Søvn
SPONSORERET indhold

Søvn skal læres til baby

Mangler både mor og baby søvn? Er puttetiden et mareridt? Går du i pendulfart mellem din egen og tremmesengen natten lang? Heldigvis er der hjælp at hente.

Af:: Eline Holm, Vores Børn, Maj 2009 Foto: Colourbox
10. jul. 2009 | Børn | Vores Børn

Når en lille søvn-anarkist er på spil, kan det være svært at tro på, at natten nogensinde bliver en fredelig stund. Sundhedsplejerske Helen Lyng Hansen forsikrer dog om, at der er en indre sovetryne i ethvert barn, om end det kan være lidt af et kunststykke at kalde den frem.

– Dit barn har brug for hjælp til at falde ind i en soverytme, som passer til en moderne dagligdag. I maven var der jo ingen rytme. Desuden er vi flokdyr, der som udgangspunkt sover bedst sammen. Det giver nogle udfordringer i forhold til, at børn i dag sover på deres eget værelse, forklarer Helen Lyng Hansen.

LÆS OGSÅ: Babys særlige søvn

Stod det til dit barn, lå det altså klods op ad dig natten lang. Derfor er den første hurdle på vejen mod nattero at få mini til at falde i søvn i egen seng.

Baby skal ikke falde i


søvn på din arm

Her gælder det om at genskabe favnens tryghed, hvilket du kan gøre ved at pakke dit barn ind i dynen, så det føler det sig omsluttet. Det er vigtigt, at du lægger den lille bylt fra dig, inden søvnen overmander puslingen.

– Dit barn vågner flere gange i løbet af natten og registrerer, om alt er, som det skal være. Hvis barnet er faldet i søvn i dine arme, men pludselig vågner og opdager, at det nu ligger i sin seng, bliver det utrygt, forklarer Helen Lyng Hansen.

Næste udfordring er at lære dit barn at døse hen uden ‘støtteben’, som er afhængige af dig. Får baby for eksempel lov til at slumre ind med brystet for munden, vil mælk og søvn hænge uløseligt sammen i den lilles verden, og så vil banditten kalde på dig for at få mælk, hver gang han eller hun vågner.

LÆS OGSÅ: 3 familier: Løs vores søvnproblem!

– Barnet skal opleve, at søvnen kommer af sig selv. Derfor skal du fjerne det fra bryst eller flaske, inden det falder i søvn, råder Helen Lyng Hansen og foreslår, at du giver barnet nogle andre remedier at associere med søvn.

Et fast godnatritual er vigtigt for en god søvn

Det kan være en stofble eller en bamse, som dit barn selv kan finde i sengen og på den måde få lidt tryghed, når det vågner om natten.Barnet har også brug for genkendelighed for at føle sig tryg, og derfor er et fast godnatritual uden de store afvigelser et must.– Læser du pludselig en ekstra bog, vil dit barn blive forvirret over, om det nu skal sove eller lege. Derfor skal du altid gennemføre det, du har besluttet, forklarer Helen Lyng Hansen, som opfordrer dig til at mønstre din fulde tro på projektet.LÆS OGSÅ: Tre veje til sikker nattesøvn– Hvis du er usikker i forhold til det, du gør, bliver dit barn også usikkert, og så vil det ikke give slip på dig. Dit kropssprog og din stemmeføring skal vise dit barn, at du ikke skifter mening, siger hun og tilføjer, at vuggestuebørn kan have brug for assistance til at rydde op i den lille hjerne efter en travl dag.– Ligesom voksne kan børn stresse over alle de ting, der er foregået om dagen. Derfor kan det være en god idé at fortælle en historie om dit barns dag for at få styr på tankemylderet.Er der oprør i tremmesengen, så snart du går, er det vigtigt at finde protestens årsag.– Hvis dit barn rækker armene op og græder er det måske bange for, at du forsvinder, når du forlader værelset. Så er det fint at sidde lidt hos barnet, siger Helen Lyng Hansen.LÆS OGSÅ: Sådan sover dit barn bedstNår der er mere ro på, kan du gå ud og vente lidt, hvorefter du kommer tilbage og forsikrer barnet om, at mor stadig er der. I begyndelsen skal du muligvis gå ind og ud rigtig mange gange, før dit barn affinder sig med situationen, men det er afgørende, at du holder fast.Andre børn har svært ved at give slip på dagens sjov og spas.

Vis baby at det er tid til at falde i søvn

– Hopper dit barn rundt i tremmesengen, er det, fordi det stadig har en masse sjov, det gerne vil lave. Dilemmaet er, at hvis du bliver i værelset, vil den lille se det som en invitation til at lege, og hvis du går, bliver barnet ked af det.Sådan forklarer sundhedsplejersken, som anbefaler, at du gentager over for barnet, at det er tid til at sove, mens du bliver i nærheden og laver noget praktisk – på den måde viser du barnet, at du er der, men at du har andre ting at lave end at vente på, at han eller hun falder i søvn.Det er naturligt, at ynglingen dukker op til overfladen flere gange i løbet af natten. Målet er, at dit barn skal finde tilbage til drømmeland uden din assistance. Derfor bør du ikke stikke sutten i munden på barnet ved det mindste klynk, for så risikerer du, at den lille forventer at få sutten ved hver opvågning.LÆS OGSÅ: Forstå babys søvnAfvent i stedet, om ikke barnet selv slumrer hen. Udvikler klynkeriet sig til gråd, skal du hjælpe.

Hjælp baby ved afbrudt søvn

– Årsagen til opvågningen kan være, at den lille har motorisk uro i kroppen. Derfor kan barnet have brug for, at du hjælper med at skifte stilling og putter dynen omkring det. Andre gange kan en beroligende lyd som ‘shhh’ være nok,

Sådan forklarer Helen Lyng Hansen, som understreger, at et barn, der græder utrøsteligt, signalerer, at det er utrygt, og derfor skal trøstes, før du lægger det tilbage i sengen.

Er dit barn frisk som en havørn og vil lege, længe før solen står op, kan årsagen være, at krudtuglen bliver puttet for tidligt.

– Er det helt skævt, kan du forsøge at ændre barnets døgnrytme ved at skubbe sengetiderne 15 minutter ad gangen dagen igennem, siger sundhedsplejersken, som også opfordrer til at holde fast i samme rytme uanset ugedagene. Det hjælper den lille til at få styr på sit indre ur.

LÆS OGSÅ: Sov hver for sig!

LÆS OGSÅ: Sådan takler du dit søvnunderskud

LÆS OGSÅ: Børn og hukommelse: Hvad kan dit barn huske?