Asparges - lækre opskrifter med de grønne og hvide

Sunde og slanke og et sikkert tegn på forår. De skønne grønne asparges er en delikat og sprød grønsag - her på siden finder du vores allerbedste opskrifter med asparges.

Prøv f.eks. en af disse lækre opskrifter med asparges:

Læs mere

Grønne asparges er rige på vitaminer

Grønne asparges indeholder en stor mængde vand og dermed kun få kalorier og næsten intet fedt. De grønne spyd er rige på vitaminet folat, som er vigtigt for immunsystemet og fordøjelsen. Indeholder også B- og C-vitamin, mineralerne calcium og natrium samt antioxidanter.

Værd at vide om grønne asparges

  • Sæsonen for danske grønne asparges er kort. Nyd dem fra maj til omkring Skt. Hans.
  • Grønne asparges skal i modsætning til hvide asparges ikke skrælles.
  • Den nederste træede ende af aspargesene skal skæres/knækkes af, hvorefter de er klar til brug.
  • Hvis de grønne asparges opbevares i en frysepose i køleskabet eller i et hårdt opvredet viskestykke i en beholder med låg, holder de sig fint en uges tid.
  • Er dine grønne asparges blevet lidt kedelige, så stil dem i et glas med iskoldt vand i ca. 10 min., så genfinder de deres sprødhed.

Få det bedste ud af dine asparges

  • Asparges smager bedst, når de er helt friskstukne. Derfor er det en fordel at se efter danske asparges, som har sæson fra starten af maj (den præcise dato afhænger af, hvor varmt foråret har været) og frem til sankthans.
  • Asparges, som ikke skal bruges samme dag, opbevares bedst på køl pakket ind i fugtig køkkenrulle. De skal have luft og bør ikke pakkes helt ind i en plastikpose eller boks, da toppen så nemt kan blive dårlig.
  • Den nederste, træede ende af aspargeserne skæres eller knækkes af, uanset hvilken farve de har.
  • Hvide asparges skal skrælles. Det gør du med en skarp kartoffelskræller eller allerbedst med en såkaldt tyndskræller. Skræl fra hovedet og ned. På den måde undgår du, at de knækker.
  • Meget tykke grønne asparges skal gerne skrælles lidt på den nederste del, mens tynde grønne og lilla asparges ikke behøver blive skrællet.
  • Alle former for asparges kan spises rå, koges, dampes og bages i ovnen. Kogetiden afhænger af tykkelsen, så mærk med en madpincet eller gaffel, om de giver efter for et let tryk. Præcis på det tidspunkt skal de op og dryppe af på et klæde.
  • Kog asparges i let boblende vand med salt og godt med smør samt evt. et par citronskiver. Det kan være en fordel på forhånd at have kogt skræller af hvide asparges i vandet, så det smager af asparges.