Sygdom i vuggestue
SPONSORERET indhold

Pædagog: Jeg har tænkt ’uha, du ser ikke helt frisk ud’

De små kommer for hurtigt tilbage fra sygdom, oplever vuggestuepædagog Natasha Petersen. Vi har stillet pædagogen 8 spørgsmål om sygdom i vuggestuen. Læs hendes svar her.

Af:: Sofie Winther Askgaard Foto: Kaare Smith.
18. feb. 2016 | Børn | Vores Børn

1. Hvornår er det sæson for sygdom i vuggestuen?

– Når vejret skifter, har vi rigtig meget sygdom, og lige efter jul kommer der også typisk en masse mavehalløj og ekstra snot. Når vi har influenza og dårlig mave i vuggestuen, kører det gerne i ring. Særligt hvis der er et eller to børn, der måske burde være hjemme, for så smitter de jo de andre. Det er typisk på samme stue, at smitten spreder sig, og især de mindste er smittespredere, fordi de putter legetøjet i munden og tager hinandens sutter.

2. Hvad ringer I forældrene hjem for?

– Efter jeg selv er blevet mor, ser jeg anderledes på sygdom. Før kunne jeg tænke, at en snotnæse burde blive hjemme. Men så fik jeg min egen dreng, og hvis han skulle holdes hjemme for snot, kom han ikke af sted hele vinterhalvåret. Vi ringer kun hjem for forkølelse, hvis barnet er utilpas og hoster, nyser og sprutter. Og så ringer vi selvfølgelig hjem for feber, dårlig mave og typiske børnesygdomme som skoldkopper eller hånd-fod-mund-syge. Men et barn, der har en off-dag uden at være syg, betragter jeg også som et barn, der burde være hjemme. Det kan være, at barnet er meget ked af det og utrøsteligt, ikke vil lege eller spise og almentilstanden bare ikke er god.

3. Er det svært at ringe til forældrene?

– Ja, jeg synes, det er rigtigt svært, fordi jeg selv ved, hvor svært det kan være at finde ud af, om barnet egentlig er syg eller ej, og hvor svært det kan være at få fri fra arbejde. Det er aldrig sjovt at skulle ringe til en stresset forælder og stresse dem endnu mere.
 
4. Kan du finde på at lade være?

– Jeg er ret large, efter jeg selv er blevet mor. Hvis vi har et barn, der er lidt syg, men ligger og sover, kan jeg godt sige, at forældrene bare skal komme, når de kan. Også, hvis det er sidst på dagen, og der ikke er så lang tid, til barnet alligevel bliver hentet. Så forventer jeg dog ikke, at barnet er der dagen efter – selv om det desværre sker. Men det kommer an på, hvad barnet fejler, for er det meget skidt tilpas, har høj feber, dårlig mave eller opkast, så ringer vi selvfølgelig altid til forældrene med det samme.

5. Fornemmer du, at det er svært for forældre at blive hjemme?

– Jeg kan i hvert fald sagtens forstå, når forældre er så pressede, at de kan have svært ved at holde deres barn hjemme. Der er mange børn, der kommer tilbage før tid, og de er stadig lidt trætte og udmattede efter at have været syge. Det er nok, fordi forældrene er stressede, og måske ved de godt, at den er ikke er heeeelt god, men samtidig er barnet jo ikke rigtig syg længere. Sundhedsplejen i vores kommune anbefaler en feberfri dag, fordi barnet jo er træt og udmattet efter sygdom og lige har brug for den sidste nursing. Jeg ved godt, det kan være umuligt med en feberfri dag efter flere dages sygefravær, men en halv dag vil altså også være rigtig godt.

6. Afleverer forældre syge børn?

– Vi oplever af og til, at vi har et barn, der kaster op og bliver dårlig i løbet af dagen, som så selv fortæller os, at de også har kastet op om natten. Men vi kan jo ikke vide, om forældrene har sendt dem af sted, fordi de ikke kan holde fri, eller om barnet har virket frisk om morgenen. Det svinger meget med små børn og sygdom, og jeg har svært ved at tro, at ret mange forældre afleverer et sygt barn på en Panodil. Det ser jeg i hvert fald ikke på vores stue, men der kan godt være børn, som kommer om morgenen, hvor jeg tænker ‘uha, du ser ikke helt frisk ud’. Så giver jeg det som regel en times tid og ser det an. Men det er vigtigt at huske på, at syge børn smitter. Ikke kun de andre børn, men også personalet.

7. Hvad er det værste, du har oplevet?

– Det er at sende et barn hjem med feber eller opkast, og så kommer det igen dagen efter. Der skal altså en del til, før vi ringer børnene hjem, så jeg undrer mig godt nok, når de kommer dagen efter. Men igen, som mor med fuldtidsarbejde ved jeg godt, at det er så svært at få til at hænge sammen. Jeg ser også mange børn, der godt kunne bruge en dag hjemme på sofaen med mor eller far, selv om de ikke er syge. Men de kan være trætte, kede af det og bare have en rigtig dårlig dag.

8. Hvor mange sygedage skulle forældre have, hvis du bestemte?

– Hvis vi kunne have et system som for eksempel i Sverige, hvor forældrene får en stor del af deres løn, mens de passer deres syge børn, ville det være fantastisk. Jeg tror simpelthen, at vi ville have mindre sygdom, hvis forældrene havde bedre mulighed for at holde deres børn hjemme, til de er helt raske. Børnene får mere ro og mulighed for at komme sig helt, og de bliver ikke sendt tilbage til larm og masser af børn og voksne uden at være på toppen.