. Det betyder selvfølgelig også, at det er slut med din middagslur på sofaen søndag eftermiddag. Men sådan er det – noget for noget!

Du er ikke alene

Fire ud af ti nybagte forældre kæmper med søvnen. Nogle børn vil ikke sove om aftenen, nogle vågner flere gange i løbet af natten, og andre vågner alt for tidligt. Og så er der dem, der gør det hele på en gang! Undgå, at du og din mand bliver alt for sure og trætte af den manglende søvn, ved at I skiftes til at stå tidligt op, så I hver især får sovet igennem hver anden nat.

Kilde: Sundhedsplejerske Karin Naphaug.

LÆS OGSÅ: 5 klassiske søvnproblemer – her er løsningen!

LÆS OGSÅ: Alternativ metode lover forældre mere søvn

LÆS OGSÅ: 5 udfordringer ved søvn – sådan gør du