Udvikling
SPONSORERET indhold

Udvikling: Er dit barn bagefter?

Måler du (også) dit barns udvikling op i mod andre børn på samme alder? Og stresser du over, at din trold halter bagefter? Få sundhedsplejerskens svar på, om det rent faktisk er et problem, hvis hun ikke kravler, spiser selv og taler lige så hurtigt som babyvennerne.

Af:: Af Camilla Haldrup, Voresbørn.dk, 2. oktober 2013
02. okt. 2013 | Børn | Vores Børn

Du burde lade være, men du gør det alligevel – måler lillepigens udvikling i forhold til andre børn på samme alder. Og sakker hun bag efter de andre, bekymrer du dig naturligt nok og spørger dig selv:

“Hvorfor kan Victor fra mødregruppen kravle, når min datter stadig bare ligger og fægter med armene uden at komme nogen vegne?”

Eller:

“De jævnaldrende børn i vuggestuen siger både mor og far, mens min lille guldklump bare vrøvler. Er det normalt?”

Ifølge sundhedsplejersken kan langt de fleste mødre heldigvis slappe helt af og lægge bekymringerne på hylden.

LÆS OGSÅ: Sådan støtter du dit barns sprog

Børns udvikling er meget forskellig

“Børn udvikler sig meget forskelligt og i meget forskelligt tempo. “Nogle børn koncentrerer sig meget om én ting, fx at pludre, og er gode til kontakt, mens de til gengæld er længe om at vende sig fra ryg til mave. Og omvendt,” forklarer Anne Greve Pedersen, der er sundhedsplejerske i Frederiksberg Kommune og har 25 års erfaring med børns udvikling.

“Det normale har vide grænser, så slå koldt vand i blodet – lige pludselig knækker dit barn koden. Og følger han eller hun ikke en relativ normal kurve, skal din sundhedsplejerske eller andre fagpersoner nok sige til,” fortsætter hun.

LÆS OGSÅ: Derfor er det sundt at kede sig

Og faktisk er rådet med at slappe af ment helt bogstaveligt for nutidens mødre.

“Mødre i dag går så meget op i deres børn – især i det førstefødte – at det bliver et projekt. De har timet det, så de har styr på uddannelse, bolig og bil, inden de får børn, og de har læst alle bibliotekets bøger om at være mor. Det gør, at deres tilgang er meget intellektuel, og barnet får sjældent lov til bare at ligge og kede sig. Men det udvikler faktisk barnet at kede sig,” forklarer Anne Greve Pedersen.

Dit barns udvikling starter på maven

Noget af det allerbedste, du ifølge sundhedsplejersken kan gøre for din baby, er derfor at lægge hende på maven. Også selvom hun brokker sig.

“Det vigtigste i den motoriske udvikling er, at børnene kommer ned på maven, ned på maven, og ned på maven, så de får mulighed for at bruge og træne deres muskler. Babyer er kloge, og de kan de mest fantastiske ting – hvis bare man giver dem mulighed og tid,” siger hun.

LÆS OGSÅ: Faresignaler: Det skal du holde øje med hos din baby

LÆS OGSÅ: Hvad sker der inde i din babys hjerne?

LÆS OGSÅ: Vi tester aktivitetstæpper