Knækbrød - opskrifter på lækker hjemmebagt knækbrød

Knækbrød er et super lækkert alternativ til både rugbrød og franskbrød, og kan fungere både i madpakken, som hurtig snack eller som et sundere alternativ til ostekiksen.

Bager du selv, kan du få det præcis, som du vil have det. Prøv f.eks. knækbrød med kerner, knækbrød bagt med rugmel, knækbrød uden mel, glutenfrit knækbrød, eller nemme knækbrød med chiafrø, tranebær, birkes eller sesam.

Her får du vores bedste knækbrødsopskrifter.

Læs mere

Hårdbagt fladbrød, der er sprødt og tørt. På papiret ser det måske slet ikke tiltalende ud, men knækbrød er som bekendt slet ikke så kedeligt, som det kan lyde til. Og når du tilmed bager dem så selv, så bliver det altid lækkert. Knækbrødsbagning er ikke noget, der kræver svensk blod i årerne – det er faktisk ganske nemt.

Til morgen, middag og aften – og alt derimellem

Knækbrød er en brødtype, der tjener mange formål. De kan stille sulten om morgenen, hvis du ikke lige er typen, der har en rumlende mave, så snart du står op. Knækbrød kan holde sig i virkelig lang tid, og er stadig godt selvom, du ikke får det spist lige med det samme. Dét er måske mere, end man kan sige om det rugbrød eller hvedebrød, der har ligget lige én dag for længe i brødkurven. Det hårde fladbrød er også perfekt at have lige ved hånden, når sulten melder sig om eftermiddagen. Eller om aftenen for den sags skyld.

Svensk, når det er bedst

Det er lidt med knækbrød, som det er med IKEA. Begge dele kommer fra Sverige, og så ved vi slet ikke, hvordan vi skulle leve uden. Du kender formentlig WASA, der er været verdens største producent af knækbrød. Det har de været siden 1919, men knækbrød kan faktisk dateres helt tilbage til middelalderen. Her blev det efter sigende bagt i Sverige og Finland, som en måde at forlænge høsten på. Helt ligesom det var tilfældet med kødet, der blev saltet. Gør svensken kunsten efter og bag knækbrødet helt lige, som de gør det på den anden side af sundet med opskriften på svenske knækbrød.

Med nøddernes kernegode egenskaber

Fælles for mange af de bedste knækbrødsopskrifter er det store indhold af nødder, frø og kerner. De tre råvarer er blandt andet med til at gøre knækbrødene smagfulde, og så bidrager nødderne ikke mindst med masser af gode egenskaber. Du kan læse meget mere om, hvilke egenskaber dét er, når vi gennemgår, hvad disse 9 forskellige nødder gør for din sundhed. Det handler blandt andet om antioxidanter, mineraler og ikke mindst Omega 3-fedtsyrer, som nødderne er fulde af. Kernerne og nødderne er med til at gøre knækbrødene sunde, men det er også en måde at variere dem på. Du kan nemlig komme lige præcis de nødder i, du bedst kan lide. Kerner og nødder er som bekendt noget kalorietunge, og det betyder samtidig også, at knækbrød kan indeholde en del kalorier. Heldigvis vejer knækbrød i sig selv ikke meget, hvorfor det ikke nødvendigvis er forbruget af knækbrød, du skal være nervøs for. Prøv bare et af de her fem opskrifter på lækre, nødde- og kernefyldte knækbrød:

  1. Glutenfrit knækbrød med kerner
  2. Knækbrød med hørfrø og chiafrø
  3. Power-knækbrød
  4. Knækbrød med birkes og sesam

En sund frokost – og en lækker dessert

Knækbrød udgør også et ganske fint frokostmåltid. Du kan for eksempel servere det med kylling, hytteost og blødkogt æg – så har du en god og mættende frokost, der ikke vælter kalorieregnskabet. Retten har et lavt fedtindhold og mætter godt. Som det også gælder lune boller, smager knækbrød ganske fortrinligt med smør. Eller bare helt, som de er. Du kan også servere dem sammen med ost. Få inspiration til ostedesserten med denne opskrift på 3 slags ost, hjemmebagt knækbrød og kvædekompot.