Gravid i uge 10 (10+0-10+6) symptomer
SPONSORERET indhold

Gravid uge 10: Dit barn kaldes nu et foster

Du er gravid i uge 10 og har formentlig været til din første lægesamtale. Dit barn træder i denne uge ud af sin embryoniske periode og kaldes nu et foster.

Af: Redaktionen Foto: Getty Images
02. jan. 2024 | Børn | Vores Børn

Har du fået bekræftet din graviditet hos din læge?

Når du er gravid i uge 10, har du formentlig været til den første lægekonsultation og fået oprettet den vandrejournal, som skal følge dig gennem resten af din graviditet. Måske har du også fået vendt nogle bekymringer og talt om de ting, du skal være opmærksom på i de kommende uger.

Babys udvikling tager stadig fart, og den lille måler i denne uge mellem 3,2-4,1 centimeter og vejer ca. 5 gram. Der er gang i udviklingen, og det lille embryo kaldes nu for et foster.

Næste uge 💚

Forrige uge 💚

Gravid uge 10: Din krop

Din blodvolumen er skudt i vejret, og måske er du begyndt at føle dig varmere og tørstigere, når du er gravid i uge 10. Dit hår er måske også begyndt at skinne lidt ekstra, ligesom dine negle nok er blevet stærkere. Du kan blandt andet takke de graviditetsvitaminer, du tager hver dag.

Måske er du også gået lidt op i vægt – og du kan kun se frem til, at det vil fortsætte. Gravide tager normalt alt fra 6 til 18 kilo på i løbet af en graviditet, afhængigt af hvad de vejede i forvejen. I det første trimester er den gennemsnitlige vægtøgning cirka 0,5-1 kg om måneden.

Spis og hyg dig i graviditeten, men vær klar over, at du ikke behøver mere end 50-100 ekstra kalorier om dagen i de første mange måneder for en vellykket graviditet.

Læs også

Gravid uge 10: Din baby

I uge 10 er din baby trådt ud af sin embryoniske periode og kaldes nu et foster. I løbet af denne uge er alle grundlæggende strukturer og anlæg til vitale organer færdigdannet, og det betyder, at risikoen for alvorlige misdannelser og spontan abort er blevet mindre. I løbet af de næste tre uger vil dit lille foster fordoble sin længde.

Fingerneglene og håret er begyndt at titte frem, og det lille menneske kan nu åbne munden, synke og gabe. Generelt er der meget aktivitet inde i din mave, selvom du formentlig intet kan mærke.

Hovedet udgør stadig halvdelen af hele fosteret, og det skyldes, at hjernens udvikling har førsteprioritet, mens resten af kroppen halter lidt bagefter. Hjernen vokser i rekordfart, og allerede nu har den cirka samme struktur, som den vil have ved fødslen – den er bare betydeligt mindre. Faktisk vil den ikke være fuldt udviklet, før frontallapperne er færdige, når dit barn er i 20’erne.

Den tynde cellehinde, der omgiver baby, begynder nu at omdannes til over- og underhud. Hjertet pumper blod til de indre organer og til navlesnoren, der overfører blodet til moderkagen.

Moderkagen har nu taget helt over for blommesækken, som næsten er forsvundet, og i nogle tilfælde vil man kunne høre fosterets hjerteslag via et ultralydsapparat hos jordemoren eller lægen. Det kan dog være svært at finde hjertelyden før uge 16, og derfor er det ikke sikkert, at din jordemoder vil lytte efter den, så hun ikke bekymrer dig, hvis lyden ikke kan fanges.

Læs også

Gravid uge 10: Tegn på graviditet

Har du lidt af kvalme og været lagt ned af træthed i graviditeten, så oplever du måske, at det begynder at aftage omkring uge 10. Det kan også være, at du må døje med generne i et par uger endnu, men mange gravide vil opleve, at det bliver bedre i løbet af andet trimester.

Måske er du begyndt at få næseblod, og måske begynder dit tandkød at bløde, når du børster tænder. Det skyldes en øget blodmængde i din krop og hormonernes påvirkning af slimhinderne, og det er helt almindeligt. Du kan også opleve at få en lille, frisk blødning fra slimhinden i skeden efter sex. Det er dig og ikke graviditeten, som blødningen kommer fra, og det er derfor helt ufarligt.

Din fordøjelse virker også lidt mere træg end tidligere, så mange kvinder vil føle sig mere oppustet og forstoppet. Vil du være sikker på at undgå at få hæmorider, så er det bedste, du kan gøre, at spise masser af fibre, dyrke motion og drikke tilstrækkelige mængder vand.

Det skal du vide om uge 10

Du skal til tjek flere gange i løbet af hele graviditeten. Hvor mange gange afhænger af, hvilken graviditet du har, og om du gør brug af en privat eller offentlig jordemoder eller læge. Det er også helt op til dig selv, hvor meget du vil gøre brug af.

Generelt anbefaler sundhedsstyrelsen, at gravide som minimum får følgende behandlinger:

  • 3 konsultationer hos din egen praktiserende læge
  • 2 ultralydsscanninger
  • 4-7 jordemoderkonsultationer

Den første lægekonsultation har du formentlig allerede været til, og det er her, din graviditet skal konstateres. Du får også lavet en vandrejournal og bliver henvist til en fødeafdeling, fødeklinik eller hjemmefødsel alt efter dine ønsker og de tilbud, der er i den region, du bor i. Hvis du ikke allerede har været til sådan en lægesamtale, skal du bestille en tid snarest muligt, da den type undersøgelser gerne skal ske mellem uge 6 og uge 10.

Din næste undersøgelse er 1. trimester-scanningen, også kaldet nakkefoldsscanningen, hvor man blandt andet skal undersøge baby for downs syndrom, og den kan allerede ske fra slutningen af næste uge.

Læs også

Gravid uge 10: Sundhedstips

Træning er vigtigt - også når du venter dig. Prøv at gå en tur i løbet af dagen, selvom du måske føler dig skidt tilpas, og forsæt gerne med moderat træning, hvis du har dyrket det, før du testede positiv. Alternativt kan du starte roligt op på eksempelvis svømning, cykling eller yoga.

Faktisk peger en norsk undersøgelse fra 2016 på, at du kan komme i dit livs form under graviditeten, hvis du er i god fysisk form inden. Din blodvolumen øges nemlig med op til 40% i løbet af graviditeten, hvilket betyder, at dit hjerte skal arbejde mere end normalt for at pumpe blodet rundt i kroppen.

Den øgede blodvolumen betyder også, at kroppen har flere af de oxygenbærende blodlegemer, og effekten af graviditeten bliver altså den samme som effekten af at træne i et højhus; et stærkere hjerte og mere oxygen i blodet. Er du vant til at dyrke sport, må du som udgangspunkt derfor gerne fortsætte på samme høje niveau i graviditeten. Begynder du at få smerter, så tal med din læge om, hvorvidt der er noget, du skal ændre. En stærk krop er med til at give en graviditet med færre gener og hjælper dig ved fødslen.

Til dig, der venter tvillinger

Du kan lige så godt smide al visdom om vægtøgning ud ad vinduet, hvis du venter tvillinger.

Når du fordobler antallet af børn i maven, vil du med stor sandsynlighed også tage mere på i første trimester end mødre, der kun venter ét barn. Ja, måske kan man endda allerede se, at du venter dig, og for nogle kan de ekstra kilo være den første indikation på, at der gemmer sig to fostre i maven.

Husk at fokuser på det, der foregår inden i dig – ikke på din vægt. Og husk samtidig at spise sundt og hold dig aktiv.

Har du endnu ikke fået svar på, om du bærer på en eller flere børn, kan du godt begynde at glæde dig. Det vil nemlig blive tydligt allerede fra næste uge, hvor du kan komme til den første scanning.

Anbefalet til dig