Vores Børn

Hvad gør jeg hvis jeg ikke når hen på fødegangen?

Af Redaktionen 16.dec.2008 Børn

Spørgsmål:

Jeg er 26 år og gravid i 24. uge. Jeg har i forvejen en datter på halvandet år. Fødslen gik rigtig godt, men meget, meget hurtigt. Der gik kun fem timer, fra vandet gik, og veerne samtidig begyndte, til hun var født.

Jeg er blevet advaret af min jordemoder om, at det kan gå meget hurtigt denne gang. Det, jeg spekulerer over, er, hvad jeg gør, hvis jeg ikke når hen på fødegangen. Hvis det nu ender med at blive hjemme uden en jordemoder.

Hvordan griber man det an? Det var jo min dygtige jordemoder, der sørgede for det hele sidst.

Maria

Læs jordemoderens svar på næste side

Svar:

Kære Maria,

Ofte kommer det bag på andengangsfødende, at deres fødsel ikke går så langsomt som den første fødsel. Nogle få overraskes måske pludselig af pressetrang derhjemme efter kun få timer med veer. Næsten alle når dog alligevel at komme til fødegangen og føde der.

Din fordel er, at du er opmærksom på, at du måske føder meget hurtig, og derfor ikke skal tøve længe med at tage til fødegangen, når du har fået regelmæssige veer. Skulle det alligevel ske, at du ikke kan nå det, skal I ringe til fødegangen.

Jordemoderen vil så sende Falck af sted til jeres hjem og sørge for, at en jordemoder også begiver sig af sted. Indtil nogen er nået frem, vil hun i telefonen guide jer igennem fødslen. Heldigvis er hurtige fødsler ofte ganske ukomplicerede.

Når barnet er kommet ud, skal du ligge med det på maven og sørge for at holde det varmt. Trækker det ikke vejret af sig selv kort tid efter fødslen, kan i stimulere det ved at gnubbe det mildt på ryggen og under fødderne og måske puste det i ansigtet.

Har det meget slim i munden, kan I forsigtigt fjerne det med snippen af en stofble. Vent med at klippe navlestrengen, til jordemoder eller Falck-folk er kommet. Det skal nemlig foregå med en steril saks.

På dette tidspunkt i forløbet er Falck-folkene sikkert fremme, og de vil køre jer roligt til fødegangen i en ambulance. Der er også den mulighed at planlægge at føde hjemme. Det kan du tale med din jordemoder om, hvis det er noget, du kunne tænke dig.

Venlig hilsen Nina Sepstrup, jordemoder

Faktaboks

Om eksperten:
Nina Sepstrup er jordemoder på Frederiksberg hospital. Hun kan spørges om alt, hvad der har med graviditet, fødsel og barsel at gøre. Har du spørgsmål om din graviditet eller fødsel, så skriv til jordemoder@voresborn.dk


Henter...