Undgå ulykker på legepladsen
SPONSORERET indhold

Undgå ulykker på legepladsen

Det er svært at undgå en splint i fingeren eller et plaster på knæet. Men hvis du vil sikre, at en tur på legepladsen ikke ender på skadestuen, er det en god idé at tjekke redskaberne, inden du slipper din tumling fri.

Af:: Lea Carlsen Ejsing, Vores Børn, april 2010
22. apr. 2010 | Børn | Vores Børn

Du løfter dit barn op på gyngen – og da du giver slip, tumler den lille baglæns ned i sandet. Et kys på panden, og barnet er klar igen.

Desværre sker der ofte mere alvorlige ulykker, der brat sætter en stopper for alt det sjove på legepladsen, men heldigvis kan du selv være med til at undgå, at dit barn kommer til skade.

“Der er standarder for, hvor høje fald der må være fra stativer, og hvor brede åbninger i legeredskaber må være. Men du skal ikke tage tommestokken med på legepladsen, medmindre du kender standarderne præcist,” fastslår legepladsinspektør Kim Munk Christensen.

LÆS OGSÅ: Forebyg hverdagens ulykker

“Brug din sunde fornuft. Virker legepladsen som et sikkert sted at være? Du behøver ikke at være legepladsinspektør for at se, om vippen er rådden, eller gyngen hænger løst.”

Tjek altid

Selv om I kommer på den samme legeplads ofte, bør du lave et hurtigt tjek: Er underlaget stødabsorberende? Barkflis og sand er bedre end jord og asfalt, men hold øje med, om frostvejr har gjort sandet hårdt. Eller om der er blevet leget så meget med flisen, at der kun er jord tilbage.

Der må selvfølgelig heller ikke være affald eller cigaretskod. Det er ikke så vigtigt, om legeredskaberne er nye, bare der ikke mangler et bræt i legehuset eller en skrue i vippen.

“En ny legeplads kan også blive ramt af hærværk, så hold øje med, om den ser forsvarlig ud. Det sker, at hjemløse søger ly for natten i legehuse, og derfor er det en god idé at se efter, om nattens beboer har glemt glasskår eller andet,” siger Kim Munk Christensen.

Med hovedet først

De fleste ulykker på legepladser sker ved fald fra gynger, klatrestativer, vipper og rutsjebaner. Små børn slår desværre tit hovedet, fordi hovedet er tungt i forhold til kroppen, og så ryger det først i jorden. Selv om en legeplads overholder alle standarder, kan der alligevel ske ulykker. Du kender dit barn og ved, om du skal give en hånd på klatrestativet, så det er altså dig, der sætter den vigtigste standard for sikkerheden.Også i forhold til, hvad dit barn er klædt i. Selv uskyldige sprækker og revner kan nemlig ende med at blive farlige – hvis træet på rutsjebanen er revnet, kan et tørklæde eller snoren fra en anorak kile sig fast, når dit barn suser ned. Desuden hører nysgerrighed og leg sammen, og selvfølgelig skal dit barn prøve, om det kan kravle gennem trappetrinene op til legetårnet. Men hvis hovedet bliver klemt fast, og barnet ikke kan nå jorden, er der fare for en alvorlig ulykke. Her må du vurdere, om legeredskaberne virker sikre. Dit barns hoved må ikke kunne sidde fast i åbninger, der er mere end 60 centimeter over jorden. Hvis du er i tvivl, så leg et andet sted.

Er sandet rent?

Spand og skovl er verdens bedste legetøj, men din tumling kan grave ulækre ting frem af sandet. Barnet tager ikke skade af at spise en lille skovlfuld rent sand, men hvis sandkassen ikke er overdækket om natten, så hold øje med, hvad den lille arkæolog finder.

LÆS OGSÅ: Førstehjælp til de mindste

“Jeg har været inspektør på en legeplads i en boligforening, hvor der to år i træk var kanyler i sandkassen. Den slags bør du se efter,” råder Kim Munk Christensen.

Katte har også en kedelig vane, når de finder en sandkasse. Det er ikke altid nok at grave efterladenskaberne væk, så husk at vaske hænder, inden I spiser madpakken. Problemet er størst i baggården eller boligkvarteret, fordi det er her, kattene bor. Hvis sandet lugter dårligt, eller der er tydelige spor efter dyr, så find noget andet at lege med.

Dit barn ved, at legepladsen er sikker grund – eller burde være det. Børn leger anderledes i naturen, hvor de ved, at de skal være forsigtige, mens en legeplads ‘lover’, at den vil passe på dem. Og så er de mindre opmærksomme.

LÆS OGSÅ: Børn i solen

“Voksne har også stor tillid til legepladser, fordi vi stoler på, at nogen kontrollerer sikkerheden. Ude i naturen kan vi ikke sætte en standard om tre meter fald eller bygge hegn om alle strandene, så ungerne ikke løber ud i vandet og drukner,” siger Kim Munk Christensen.

Skærpet opmærksomhed giver færre ulykker

Derfor har vi en tendens til at passe bedre på børnene i naturen end på legepladsen. En skærpet opmærksomhed giver færre ulykker, og den opmærksomhed kan du også bruge på legepladsen.

Det er legepladsejerens ansvar, at alt er i orden, men der findes ingen lovgivning for sikkerheden på legepladser.

“Hvis du finder en legeplads, der er dårligt vedligeholdt eller virker åbenlyst farlig, bør du anmelde det til de ansvarlige i kommunen eller i sidste ende politiet.”

Vidste du at…
… op mod 22.000 børn kommer hvert år til skade på legepladser.

HUSK!
Cykelhjelm er en rigtig god idé, men den skal af, når I kommer hen på legepladsen. Dit barn kan komme alvorligt til skade, hvis cykelhjelmen sætter sig fast i legestativet.

LÆS OGSÅ: Hjemmets mange farer