Marengs - Kager, desserter & lagkager

Marengs er en skøn lille sprød kage, som du laver af æggehvide og sukker. De fleste vælger også at tilsætte lidt eddike eller citronsaft og lidt ’smag’ – f.eks. vaniljesukker eller ekstrakt, kokosmel eller mandelmel eller kakao.

Læs mere

Masser af muligheder med marengs

Når du først har pisket æggehvider og sukker sammen til marengs, er der næsten ingen grænser for, hvad du kan bage. Du kan f.eks. bage de helt klassiske marengskys, du kan bage ’rutebiler’, som er små aflange marengs med kakaosmag, eller kaste dig ud at bage marengsreder, som er små marengsbunde med en lille kant, som du kan fylde med alskens lækre friske bær, kompotter, creme og flødeskum.

Marengs

Prøv f.eks. opskriften på disse små, søde og lyserøde marengskys

Kager, desserter & lagkager

Du kan bruge marengs til et utal af forskellige kager og desserter – og marengs kan fungere både som bund og som låg i både tærter, kager og dessertanretninger. Marengs kan sågar også bruges til lagkagebunde – med en marengsbund får din lagkage et lettere og mere sprødt udtryk, der passer utroligt godt til en sommerfest eller fødselsdag.

Tjekliste: Sådan lykkes dine marengs

• Dine redskaber skal være helt RENE og ikke fedtede på nogen måde. Skåle af stål og glas er bedst at piske hvider stive i, for plastikskåle kan være svære at affedte. Kom evt. lidt eddike på et stykke køkkenrulle, og tør redskaberne af i eddiken, inden der skal piskes.

  • Æggehvider er nemmere at piske, hvis de har stuetemperatur. Tag dem gerne ud af køleskab en halv times tid, inden de skal bruges.
  • Du opnår det bedste resultat med pasteuriserede hvider, da de ikke er ‘forurenede’ af blomme eller andet.
  • Marengsmasse, der skal bages, skal sprøjtes og bages med det samme, for massen har ikke godt af at vente.
  • Bagning af marengs afhænger af, om man vil have en helt tør marengs, eller om den gerne må være lidt blød i midten.
  • Hvis man vil have bløde marengs, skal man ikke lade dem afkøle og eftertørre i ovnen, så skal de ud og stå på en kold rist.
  • Bag altid marengs ved lav varme, 100-140 grader, så tager de ikke farve, før de bliver sprøde.

Udenlandske desserter med marengs

Og så kan du også bruge marengs i den klassiske amerikanske isdessert ’Baked Alaska’ og selvfølgelig som bund i skønne pavlova-kager. En pavlova består af en marengsbund, der er blød indeni og sprød udenpå. Ovenpå er der masser af vaniljeflødeskum og friske bær og frugter. Pavlovaen er opkaldt efter den russiske balletdanserinde Anna Pavlova og er i dag kendt som Australiens nationaldessert.

Den klassiske danske kage med det fjollede navn

Men også i lille Danmarks har vi vores helt egen nationalt kendte kage med marengs, nemlig ’Bedstefars skæg’ som er en sandkagebund med kompot af bær eller rabarber ovenpå - og en tykt lag marengs på toppen. Slet ikke så udbredt og elsket i hele verden som en pavlova, men bestemt en kage med marengs, der er værd at stifte bekendtskab med.

Et værre rod

En anden skøn dessert med marengs er den engelske Eton Mess, som er en af verdens nemmeste – og lækreste desserter. Den består af friske jordbær, marengs og flødeskum serveres ved Eton Colleges årlig cricketturnering med de studerende fra Winchester College.

Både til det kolde og det varme

Marengskys kan også fungere fint som tilbehør til is, eller som låg på en isdessert – du kan vælge at bage marengsen med is i midten som en ’Baked Alaska’ eller du kan bruge en gasbrænder og flamberer marengsen, så den bliver til et sprødt låg på din dessert. I det hele taget er marengs en skøn kage-type at arbejde med i det søde køkken og du kan fremtrylle de fineste og lækreste både kager, lagkager og desserter med marengs.

Her på siden finder du de bedste opskrifter på alt fra kæmpe lakridsmarengs til marengstærter, pavlova og bedstefars skæg fra ALT for damerne, Hjemmet, boligliv, FIT LIVING og Hendes Verden.