Børn i køkkenet
SPONSORERET indhold

Tag børn med i køkkenet: Her er 9 gode råd

I kan snitte agurker, ælte dej og stege frikadeller. Køkkenet oser af spændende opgaver, og der er mange fordele ved at lade dit barn være med. Her får du eksperternes bedste råd.

Af: Jane Thoning Callesen Foto: Maria Warnke Nørregaard
08. jul. 2016 | Børn | Vores Børn

1. Hyggen er dit ansvar
Det skal være sjovt og hyggeligt at lave mad. Begynd gerne i weekenden, hvor der er mere tid og overskud end i hverdagen. Sluk for elektronikken, så I ikke bliver forstyrret, find opskrift og ingredienser frem, og sæt god musik på, inden I går i gang.

2. Dit barn er chef
Lad hende vælge en ret til ugens madplan, beslutte om lasagnen skal have et ekstra pift oregano, eller om der skal røres lidt mere rundt i æggemassen til æggekagen. Det øger selvtilliden at være med til at bestemme.

LÆS OGSÅ: Små kokke er mindre kræsne

3. Kig på dig selv
Tag ikke dit barn med i køkkenet, hvis du selv er træt. Mærk efter, om du faktisk har energi til at have hende med. For ja, det tager længere tid, er mere besværligt og sviner mere. Har du ikke overskud, så vent til en anden dag.

4. En ting ad gangen
Børn elsker veldefinerede opgaver, som kan løses en ad gangen. For eksempel at slå et æg ud, smelte smør i en kasserolle eller skære
peberfrugt ud i bjælker. Vælg opgaver, der passer til dit barns alder og evne. Det gælder om at finde balancen, hvor dit barn bliver udfordret lidt, men ikke mister overblikket eller lysten til at være med.

LÆS OGSÅ: Kræsen: Sådan får I madglæden tilbage i familien

5. En god børnekniv
Køkkenredskaber i børnestørrelse giver dit barn fornemmelsen af at have en vigtig rolle, og med en sikker børnekniv i god kvalitet kan du lade hende snitte løs uden frygt for, at der ryger en finger. Fra fem-seks-årsalderen kan dit barn sagtens prøve kræfter med de rigtige køkkenknive – men vær opmærksom, for kniven kan hurtigt smutte.

6. Først dessert
Hvis dit barn ikke er frisk på at hjælpe dig i køkkenet, så start med at lave noget lækkert. Kage eller dessert er et godt lokkemiddel, og så er nysgerrigheden vakt til næste gang.

7. Smag og en masse ord
Lad køkkenet være et spændende laboratorium. Plant krydderurter, tal om råvarerne, duft til krydderierne, og smag på maden undervejs. Hvis I laver sellerimos, så fortæl dit barn, hvor knoldsellerien vokser, prøv om I kan smage forskel på knold og stængel, og sæt masser af ord på. Det booster lysten til at eksperimentere.

8. Drop perfektionismen
Du må gerne vejlede og forklare, men undgå så vidt muligt skældud. Det er okay, at osten bliver lidt klumpet fordelt på pizzaen, eller at salatens agurketern er skævt skåret ud. Det handler om at give børnene en succesoplevelse i køkkenet, så de får lyst til mere.

9. Husk at grine
Grin, fjol, og giv plads til skøre indfald og leg undervejs. Vend pandekagerne i luften, jonglér med appelsinerne, eller omdan køkkenet til en restaurant med menukort, tjenere og fin borddækning. I må gerne tage madlavningen seriøst, men det behøver ikke altid være så alvorligt.