Pesto - opskrifter på det lækre grønne tilbehør

Et glas med hjemmelavet pesto i køleskabet kan være en lidt af en livredder, når du skal finde på noget lækker aftensmad i en fart. For pesto er lige den ekstra prik over i'et, der kan gøre en pastaret eller omelet lidt bedre, eller gøre din sandwich til en udsøgt nydelse.

Her på siden finder du vores allerbedste opskrifter på pesto. Prøv fx:

Og meget meget mere...

Læs mere

Pesto er en tyk, kold, rå purésovs jævnet med pinjekerner eller nødder. Pesto er smagfuld og meget enkel, hvorfor ingredienserne har ekstra stor betydning for smagen. Pesto genovese er den helt klassiske og laves af masser af frisk basilikum, pinjekerner, hvidløg, ekstra jomfruolivenolie og parmesanost.

Du kan løbe alverdens slags pesto i butikkerne, men en hjemmelavet pesto smager altså bare godt. Og så kan du også fuldstændig selv vælge, hvad du vil putte i din pesto. Mange slags færdigkøbte pesto indeholder desuden nødder eller nødderester, så er du allergisk over for nødder, kan det være en god ide at lave pesto selv fra bunden. Og det er hverken dyrt eller besværligt, selv at lave pesto derhjemme.

Hjemmelavet pesto kan laves af basilikum, persille eller andre grønne krydderurter og pinjekerner. Du kan variere krydderurterne i en uendelighed og du kan erstatte pinjekerneren af cashewnødder, mandler eller andre nødder.

Pesto fra Genova

(Katrine Klinken/Foto: Line Falck)

Den klassiske opskrift på pesto alla genovese er som navnet antyder fra byen Genova, hovedstad i Ligurien i Norditalien. Den kolde basilikumsauce er tilberedt af ganske få ingredienser, hvorfor kvaliteten af disse har ekstra stor betydning for smagen: Basilikum, hvidløg, pinjekerner, ost og olivenolie.

En pesto er rå – og ikke kogt – og laves typisk i en marmormorter med en støder af træ eller sten, så basilikumbladene ikke bliver brune, når de stødes (en metalstøder udvikler varme, så det duer ikke). Pesto er afledt af ordet ’pestatura’, som beskriver processen, hvor den friske basilikum stødes i morteren.

I den klassiske pesto stødes basilikum med pinjekerner, hvidløg og to slags fintrevne oste: ægte parmigiano-reggiano og fåreosten pecorino sardo, der stammer fra Sardinen. Derpå justeres konsistensen med ekstra jomfruolivenolie, der også giver en god smag til pestoen, og smages til med citronsaft eller vineddike.

 Tip: Mojo og pistou er to varianter af den kolde italienske pesto. I Spanien laver man mojo, som jævnes med brødkrumme og mandler. Den franske pistou er fra Provence og enklere komponeret, da der ikke tilsættes pinjekerner eller nødder. Af samme årsag er pistou tyndere i konsistensen og mere en dressing end en sauce.

Pesto alla genovese er en meget anvendelig sauce og passer især godt til pastaretter, fisk, kylling, tomat- og kartoffelsalater og som dip til grøntsager og dressing i sandwiches.  Her får du en klassisk opskrift på en god hjemmelavet pesto, som du kan bruge til alt:

pesto-opskrift.jpg

6 portioner, ca. 2½ dl pesto
Arbejdstid: 10 min.
Trækketid: 1 time

1 stort bundt frisk basilikum, 100 g blade
1-2 fed frisk hvidløg
125 g pinjekerner
ca. 75 g parmesanost, grana eller pecorino, friskrevet
ca. 1 dl ekstra jomfruolivenolie
salt
evt. lidt citronsaft eller god vineddike

1. Skyl basilikum, og pil bladene af stilkene. Tør bladene evt. i en salatslynge.
2. Blend eller stød basilikumblade og pinjekerner i en morter til en ensartet jævn masse.
3. Tilsæt knust hvidløg og revet ost. Rør gradvist olien i.
4. Lad pestoen trække i ca. 1 time, og smag til med salt og evt. lidt citronsaft eller eddike.

Hjemmelavet pesto er bedst frisklavet, men hvis den skal opbevares i længere tid, lægges et lag olie på toppen, så aromaerne ikke fordufter.

Du kan også lave en pesto med persille eller valnødder:

Valnøddekerner stødes med nøddeolie eller neutralt smagende olie og blandes med hakket persille. Smag til med salt – det bliver til en enkel og velsmagende pesto, der er god til kogt pasta, kylling og bagt fisk.

pesto-opskrift-valnoed-persille.jpg

Eller en pesto kun med persille:

Skyl 1 stort bundt bredbladet persille, og pil bladene af stilkene. Blend bladene med 1 knust fed hvidløg og 75 g hasselnøddekerner til en ensartet jævn masse. Tilsæt 40 g friskrevet parmesanost og gradvist ca. ½ dl ekstra jomfruolivenolie. Smag pestoen til med salt, peber og evt. nogle dråber citronsaft eller vineddike. Persillepesto er godt til bl.a. pasta, dip og brød.

pesto-opskrift-persille.jpg

Tip! Undgå madspild og lav en sund & lækker hjemmelavet pesto

Broccolistokken ryger ofte direkte i skraldespanden, men det er synd. Blend den i stedet med olivenolie, revet parmesan og ristede pinjekerner, og få en lækker og sund pesto. Stokken kan også rives og bruges i en salat.

Pesto kan bruges til ALT

Du kan bruge pesto i alle salgs retter - pesto går godt sammen med pasta, på grillet kød, i salater, sandwiches, omeletter og meget mere. Her på siden finder du med garanti en lækker opskrift med pesto, som vil falde i din smag.

Velbekomme og god fornøjelse med opskrifterne.

Opskrifterne er fra Hjemmet, hendes verden, fit living, Bolig Liv & ALT for damerne