Spring ud i det: Babysvømning
SPONSORERET indhold

Spring ud i det: Babysvømning

Babysvømning er sundt for både motorik og sanser, og du får en dejlig tæt oplevelse med dit barn, når I boltrer jer i vandet. Hop trygt i baljen med baby.

Af: Ida Bjørg Meldgaard, Vores Børn, januar 2010
28. apr. 2010 | Børn | Vores Børn

Din baby har svømmet rundt i fostervand i ni måneder og er ikke helt uvant med det våde element. Måske er det derfor, de fleste babyer elsker at komme en tur i svømmehallen med mor. Babysvømning er både en hyggelig aktivitet i barslen, en god mulighed for nærhed mellem dig og baby og en blid og effektiv måde at stimulere den lilles sanser og motorik på.

Det er en hyggelig affære, hvor I laver sanglege i vandet, lærer forskellige greb og måder at føre baby rundt i vandet på og selvfølgelig også bliver kastet ud i det berygtede dyk, hvor baby tager turen helt ned under vandets overflade og op igen til en nervøst afventende, storsmilende mor.

Det er samspillet mellem babys bevægelser og vandets opdrift, modstand og tryk, der udfordrer motorikken. Babys syv sanser bliver også stimuleret: Syns-, høre-, lugte-, smags-, berørings-, ledmuskel- og labyrintsansen. Men der er flere fordele ved babysvømning ud over den sansemotoriske udvikling og gode kontakt. Du sørger for at fastholde babys naturlige glæde ved vand og undgår vandskræk senere i barnets liv, og dit barn får en naturlig respekt for og forsigtighed i forhold til vand. Baby får også en social oplevelse ud af gruppeaktiviteten i vandet, hvor I alle synger sammen, leger parvis eller lader de små hilse på og vinke til hinanden.

Den effektive cocktail af fysisk og sanselig påvirkning gør baby glad, sulten og helt sikkert træt, og svømmeturen afsluttes ofte med en god lur til din lille vandhund.

Er vi klar?

Hvornår er det så tid til at hoppe i badetøjet? Babysvømning er fra nul til to år, men før I kan begynde, skal baby veje mindst fire kilo, og navlen skal være lægt. På dette tidspunkt kan din lille svømmer holde på kropsvarmen og risikerer ikke at få infektioner via navlen. Ellers skal baby blot være sund og rask. For dit vedkommende skal du være forbi otteugersundersøgelsen, så du er sikker på, at du selv er helet og klar til svømmehallen. Far kan eventuelt begynde på babysvømning, hvis du skal have lidt tid til at komme dig, men I gerne vil begynde med baby.

Inden I kaster jer ud i det store bassin i svømmehallen, kan du eventuelt give baby en fortrolig og hyggelig oplevelse med vandet i babybadekarret derhjemme. Har du et rigtigt badekar, kan du bade sammen med baby.

I vandet

Nogle babyer viser begejstring med det samme, men det kan selvfølgelig ske, at junior ikke lige stråler af lykke, første gang I hopper i vandet. Fat mod. Der er mange indtryk og lyde i en svømmehal, og baby skal lige vænne sig til det hele. De fleste babyer bliver så overvældede af indtryk, at de bliver helt stille og bare oplever.

Det er vigtigt, at du selv er afslappet i vandet og hygger dig med aktiviteten, da din tilgang til det vil smitte af på baby. Hold øjenkontakt med baby, og tal beroligende til den lille. Bruger baby sut, kan du sagtens have den med i vandet, hvis det hjælper med at skabe tryghed.

Når I er kommet ned i vandet, er det vigtigt, at barnets krop er dækket af vand, som er varmere end luften, og baby skal helst ikke blive kold. Modsat på land, hvor du har godt fat i den lille, skal du i vandet have et blidt greb om baby, hvor du støtter, ikke holder. De medfødte reflekser gør, at barnet naturligt vil smage på vandet og sutte på din våde hud. Nyd kontakten, og følg dit barns tempo og lyst. Bliver baby meget ked af det, så gå op – måske kan I være længere tid i vandet næste gang. De første gange er I måske kun i vandet i 10-20 minutter og senere maksimalt en halv time for at undgå, at baby bliver kold og overstimuleret.

Fordi I bader i et særligt babybassin, hvor vandet er minimum 32 grader varmt, kan det være koldt at gå til og fra omklædningsrummet, og det er en god idé at have nogle tørre håndklæder med til at tage om jer.

Efter svømmeturen har de fleste små behov for lidt at spise eller drikke og en lur. Hvis baby er meget træt, kan du vente med det efterfølgende bad til senere – det kan huden sagtens tåle, og klorlugten generer ikke barnet.

Pak ikke baby for meget ind i dyner og lignende, mens du gør dig selv færdig, da der som regel er meget varmt i omklædningsrummet.