Fordøjelsen - tips og info til en god fordøjelse

Problemer med maven er langtfra et sexet emne – men faktisk lider hele 1,5 millioner danskere af fordøjelsesproblemer. Din fordøjelse er vigtig for at holde dig i live, rask og ikke mindst vital og aktiv. Den arbejder døgnet rundt på at optage og omsætte vigtige næringsstoffer og udskille affaldsstoffer.

Det er, hvad du putter i munden, der afgør, hvor god en proces du får. Den gode nyhed er, at du kan få en god fordøjelse ved hjælp af din kost, motion og velvære. 

Læs mere

Ballonmave, halsbrand, diarré og forstoppelse, allergi og fødevareintolerance er bare nogle af de fordøjelsesproblemer, mange kvinder døjer med. Men heldigvis er der meget, du selv kan gøre for at identificere og løse problemerne. Op mod hver anden danske kvinde har kronisk oppustet mave, og hver femte henvendelse til lægen drejer sig om mavesmerter. Hvis rejsen ”fra mund til bund” skal gå glat, har din fordøjelse brug for din hjælp. Medmindre der er tale om en sygdom, så handler dårlig fordøjelse nemlig som regel om for lidt motion, for dårlig søvn, for meget arbejde – og forkert kost, konstaterer læge og forfatter Søs Wollesen i bogen Sund mave sådan!.

TEST DIN FORDØJELSE

Har du afføring minimum tre gange om ugen og kommer du af med den uden at behøve anstrenge dig? Er din afføring relativ blød og på mere end 30 gram pr. toiletbesøg? Er svaret ja? Tillykke, så fungerer din fordøjelse, som den skal! Hører du derimod til det store flertal, som må indrømme, at „øh nej, ikke altid” eller „nej, faktisk sjældent”? Prøv eventuelt i en periode at føre regnskab over, hvad du spiser (og hvor meget du sover, stresser, motionerer osv.). Læg mærke til, hvordan din fordøjelse reagerer på forskellige fødevarer (og på din livsstil), og notér reaktionerne ned. Og læs med her og se, hvad der eventuelt kan være årsagen til – og løsningen på dine problemer.

HAR DU LUFT I MAVEN?

  • Bliver du let oppustet, får mavekneb eller har unormalt meget luft i tarmene? Så prøv i en periode at spare på luftudviklende fødevarer som løg, hvidløg, kål, tørrede bælgfrugter, abrikoser, blommer, rosiner og svesker. Nødder i større mængder kan også medføre „ballonmave”, og det samme kan sødemidlerne sorbitol, xylitol og mannitol og både øl, vin, sodavand, juice og mælk.
  • Får frugt – især æbler, pærer og kirsebær – din mave til at „puste sig op”? Så prøv i en periode med lidt mindre mængder og se, hvad der sker.
  • Spiser du fiberrigt? Kostfibre fremmer fordøjelsen! Men der findes to typer kostfibre – de opløselige og de uopløselige – og din kost skal indeholde begge typer.

HAR DU SURE OPSTØD OG HALSBRAND?

Vin, øl, sodavand, juice og mælk kan irritere slimhinden i mavesækken – og stærke krydderier og sovse kan vedligeholde og forværre symptomerne. Skær alle fede og stegte fødevarer fra – eller skær i hvert fald ned. Og vær opmærksom på, om grøntsager som tomater, peberfrugter, majs og radiser kan være det, der udløser det sure opstød eller halsbranden.

HAR DU LUFT I MAVEN + TYND MAVE?

Har du både luft i maven og tynd mave – uden perioder med forstoppelse – kan de ellers så sunde kostfibre faktisk forværre symptomerne. Så prøv i en periode at skære ned på groft brød, frugt, bælgfrugter og grøntsager og se, hvad der sker. Prøv også at skære ned på eller helt udelukke mælkeprodukter, fødevarer med mælk i, sukkerfrie produkter med sødemidler – og spar på kaffe og sort te.

HAR DU FORSTOPPELSE?

Prøv, om ikke det hjælper at skære ned på „blege” fødevarer som hvidt brød, almindelig pasta og hvide ris – og på takeaway og færdigretter fra supermarkedets kølemontre. Vær opmærksom på, at æg kan forværre en forstoppelse, og at det „tunge” kød fra firbenede dyr forsinker tarmens bevægelser

ER DIN TARM IRRITABEL?

Irritabel tarmsyndrom (Irritable bowel syndrome – IBS) er en sygdom, der især er almindelig blandt kvinder. Sygdommen udvikler sig som regel i 15-40-årsalderen, og symptomerne er perioder med mavesmerter, oppustethed, diarré og forstoppelse. Nogle får også ondt i ryggen, musklerne og leddene, bliver meget trætte og får kvalme og hovedpine. Hvad årsagen til IBS er, ved man ikke, men man har mistanke til hormonbalancen og ved, at det er arveligt, og det i nogle tilfælde handler om en skjult forstoppelse. Stress, angst og depression, sukker og fed og/eller krydret mad forværrer IBS, hvorimod psykoterapi og afspænding kan lindre.

GODE BAKTERIER

Dit tarmsystem vrimler med cirka 100.000 milliarder bakterier bestående af mange hundrede arter med mange forskellige opgaver. Nogle producerer vitaminer, andre letter optagelsen af mineraler – og nogle skal danne stoffer, som immunforsvaret skal bruge til at holde sygdomsfremkaldende vira og bakterier i skak. Så det er vigtigt, at din tarmflora rummer gode bakterier i rigelige mængder. Er din tarmflora kommet ud af balance, kan du bringe den tilbage med:

  • Sund nærende kost.
  • Regelmæssige måltider.
  • Regelmæssig sund søvn.
  • Mælkesyrebakterier
  • Kostfibre (+vand).

GUF TIL TARMFLORAEN

En portion A38 med fiberdrys – og et glas vand til at lette fibrenes omsætning – er en effektiv hjælp til en forstyrret bakteriebalance. Det samme er kosttilskud som f.eks. Multidophilus, Garpro, BioGaia, Mavebalance 2i1, Bifiform, Idoform, Multidophilus,Matas Mælkesyrebakterier og NDS Classic.

PRØV ET TILSKUD

Naturlægemidlerne Obbekjærs Pebermyntekapsler og Physio-JHP Pebermynteolie samt kosttilskud som Dida, Mave i Form, Gastrosan Complex, Valleforce, Boldocynara, Gastroform og Cypar kan alle lægge en dæmper på luft i maven.

Naturlægemidlerne HUSK loppefrøskaller, Thea Go og Thea Bona samt kosttilskud som Trifalla, Mavel og Avivir Aloe Vera-kapsler kan alle sætte skub i tingene.