Oppustet mave: Sådan undgår du ballonmaven

Er du også træt af at have ondt i maven eller være så oppustet, at du ligner én, der er gravid i femte måned?

Her på siden finder du artikler med masser af gode tips til, hvordan du kan undgå oppustet mave.

Læs mere

SÅDAN UNDGÅR DU EN OPPUSTET MAVE

  • Spis og drik langsomt
  • Undgå kulsyreholdige drikke som sodavand
  • Sluk cigaretten
  • Pas på med for meget kål, bønner, koffein og krydderier
  • Drop tyggegummiet
  • Skær ned på alkoholen
  • Kobl af noget tid før du skal spise. Så er dit fordøjelsessystem mere klar til at bearbejde maden

STRESS KAN GIVE OPPUSTET MAVE

"Der er flere grunde til, at maven bliver oppustet, men en af de vigtigste er stress. Når vi er stressede reagerer kroppen ved at sende en hær af hormoner ud i kroppen. Hormonerne skal hjælpe os med at overkomme den stressede periode, men har samtidig den kedelige bivirkning at hæmme kroppens naturlige evne til at fordøje. Samtidig stiger vores lyst til koffein og sukker betydeligt, og det er noget, der virkelig kan få maven til at boble op," forklarer Ida Krak. Læs mere i artiklen Sig farvel til oppustet mave og goddag til flad mave

SLAP AF

Kender du det med, at stress og bekymringer går lige i maven? Stress påvirker nemlig tyktarmen, fordi kroppen går i alarmberedskab, så mavetarm- systemet ikke har tid og energi til at fordøje den sunde mad. Stress kan sætte sig som varige problemer med forstoppelse og oppustet mave, så prøv at undgå for mange bekymringer og at have alt for travlt.

Oppustet mave: Det er fordøjelsen, der driller

Hvis du har prøvet at føle dig oppustet, ved du, at ikke alene ligner maven en ballon – det gør også ofte rigtigt ondt. Det prikker, stikker og rumler, og du har allermest lyst til at knappe bukserne op eller lægge dig ned. Samtidig med ”ballonmaven” får du måske også halsbrand og sure opstød. Det er din fordøjelse, der driller.

SPIS SYLTEDE AGURKER

Et helt enkelt tip lyder at spise et par syltede agurker, asier eller andet syrligt ca. 20 minutter før et måltid, da det stimulerer produktionen af mavesyre og sætter gang i frigørelsen af fordøjelses-enzymer. Mange tror, de bliver oppustede eller får halsbrand, fordi de har for meget mavesyre, men paradoksalt nok forholder det sig ofte lige omvendt – især for de lidt ældre kvinder. Og så er der lige en ting til:

De fleste, især kvinder, finder det pinligt at lukke luft ud – uanset i hvilken ende, det foregår. Men holder du prutter og bøvser inde alt for længe, bliver du hurtigt oppustet og får ondt.

SKIFT KAFFE UD MED URTETE

Koffeinen i kaffe kan overstimulere nervesystemet, så man bliver oppustet og forstoppet. Kaffe indeholder også taninstoffer, som generer slimhinden i tarmen. Drik i stedet urtete, som er basedannende og god for din fordøjelse og dit stressniveau.

Irritabel tarm og oppustet mave

Har du ofte oppustet mave, og rumler den, når du har spist? Så har du måske en irritabel tarm (IBS). Med diæten ’Low FODMAP diet’ er der hjælp at hente. FODMAP er betegnelsen for fire problematiske kulhydrater, som, når de nedbrydes i tarmsystemet, kan virke ekstremt irriterende på en følsom tarm. Så Low FODMAP diet handler helt enkelt om at begrænse eller helt undgå en eller flere af disse kulhydrater.

De fire kulhydraters kemiske navne er:

  • Oligosakkarider (fruktaner og galaktaner)
  • Disakkarider (laktose)
  • Monosakkarider (fruktose)
  • Polyoler (sukkeralkoholer)

men det er sjældent, at de optræder på varedeklarationerne. De gemmer sig som regel under betegnelser som f.eks. frugtsukker, mælkesukker og druesukker, majssirup eller fruktosesirup.

For at finde ud af, hvilke fødevarer du ikke kan tåle, skal du bruge udelukkelsesmetoden. Start med de fødevarer, du har størst mistanke til og spiser mest af – og udeluk kun én fødevare ad gangen. Har du brug for hjælp til processen, kan du kontakte en klinisk diætist eller en ernæringsterapeut med erfaring i fødevareallergi/ fødevareintolerans.

Test din tarm og undgå oppustet mave

Har du problemer med:

Oligosakkarider, så får du symptomer, når du spiser byg, cikorie, hvede, hvidløg, kikærter, linser, løg, pistacienødder, porrer og rug.

Disakkarider, så vil din tarm reagere på fløde (og flødeskum), is, mælk fra både køer, geder og får, kakaomælk, kondenseret mælk, myseost, mælkechokolade og syrnede mælkeprodukter.

Monosakkarider, så skal du helt sikkert undgå artiskokker, asparges, dåsefrugt, honning, juice, pærer, sukkerærter, tørret frugt, vandmelon og æbler.

Polyoler, så skal du droppe al mad, som ifølge deklarationen rummer noget, der ender på -ol. Men også abrikoser, avocado, blomkål, blommer, brombær, kirsebær, sukkerfrie pastiller og tyggegummi, svampe, svesker og vandmelon.

Farvel oppustet mave: 8 KOSTRÅD

Når du spiser for meget, kan det påvirke din fordøjelse på flere måder: Du kan føle dig oppustet, få ondt i maven, prutte mere, blive forstoppet. Her er 8 råd.

  1. Spis frugt og grønt. Spis dagligt 2-3 portioner frugt (f.eks. banan, appelsin, kiwi, jordbær, hindbær og vindruer) – men kun 80-100 g pr. portion. Spis grønsager (f.eks grønne bønner, kartofler og rodfrugter) til både frokost og aftensmad og meget gerne 150-200 g pr. måltid – men undgå løg, hvidløg, svampe og kål. I alt ca 600 g frugt og grønt om dagen.
  2. Spis fisk hver uge. Men vær opmærksom på, at fiskefrikadeller og laksepaté kan indeholde mel – og at marineret fisk indeholder løg. Så spis tun i vand, makrel i tomat, laks, hellefisk, torsk, sej osv. Cirka 200-300 g fisk og fiskepålæg flere gange om ugen.
  3. Spis kartofler, ris og groft brød. Men pasta og brød skal være fremstillet uden rug, hvede og byg. Sørg for at få fibre og fuldkorn fra havregryn, brune ris, boghvede, quinoa, hel hirse og fuldkornsspelt – og evt. et tilskud af loppefrøskaller.
  4. Spar på sukkeret. Almindeligt hvidt sukker er tomme kalorier, så der er al mulig grund til at spare på det – især fra sodavand, slik og kager. Højst 10 procent af dagens kalorier bør stamme fra tilsat sukker – altså maks. 55 g til en voksen kvinde og maks. 70 g til en mand.
  5. Spar på fedtet – især fra mejeriprodukter og kød. Brød indeholder f.eks. mange kalorierige kerner og frø i stedet for mel og får derfor et højt fedtindhold.
  6. Spis varieret. 
  7. Sluk tørsten i vand. Mælkebaserede, laktoseholdige drikkevarer (f.eks. kakao og drikkeyoghurt), og drikkevarer, der indeholder juice eller fruktose (f.eks. rom og cider), bør selvsagt undgås. Sodavand og saftevand bør begrænses – men mest pga. sukkerindholdet. Så ja, sluk tørsten i vand – minimum 1½ liter pr. dag.
  8. Vær fysisk aktiv – mindst 30 min. om dagen.