Falafel: Opskrift på hjemmelavet falafel

Falafel – Mellemøstens nationalspise

Er du også vild med falafel? Så er du langt fra den eneste. I Danmark har vi for alvor taget den mellemøstlige nationalret til os, og her på ALT.dk kan du lære hvordan du laver dem selv. Vi har nemlig samlet de bedste opskrifter på falafel. Det gælder alt fra de helt traditionelle, der er dybstegte, syndige og sprøde – og til de lidt mere kalorielette, der ikke skal steges i store mængder olie. Vi giver dig også ideer og inspiration til, hvordan du kan servere dine nylavede falafler; for eksempel i wraps, rulle, salater eller sågar på rugbrød, hvor de sprødstegte kikærtedeller også kommer til sin ret.

Læs mere

Falafel har efterhånden sneget sig vej op på listen over danskernes yndlingsretter, når det kommer til take away. De små, krydrede og sprøde kikærteboller smager også ganske syndigt, så det er måske ikke så underligt, at falafel kan konkurrere med både kebab og pizza. Men falafel er ikke forbeholdt take away. Du kan nemlig sagtens gøre din lokale falafel-handler kunsten efter, og det er slet ikke så svært, som man skulle måske tro.

Kikærter, olie og hvidløg – og masser af det

Skulle du være i tvivl, er falafel rent beset små boller af kikærter, der er stegt i olie. De har typisk været en tur i frituregryden, hvorfor de altid er sprøde. Falafler kan også steges på panden. Herudover er persille, spidskommen og ikke mindst hvidløg de gennemgående smagsgivere. Helt traditionelt serveres falaflerne med en yoghurtdressing, som smager dejligt af hvidløg eller mynte. Sidstnævnte kan du se, hvordan du laver, i denne opskrift på falafler med mynte-yoghurtdressing.

Verdens bedste falafel er dansk

Vidste du, at verdens bedste falafel er dansk? Det er så sandt, som det er sagt, og da der i 2018 blev afholdt VM i Malmø, var der faktisk både deltagelse fra Jylland og Sjælland. Resultatet blev, at verdens bedste falafel – ifølge konkurrencen i hvert fald – laves på en falafelbar i Malmø. Naturligvis efter en opskrift, der er ganske hemmelig.

Uanset om man synes, den mest velsmagende falafel er fra Jylland, Sjælland eller et helt tredje sted, siger det unægtelig noget om, at kikærtebollerne for alvor er noget, vi har taget til os her i det danske land. Falafel stammer ikke ligefrem fra de nordiske breddegrader, men kommer fra Mellemøsten. Her er det, og har altid været en normal spise, der på det nærmeste er en nationalret. Det gælder i lande som Syrien, Libanon og Palæstina.

Kikærter – en af naturens proteinkilder

Den bærende ingrediens i falaflerne, kikærterne, er at finde i rigtig mange af de mellemøstlige retter. Det gælder blandt andet hummus, der for øvrigt også ofte spises sammen med falafler. Se bare denne opskrift, hvor falaflerne serveres med hummus og tabouleh i lækre fladbrød. Kikærter lovprises ikke mindst for deres mange sunde egenskaber, hvilket gælder proteinindholdet. Faktisk er kikærter en af de fødevarer, der fra naturens side har det højeste indhold af proteiner.

Og her kan du blandt andet se, at kikærterne har fundet sin vej til listen over 13 madvarer, der indeholder mere protein end æg. Netop kikærternes høje proteinindhold er blandt grundene til, at kikærter ofte er at finde i vegetarer og veganeres kost. Her kan du læse om 4 proteinbomber – naturlige proteinrige fødevarer, der også kan indgå i en vegetarisk og vegansk kost. Det er alle bælgfrugter, og kikærter er naturligvis en af de fire.

Tørrede kikærter – eller kikærter på dåse?

Ingen falafler uden kikærter. Men ved du, om de bliver bedst med de tørrede kikærter eller dåsekikærterne? Mange kyndige falafelmagere vil hævde, at det er blasfemi at bruge alt andet end tørrede kikærter til falafler. Og at det er sådan, de bliver allerbedst. Hvorvidt dét er sandt, lader vi dig om at afgøre.

Faktum er nemlig, at du kan bruge både de tørrede kikærter og kikærter på dåse. Vælger du førstnævnte, skal du dog være opmærksom på, at de skal udblødes inden brug. Det skal de faktisk i minimum 10-12 timer inden. Det er derfor noget, du skal have i mente, når du skal lave falafler. Det kan være svært at tyde ud fra opskrift, om den mængde kikærter, der skal bruges, er tørrede eller udblødte kikærter.

Et af de bedste råd, når du skal prøve kræfter med falafel-bagningen selv, er derfor, at du læser opskriften en ekstra gang. Og gerne i god tid, inden du starter. På den måde kan du nå at udbløde kikærterne – eller købe dåsekikærter, hvis du vælger at ty til den nemme løsning.

Sund(ere) falafel

Olien er ligeså svær at komme udenom, når det gælder falafel. Den bedst kendte falafel, er formentlig den friturestegte. Tilberedningen i et varmt oliebad har naturligvis betydning for falaflernes sundhedsværdi, og kalorieindholdet kan være noget højt. Heldigvis er der andre måder at tilberede falafler på.

Du behøver derfor ikke undgå falafler helt, fordi du holder øje med kalorierne. Et af måderne at komme omkring dét på, er at lave falaflerne på en nonstick-pande. Det er for eksempel tilfældet i denne opskrift på hjemmelavet falafel, hvor du kan undgå friture og de unødige kalorier fra store mængder af olie. Opskriften lader dig nemlig nøjes med et par spiseskefulde fedtstof til stegningen.